PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni
Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható).
Miről is szól a PV1210?


Az alábbi szemléltető ábrán megtekintető a szabvány egy ciklusa:

 
3 rész különíthető el egy cikluson belül. Az első egy hagyományos 4 órás sópermet teszt (ISO9227 szerint), a második egy 4 órás klimatikus fázis (ISO 554-23/50 szerint) a harmadik egyben az utolsó rész egy 16 órás kondenzációs fázist ír elő (ISO 6270-2 szerint).

A fázisok közül a klimatikus rész mondható érdekesebbnek, hiszen itt többfajta elképzelést is hallottam már az évek folyamán. Maga a szabvány azért tartalmazza ezt a részt, hogy még élethűbb, még valóságosabb körülmények érjék a mintadarabokat, hiszen a hagyományos folyamatos sópermet teszt során bár a minták korrodálódnak viszont a megjelenésük időtartalmát nem lehet a valósággal összehasonlítani csak gyakorlati tesztekkel.

A szabvány ezen része 23°C-ot határoz meg 50% RH érték mellett. Fontos kiemelni, hogy ezek szabályozott értékek, vagyis szükséges, hogy a kamra mintaterén belül létrejöjjön a megadott érték szerinti környezet.

Hogyan lehetséges 23°C hőmérsékletet és 50% RH értéket létrehozni a mintatérbe? - Alapesetben egy hagyományos sópermet kamrában csak nagyon bonyolult logisztikai körülmények között lehetséges.
Egy hagyományos sópermet kamra a környezeti hőmérsékletnél csak körülbelül +5-10°C-al melegebb hőmérsékletet tud létrehozni a mintatérben, hiszen aktív hűtés nélkül csak a környezeti hőmérséklettel képes lehűteni a mintateret. Belátható, hogy egy ISO 9227-es sópermet teszt után (35°C) nehezen elképzelhető, hogy egy átlagos kamra képes a mintateret lehűteni a jó esetben labor hőmérsékletű (~23°C) környezeti levegővel.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a kamrának szabályoznia kell a mintatér páratartalmát, amelyet jellemzően meleg pára és a környezeti levegő befújásának váltakozásával kivitelezhető. A pontos érték eléréséhez ezen klimatikus fázisban 8,81 g vizet kell tartalmaznia minden 1 kg levegőnek a mintatérben.
Továbbra is a hagyományos kamrát szem előtt tartva nehezen elképzelhető, hogy egy 35°C-os fázis utána a kamra képes megfelelően létrehozni 23°C-os hőmérsékletet és 50% RH értéket.

A fentebb leírt probléma megoldására az Ascott sópermet kamra gyártó egy komplex megoldást fejlesztett ki, amely biztosítani képes megfelelő hűtőteljesítményt és páraszabályzást.
 
A megoldás egy közepes méretű klímaegységet tartalmaz, amelyben található egy aktív hidegporlasztó is. Bár elsőre egyszerűnek tűnhet, a valóságban a kamrának nagyon finoman kell szabályoznia a levegő hőmérsékletét és a páratartalmat (lásd. Mollier-féle h-x diagram), amelyhez kifinomult vezérlés szükséges.

A címben felvezetett miről érdemes tudni a PV1210-es szabvánnyal kapcsolatban az előzőekben leírt problémára utaltam. Sajnos sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e a klímaegységre vagy sem. Felmerülhet az a megoldás, hogy a labor környezetét lehűtjük 18°C-ra (eltekintve az ezzel járó járulékos problémáktól – pl.: energiahasználat, felhasználói diszkomfort érzet stb.) és mondjuk a kamra a 18°C-os környezeti levegővel már képes lehűteni a mintateret (itt szeretném jelezni, hogy az Ascott megoldásában a hűtőlevegő hőmérséklete körülbelül +8-12°C-os) viszont a páraszabályzás megoldatlan marad, ami sikertelen tesztfuttatást eredményez.
 

 Az előzőekben leírtak miatt döntött úgy a VT-Metal Kft. is 2016-ban, hogy beszerez egy Ascott 450 literes prémium sópermet kamrát közepes méretű klímaegységgel együtt. Fontos szerepe volt a döntésükben, hogy a partnereik által megkövetelt tesztparamétereket vitathatatlanul teljesíteni tudja a készülék.

Kelt: Budapest, 2018.02.02.

Sinka Dániel

Sópermet kamráink megtekintése

 
 

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben

Új Defelsko mikroszonda!

Az  EXTRA hosszú F90ES rétegvastagságmérő szonda a Positector 6000-es készülékekhez csatlakoztatható.

bővebben

Magas kopásállóságú mérőszonda erős igénybevételre!

Az új, kopásálló FXS típusjelű mérőszonda Defelsko Positector 6000 rétegvastagság mérő készülékhez ajánlott, elsősorban érdes felületeken történt rétegvastagság mérési feladatokra kínál megfelelő megoldást.

bővebben