Kérdezz-felelek Matt Kreiner termékmenedzserrel a Hitachi új, FT230 XRF készülékéről

Matt Kreiner a Hitachi bevonatelemző készülékeinek gyártásáért felelős termékmenedzser. Munkája során A Hitachi világszerte jelenlévő, különböző iparágakban tevékenykedő, bevonatokkal dolgozó felhasználói hálózatára fókuszál és igyekszik új megoldásokat találni azokra a kihívásokra, melyekkel a partnerek a napi munka során szembesülnek. A cégnél töltött 19 éve során jelentős tapasztalatot szerzett az XRF technológiával kapcsolatban és számos különböző szerepben próbálhatta ki magát.

Legutóbbi sikere az FT230 készülék, a Hitachi legújabb XRF elemzőjének piacra kerülése. Ezért hát úgy gondoltuk felteszünk neki pár kérdést nem csak arról, hogyan vált a bevonatelemző készülékek termékmenedzserévé, hanem arról is, hogyan sikerült létrehozni az FT230 készüléket és mit érdemes tudni róla, mint a cég legújabb innovációjáról.

Mikor találkozott először a különböző bevonatokkal?

A Northwestern Egyetem vegyészmérnöki diplomájának megszerzése után az első munkahelyem egy olyan vállalatnál volt, amely XRF és elektromágneses vastagságmérőket tervezett és gyártott; ez a részleg lett később a Hitachi High-Tech Analytical Science.

Az egyik első feladatom egy új hőmérséklet-kompenzációs funkció tesztelése volt az egyik, bevonatelemzésre használt XRF készülékünkben. Érdekes munka volt, sokat tanultam, de ez nem a leglátványosabb feladatok egyike. Nem rendelkeztünk megfelelő eszközökkel ehhez a munkához, így az időm nagy részében olyan berendezéseken dolgoztam, amelyeket egy rögtönzött klímakamrában állítottunk fel - egy fürdőszobában, amely tele volt fűtő- és hűtőberendezésekkel.  Kreatív időszak volt ugyan, de örömmel mondhatom, hogy azóta sokat javult a felszereltségünk.

Milyen más pozícióban bukkant fel azóta?

Alkalmazási mérnökként dolgoztam asztali és kézi EDXRF, WDXRF, elektromágneses vastagságmérőkkel, illetve optikai emissziós (OES) és spektrális reflexiós méréssel is foglalkoztam. Voltam laborvezető és a belső értékesítési részlegünk első embere, az én feladatom volt a kulcsfontosságú ügyfelek kezelése és az üzletfejlesztés, majd a latin-amerikai divíziónkat is irányítottam, mielőtt közel tíz évvel ezelőtt teljes munkaidőben visszatértem a bevonatokkal kapcsolatos termékekhez.

Mit élvez a legjobban a bevonatokkal kapcsolatos munkában?

Azt hiszem, az átlagember nem is tudja, hogy a körülötte lévő világ mekkora része bevonatos anyagokból áll.
Mindig is szerettem szétszedni a dolgokat, hogy rájöjjek, hogyan működnek, és megértsem, hogyan hatnak egymásra az egyes darabok. Hihetetlenül szórakoztató és kielégítő olyan gyártókkal dolgozni, akik apró és hatalmas alkatrészeket gyártanak, amelyeket olyan termékekké raknak össze, amelyek azonnal felismerhetőek.

Láthatom, hogyan készülnek a bonyolult gépek, és tanulhatok a gyártósorokat működtető emberektől, valamint a tervező mérnököktől. Ez az iparág sokat követel a gyártóktól, mivel a bevont alkatrészekre olyan kritikus és alapvető fontosságú eszközökben számítanak, amelyeknek megbízhatónak kell lenniük. Csodálatos dolog segíteni őket a problémáik megoldásában.

Mi célból alkották meg az FT230-at?

Az FT230 egy lehetőség arra, hogy egy új mérföldkövet állítsunk.  Birtokunkban vannak az XRF bevonatokhoz való alkalmazásának hagyományos módszerei, de az új irányt is kijelöltük. Ügyfeleink – és azok is, akik más gyártók berendezéseit használják – folyamatosan keresik a módját annak, hogy egyszerűsítsék a működést és növeljék a vizsgálati mennyiséget.

A nyomás mindenkin ott van, hogy a kevesebből többet kell elérnie. Ez ugyanúgy igaz a előállított termékek mennyiségének növelésére és az egyre magasabb minőségi követelményekre is, melyet sokszor kisebb létszámú, vagy kevésbé hozzáértő munkaerővel kell megoldani. Ennek megvalósítására többféle módot láttunk.

Az egyik a jobb analitikai komponensek keresése volt, és ezt a legújabb generációs detektor- és jelfeldolgozási technológiával ki is használtuk. Ez segít, de azt tapasztaltuk, hogy az XRF-vizsgálatoknak az a része, amely a legtöbb időt igényelte, nem a tényleges elemzés volt, hanem a mérési rutin beállítása az alkatrészhez.

A kezelők odasétálnak az XRF-berendezéshez, kezükben a mérendő alkatrésszel, belenéznek a szoftverbe és rengeteg döntést kell hozniuk, pl. hogyan kell elhelyezni az alkatrészt, hol kell méréseket végezni, milyen kalibrációt kell használni, milyen munkatávolság a megfelelő, milyen időtartam a megfelelő stb.
Tudtuk, hogy ha e döntések számát csökkenteni tudjuk, vagy teljesen kivonni azokat a folyamatból, ezzel automatizálva a mérési rutint, akkor a kezelők is sokkal gyorsabban képesek dolgozni az XRF készülékkel, ezzel rengeteg időt spórolva és elkerülve a hibákat az egyes döntési pontokon.

 

Hogyan fejlesztették ki az FT230 készüléket?

Mielőtt bármilyen funkciót megterveztünk volna, elvégeztük a bevonatos projektek történetében eddigi legnagyobb vásárlói felmérést (VoC). A K+F és a tervezőcsapatokkal együtt meglátogattuk a világ bevonatkészítő műhelyeit, kérdéseket tettünk fel, és egyszerűen meghallgattuk, hogy a felhasználók mit szeretnének és mire van szükségük.

Mindezeket z igényeket, valamint az iparágban szerzett több évtizedes tapasztalataink alapján összegyűjtött visszajelzéseket felhasználva megalkottuk saját víziónkat egy olyan termékről, amely megfelel ezeknek a szükségleteknek. A projektcsapat székhelye a finnországi Espoo-ban lévő XRF technológiai központunkban található, melyet globális csapatunk támogat.

A csapat tervezte a belső elektronikát és mechanikát, a készülék megjelenését és a szoftvert. A termék minden egyes aspektusát tesztelték, a felhasználói visszajelzések alapján validálták és javították, hogy a piacon elérhető legjobb felhasználói élményt hozzák létre.

 

Ön szerint mi a legizgalmasabb dolog az FT230-cal kapcsolatban?

A projekt fejlesztése során személyesen több "wow!" pillanatot is átéltem. A szoftver kinézete és érzete teljesen mást mutat, mint a ma piacon lévő termékeké, beleértve a saját termékeinket is.

Arra összpontosítottunk, hogy megkönnyítsük a kezelők életét, és lerövidítsük az vizsgálat útját az ismeretlentől a teljesen számszerűsítettig. Így a gyártósorok sokkal hatékonyabban ellenőrizhetők és beállíthatók.  A kameranézet és az eredmények megjelenítése mellé beszorított, kezelőszervekkel és beállításokkal zsúfolt képernyő helyett a kameranézetet tettük a szoftver legnagyobb fókuszpontjává, amelyet az eredménypanel követ.

 

A kamera képe rendkívül tiszta és éles, amelyet a továbbfejlesztett, precízen szabályozható LED-világítás is segít…lenyűgöző. Az eredménypanel pedig nagy és könnyen olvasható, az egyes eredménykártyák pedig kibővíthetők, hogy a mérések még több részletét jelenítsék meg.

A Find My PartTM rutin szintén elképesztő. Az FT230 a gép „látásának” segítségével gyorsan elvégezheti az XRF-mérés leghosszabb és legnagyobb kihívást jelentő részét - a mérés beállítását.  A vásárlóktól kapott első visszajelzések hihetetlenül pozitívak, és ezek a reakciók természetesen nekem külön is jól esnek.
Az adatkezelési képességek készen állnak az Ipar 4.0-ra.  Az FT Connect segítségével az eredményeket azonnal oda juttathatja, ahol szükség van rájuk.  Az eredmények táblázatos vagy átfogó JSON formátumban exportálhatók a SCADA, QMS, MES vagy ERP rendszerekkel való integrációhoz. Egyedi jelentések hasonlóképpen készíthetők belső vagy külső ügyfelek számára.  A diagnosztikai adatok pedig közvetlenül megoszthatók a Hitachi műszaki támogató csapatával a Hitachi felhőalapú megoldásán, az ExTOPE Connect-en keresztül.

Hová illeszthető be az FT230 a Hitachi bevonatvizsgálati portfóliójába?

A Hitachi számos XRF készülékkel rendelkezik bevonatok elemzéséhez, köztük olyan modellekkel, mint az X-Strata920 és FT160, amelyeket kifejezetten a bevonatok piacára terveztek, valamint a kézi X-MET8000, amely bevonatokat és anyagokat mér, beleértve a fémötvözeteket is. Az FT230 mind funkciókészletében, mind árképzésében az alapszintű X-Strata920 és a csúcskategóriás FT160 között helyezkedik el, amely kapilláris optikát tartalmaz az 50 µm-nél kisebb jellemzők nanométeres méretű bevonatainak mérésére.

Az FT230 az első termékünk, amely az új FT Connect szoftvert futtatja, így rendelkezik néhány olyan új funkcióval, amely más termékeinkben nem található meg. Az XRF-en túl a Hitachi elektromágneses mérőműszerekkel is rendelkezik a festék, az eloxálás és a PCB réz vastagságának mérésére.

Miért érdemes a Hitachi bevonatvizsgáló eszközeit választani?

A Hitachi bevonatvizsgáló készülékei számos területen alkalmazhatók, megbízhatóak és könnyen kezelhetők. Megoldásaink a sík alkatrészeken mérendő egyszerű bevonatoktól a változó geometriájú alkatrészek összetett bevonatainak méréséig terjed, de kínálunk megoldást a lehető legvékonyabb bevonatok apró jellemzőinek mérésére is. A készülékek azonban csak az egyenlet egyik felét képezik.

Műszaki támogató csapatunk és alkalmazási szakértőink globális csapatot alkotnak, amely szívesen dolgozik együtt ügyfeleinkkel, hogy közösen oldhassák meg jelenlegi és új kihívásaikat. Ügyfeleink azt is értékelik, hogy a bevonatok elemzése csak az egyik olyan terület, melyben a Hitachi releváns segítséget nyújthat. Ezzel együtt azonban hozzáférésük lesz mindenhez, amit a Hitachi kínál - a fizikai tulajdonságok vizsgálatára szolgáló hőelemző berendezésekhez, az alapvető értékelésekhez és a hibaelemzéshez szükséges pásztázó elektronmikroszkópiához, a galvánfürdőkben lévő szennyeződések elemzésére szolgáló berendezésekhez és még sok más műszerhez és szolgáltatáshoz.

Milyen változásokat észlel a piacon?

A bevonatokkal foglalkozó gyártók ugyanazt a nyomást tapasztalják, lényegében piactól függetlenül. Az automatizálás és az Ipar 4.0 itt van és egyre növekszik, ahogyan a 100%-os vizsgálati megoldásokra való igény is, mellyel csökkenthetők a működési költségek, növelhető a teljesítmény és redukálható a hibaarány.
Az automatizálást a bevonatgyártó ipar már régóta alkalmazza, de a minőségellenőrzési vizsgálatok gyakran kimaradnak az integrációból. Ez meg fog változni, mivel a nagyobb gyártási sebesség nem hagy időt az offline tesztelésre. Az elektronikai piacon a kereslet meghaladja a kínálatot, és ez a helyzet várhatóan folytatódni fog, ahogy egyre több eszköz kerül villamosításra, az autók egyre önállóbbá válnak, és az 5G technológia is bevezetésre és teljes körű megvalósításra kerül.

Az 5G néhány alapvető változtatást tehet szükségessé a NYÁK-gyártók által használt végső felületeken, hogy az eszközök képesek legyenek az 5G számára elérhető magasabb frekvenciasávokban működni. A fémfeldolgozó iparra a környezetvédelmi aggályok miatt nyomás nehezedik, hogy lecseréljen bizonyos bevonatokat, amelyek sokáig a galvanizáló ipar alapkövei voltak.

Mit tesz a Hitachi a változások támogatásáért?

Az FT230 élen jár a termékeken végrehajtott változások reprezentációjában és lényegében egymaga testesíti meg az iparág számára nyújtható támogatást.
Módot találunk a teljes mérési idő lerövidítésére, hogy segítsük a 100%-os ellenőrzést, az ERP, MES, QMS és SCADA rendszerekhez való csatlakozásra, hogy készen álljunk a hardver és az adatok integrálására, és olyan szoftvereket tervezünk, amelyek gyorsan alkalmazkodnak az új bevonati alkalmazásokhoz.
Izgalmas időszak ez az iparágban, és örömmel dolgozunk együtt ügyfeleinkkel, hogy együtt találjunk megoldásokat ezekre a kihívásokra.

 
 

Felkészülés a zöld változásra

Az Angelantoni Test Technologies (ACS) régóta élen jár a zöld átállásban, melynek részükről az egyik legfontosabb eleme a hagyományos fluorozott hűtőgázokról a CO2-ra (R744) való váltás, amelynek GWP-je (globális felmelegedési potenciálja) 1.

bővebben

Lökéshullám spektrális elemzése

A „Shock Response Spectra” fogalmat Dr. Maurice Biot alkalmazta először 1932-ben a földrengések jellemzésére, de széleskörű elterjedésére a hidegháború és a nukleáris fegyverek hatásainak kutatására kezdték alkalmazni elsősorban az amerikai haditengerészetnél az 1960-as években. A szimuláció során mind az ágyú lövések, mind a találatok, illetve a víz alatt robbanó töltetek által okozott mechanikai lökések súlyosságának mutatójaként használták. 

bővebben

17. Nemzetközi Mocon Konferencia

Idén immár 17. alkalommal kerül megrendezésre a csomagolásvizsgálat témakörével foglalkozó Nemzetközi Mocon Konferencia, ezúttal a németországi Höhr-Grenzhausenben.

bővebben

Kérdezz-felelek Matt Kreiner termékmenedzserrel a Hitachi új, FT230 XRF készülékéről

Matt Kreiner a Hitachi bevonatelemző készülékeinek gyártásáért felelős termékmenedzser. Munkája során A Hitachi világszerte jelenlévő, különböző iparágakban tevékenykedő, bevonatokkal dolgozó felhasználói hálózatára fókuszál és igyekszik új megoldásokat találni azokra a kihívásokra, melyekkel a partnerek a napi munka során szembesülnek. A cégnél töltött 19 éve során jelentős tapasztalatot szerzett az XRF technológiával kapcsolatban és számos különböző szerepben próbálhatta ki magát.

bővebben

Új keménységmérővel bővült cégünk tesztkapacitása

Cégünk egyik fontos projektje a testORG, melynek keretében nem csupán a hazai laboratóriumok tesztkapacitását igyekszünk összefogni és egyszerűen elérhetővé tenni partnereink számára, de egyben saját laboratóriumunk eszközparkját és mérőkapacitását is folyamatosan növeljük. A már meglévő eszközök mellé nemrég sikerült beszereznünk egy új Innovatest Falcon 600 keménységmérőt, mely várhatóan fontos részét képezi majd a repertoárunknak. Az alábbiakban a készülékről találhatnak néhány alapvető információt.

bővebben

A tisztaságvizsgálat főbb típusai

A felület tisztasága szinten minden felületkezelő gyártási eljárás, bevonatfelvitel előtt kritikusan fontos. A szennyeződések forrása szerteágazó. Olajmaradék egy gyártó gépből, lerakódások, salakok a gyártási eljárásból, hűtő- és korróziógátló folyadékok, korróziós lerakódások, vagy akár emberi érintésből származó szennyeződés olyan sokszor láthatatlan problémát okoz, ami nehezíti a felületkezelők munkáját. Az ilyen szennyezők ronthatják a bevonat tapadását, a felület egyenletességét, némely esetben korrózióhoz, vagy mechanikai meghibásodásokhoz vezethetnek. Az alapanyagtól, a termék méretétől, az alkalmazás típusától függően számost tisztítási eljárást találunk, de hogy történik ezeknek a minőség ellenőrzése?

bővebben