A fényesség a tárgyak vizuális befogadásának egyik aspektusa, mely legalább annyira fontos, mint a színek, ha a vásárlóra való pszichológiai ráhatást tekintjük.
A definíció szerint „A felületek azon jellemzője, mely fényes vagy csillogó, fémes megjelenést biztosít”. Egy felület fényességét sok tényező befolyásolja, pl. a polírozás során elért simaság, a felvitt bevonatok mennyisége és fajtája, vagy az alapanyag minősége.


A gyártók úgy tervezik meg a termékeiket, hogy a lehető legvonzóbbak legyenek, a tükröződő autóidomoktól a fényes fedőlapokig és matt kivitelű autóbelsőkig.Fontos azonban, hogy a fényességi szintek minden terméknél egyénileg, vagy különböző gyártási folyamatokon keresztül kerülnek kialakításra .
Ez főleg akkor észrevehető, mikor a különböző elemek/alkatrészek különböző gyártók/gyárak keze alól kerülnek ki, a készterméken mégis egymás mellé kerülnek felszerelésre.
A fényesség a felület minőségének mércéje is lehet. Pl.: egy bevont felületen észrevehető cseppnyi hiba a fényességen a bevonat minőségével kapcsolatban vethet fel problémákat, mely egyéb hibákhoz vezethet, mint pl.: gyenge tapadás, vagy a felületvédelem hiánya.
Épp ezekből az okokból kifolyólag, sok gyártó ellenőrzi a termékeik fényességét, kezdve az autóipartól, a nyomda- és bútoriparon át, egészen az élelmiszer-, gyógyszer- és elektronikai iparral bezárólag.

 

Fényesség-, DOI- és Hazemérő Fényességmérő Opacitásmérő Érdességmérő Felületmérők