Kérdezz-felelek Matt Kreiner termékmenedzserrel a Hitachi új, FT230 XRF készülékéről

Matt Kreiner a Hitachi bevonatelemző készülékeinek gyártásáért felelős termékmenedzser. Munkája során A Hitachi világszerte jelenlévő, különböző iparágakban tevékenykedő, bevonatokkal dolgozó felhasználói hálózatára fókuszál és igyekszik új megoldásokat találni azokra a kihívásokra, melyekkel a partnerek a napi munka során szembesülnek. A cégnél töltött 19 éve során jelentős tapasztalatot szerzett az XRF technológiával kapcsolatban és számos különböző szerepben próbálhatta ki magát.

Legutóbbi sikere az FT230 készülék, a Hitachi legújabb XRF elemzőjének piacra kerülése. Ezért hát úgy gondoltuk felteszünk neki pár kérdést nem csak arról, hogyan vált a bevonatelemző készülékek termékmenedzserévé, hanem arról is, hogyan sikerült létrehozni az FT230 készüléket és mit érdemes tudni róla, mint a cég legújabb innovációjáról.

Mikor találkozott először a különböző bevonatokkal?

A Northwestern Egyetem vegyészmérnöki diplomájának megszerzése után az első munkahelyem egy olyan vállalatnál volt, amely XRF és elektromágneses vastagságmérőket tervezett és gyártott; ez a részleg lett később a Hitachi High-Tech Analytical Science.

Az egyik első feladatom egy új hőmérséklet-kompenzációs funkció tesztelése volt az egyik, bevonatelemzésre használt XRF készülékünkben. Érdekes munka volt, sokat tanultam, de ez nem a leglátványosabb feladatok egyike. Nem rendelkeztünk megfelelő eszközökkel ehhez a munkához, így az időm nagy részében olyan berendezéseken dolgoztam, amelyeket egy rögtönzött klímakamrában állítottunk fel - egy fürdőszobában, amely tele volt fűtő- és hűtőberendezésekkel.  Kreatív időszak volt ugyan, de örömmel mondhatom, hogy azóta sokat javult a felszereltségünk.

Milyen más pozícióban bukkant fel azóta?

Alkalmazási mérnökként dolgoztam asztali és kézi EDXRF, WDXRF, elektromágneses vastagságmérőkkel, illetve optikai emissziós (OES) és spektrális reflexiós méréssel is foglalkoztam. Voltam laborvezető és a belső értékesítési részlegünk első embere, az én feladatom volt a kulcsfontosságú ügyfelek kezelése és az üzletfejlesztés, majd a latin-amerikai divíziónkat is irányítottam, mielőtt közel tíz évvel ezelőtt teljes munkaidőben visszatértem a bevonatokkal kapcsolatos termékekhez.

Mit élvez a legjobban a bevonatokkal kapcsolatos munkában?

Azt hiszem, az átlagember nem is tudja, hogy a körülötte lévő világ mekkora része bevonatos anyagokból áll.
Mindig is szerettem szétszedni a dolgokat, hogy rájöjjek, hogyan működnek, és megértsem, hogyan hatnak egymásra az egyes darabok. Hihetetlenül szórakoztató és kielégítő olyan gyártókkal dolgozni, akik apró és hatalmas alkatrészeket gyártanak, amelyeket olyan termékekké raknak össze, amelyek azonnal felismerhetőek.

Láthatom, hogyan készülnek a bonyolult gépek, és tanulhatok a gyártósorokat működtető emberektől, valamint a tervező mérnököktől. Ez az iparág sokat követel a gyártóktól, mivel a bevont alkatrészekre olyan kritikus és alapvető fontosságú eszközökben számítanak, amelyeknek megbízhatónak kell lenniük. Csodálatos dolog segíteni őket a problémáik megoldásában.

Mi célból alkották meg az FT230-at?

Az FT230 egy lehetőség arra, hogy egy új mérföldkövet állítsunk.  Birtokunkban vannak az XRF bevonatokhoz való alkalmazásának hagyományos módszerei, de az új irányt is kijelöltük. Ügyfeleink – és azok is, akik más gyártók berendezéseit használják – folyamatosan keresik a módját annak, hogy egyszerűsítsék a működést és növeljék a vizsgálati mennyiséget.

A nyomás mindenkin ott van, hogy a kevesebből többet kell elérnie. Ez ugyanúgy igaz a előállított termékek mennyiségének növelésére és az egyre magasabb minőségi követelményekre is, melyet sokszor kisebb létszámú, vagy kevésbé hozzáértő munkaerővel kell megoldani. Ennek megvalósítására többféle módot láttunk.

Az egyik a jobb analitikai komponensek keresése volt, és ezt a legújabb generációs detektor- és jelfeldolgozási technológiával ki is használtuk. Ez segít, de azt tapasztaltuk, hogy az XRF-vizsgálatoknak az a része, amely a legtöbb időt igényelte, nem a tényleges elemzés volt, hanem a mérési rutin beállítása az alkatrészhez.

A kezelők odasétálnak az XRF-berendezéshez, kezükben a mérendő alkatrésszel, belenéznek a szoftverbe és rengeteg döntést kell hozniuk, pl. hogyan kell elhelyezni az alkatrészt, hol kell méréseket végezni, milyen kalibrációt kell használni, milyen munkatávolság a megfelelő, milyen időtartam a megfelelő stb.
Tudtuk, hogy ha e döntések számát csökkenteni tudjuk, vagy teljesen kivonni azokat a folyamatból, ezzel automatizálva a mérési rutint, akkor a kezelők is sokkal gyorsabban képesek dolgozni az XRF készülékkel, ezzel rengeteg időt spórolva és elkerülve a hibákat az egyes döntési pontokon.

 

Hogyan fejlesztették ki az FT230 készüléket?

Mielőtt bármilyen funkciót megterveztünk volna, elvégeztük a bevonatos projektek történetében eddigi legnagyobb vásárlói felmérést (VoC). A K+F és a tervezőcsapatokkal együtt meglátogattuk a világ bevonatkészítő műhelyeit, kérdéseket tettünk fel, és egyszerűen meghallgattuk, hogy a felhasználók mit szeretnének és mire van szükségük.

Mindezeket z igényeket, valamint az iparágban szerzett több évtizedes tapasztalataink alapján összegyűjtött visszajelzéseket felhasználva megalkottuk saját víziónkat egy olyan termékről, amely megfelel ezeknek a szükségleteknek. A projektcsapat székhelye a finnországi Espoo-ban lévő XRF technológiai központunkban található, melyet globális csapatunk támogat.

A csapat tervezte a belső elektronikát és mechanikát, a készülék megjelenését és a szoftvert. A termék minden egyes aspektusát tesztelték, a felhasználói visszajelzések alapján validálták és javították, hogy a piacon elérhető legjobb felhasználói élményt hozzák létre.

 

Ön szerint mi a legizgalmasabb dolog az FT230-cal kapcsolatban?

A projekt fejlesztése során személyesen több "wow!" pillanatot is átéltem. A szoftver kinézete és érzete teljesen mást mutat, mint a ma piacon lévő termékeké, beleértve a saját termékeinket is.

Arra összpontosítottunk, hogy megkönnyítsük a kezelők életét, és lerövidítsük az vizsgálat útját az ismeretlentől a teljesen számszerűsítettig. Így a gyártósorok sokkal hatékonyabban ellenőrizhetők és beállíthatók.  A kameranézet és az eredmények megjelenítése mellé beszorított, kezelőszervekkel és beállításokkal zsúfolt képernyő helyett a kameranézetet tettük a szoftver legnagyobb fókuszpontjává, amelyet az eredménypanel követ.

 

A kamera képe rendkívül tiszta és éles, amelyet a továbbfejlesztett, precízen szabályozható LED-világítás is segít…lenyűgöző. Az eredménypanel pedig nagy és könnyen olvasható, az egyes eredménykártyák pedig kibővíthetők, hogy a mérések még több részletét jelenítsék meg.

A Find My PartTM rutin szintén elképesztő. Az FT230 a gép „látásának” segítségével gyorsan elvégezheti az XRF-mérés leghosszabb és legnagyobb kihívást jelentő részét - a mérés beállítását.  A vásárlóktól kapott első visszajelzések hihetetlenül pozitívak, és ezek a reakciók természetesen nekem külön is jól esnek.
Az adatkezelési képességek készen állnak az Ipar 4.0-ra.  Az FT Connect segítségével az eredményeket azonnal oda juttathatja, ahol szükség van rájuk.  Az eredmények táblázatos vagy átfogó JSON formátumban exportálhatók a SCADA, QMS, MES vagy ERP rendszerekkel való integrációhoz. Egyedi jelentések hasonlóképpen készíthetők belső vagy külső ügyfelek számára.  A diagnosztikai adatok pedig közvetlenül megoszthatók a Hitachi műszaki támogató csapatával a Hitachi felhőalapú megoldásán, az ExTOPE Connect-en keresztül.

Hová illeszthető be az FT230 a Hitachi bevonatvizsgálati portfóliójába?

A Hitachi számos XRF készülékkel rendelkezik bevonatok elemzéséhez, köztük olyan modellekkel, mint az X-Strata920 és FT160, amelyeket kifejezetten a bevonatok piacára terveztek, valamint a kézi X-MET8000, amely bevonatokat és anyagokat mér, beleértve a fémötvözeteket is. Az FT230 mind funkciókészletében, mind árképzésében az alapszintű X-Strata920 és a csúcskategóriás FT160 között helyezkedik el, amely kapilláris optikát tartalmaz az 50 µm-nél kisebb jellemzők nanométeres méretű bevonatainak mérésére.

Az FT230 az első termékünk, amely az új FT Connect szoftvert futtatja, így rendelkezik néhány olyan új funkcióval, amely más termékeinkben nem található meg. Az XRF-en túl a Hitachi elektromágneses mérőműszerekkel is rendelkezik a festék, az eloxálás és a PCB réz vastagságának mérésére.

Miért érdemes a Hitachi bevonatvizsgáló eszközeit választani?

A Hitachi bevonatvizsgáló készülékei számos területen alkalmazhatók, megbízhatóak és könnyen kezelhetők. Megoldásaink a sík alkatrészeken mérendő egyszerű bevonatoktól a változó geometriájú alkatrészek összetett bevonatainak méréséig terjed, de kínálunk megoldást a lehető legvékonyabb bevonatok apró jellemzőinek mérésére is. A készülékek azonban csak az egyenlet egyik felét képezik.

Műszaki támogató csapatunk és alkalmazási szakértőink globális csapatot alkotnak, amely szívesen dolgozik együtt ügyfeleinkkel, hogy közösen oldhassák meg jelenlegi és új kihívásaikat. Ügyfeleink azt is értékelik, hogy a bevonatok elemzése csak az egyik olyan terület, melyben a Hitachi releváns segítséget nyújthat. Ezzel együtt azonban hozzáférésük lesz mindenhez, amit a Hitachi kínál - a fizikai tulajdonságok vizsgálatára szolgáló hőelemző berendezésekhez, az alapvető értékelésekhez és a hibaelemzéshez szükséges pásztázó elektronmikroszkópiához, a galvánfürdőkben lévő szennyeződések elemzésére szolgáló berendezésekhez és még sok más műszerhez és szolgáltatáshoz.

Milyen változásokat észlel a piacon?

A bevonatokkal foglalkozó gyártók ugyanazt a nyomást tapasztalják, lényegében piactól függetlenül. Az automatizálás és az Ipar 4.0 itt van és egyre növekszik, ahogyan a 100%-os vizsgálati megoldásokra való igény is, mellyel csökkenthetők a működési költségek, növelhető a teljesítmény és redukálható a hibaarány.
Az automatizálást a bevonatgyártó ipar már régóta alkalmazza, de a minőségellenőrzési vizsgálatok gyakran kimaradnak az integrációból. Ez meg fog változni, mivel a nagyobb gyártási sebesség nem hagy időt az offline tesztelésre. Az elektronikai piacon a kereslet meghaladja a kínálatot, és ez a helyzet várhatóan folytatódni fog, ahogy egyre több eszköz kerül villamosításra, az autók egyre önállóbbá válnak, és az 5G technológia is bevezetésre és teljes körű megvalósításra kerül.

Az 5G néhány alapvető változtatást tehet szükségessé a NYÁK-gyártók által használt végső felületeken, hogy az eszközök képesek legyenek az 5G számára elérhető magasabb frekvenciasávokban működni. A fémfeldolgozó iparra a környezetvédelmi aggályok miatt nyomás nehezedik, hogy lecseréljen bizonyos bevonatokat, amelyek sokáig a galvanizáló ipar alapkövei voltak.

Mit tesz a Hitachi a változások támogatásáért?

Az FT230 élen jár a termékeken végrehajtott változások reprezentációjában és lényegében egymaga testesíti meg az iparág számára nyújtható támogatást.
Módot találunk a teljes mérési idő lerövidítésére, hogy segítsük a 100%-os ellenőrzést, az ERP, MES, QMS és SCADA rendszerekhez való csatlakozásra, hogy készen álljunk a hardver és az adatok integrálására, és olyan szoftvereket tervezünk, amelyek gyorsan alkalmazkodnak az új bevonati alkalmazásokhoz.
Izgalmas időszak ez az iparágban, és örömmel dolgozunk együtt ügyfeleinkkel, hogy együtt találjunk megoldásokat ezekre a kihívásokra.

 
 

Sópermet szeminárium igényfelmérés

A korábbi években cégünk rendszeresen szervezett különböző elméleti és gyakorlati szemináriumokat különböző méréstechnikai területekkel, vizsgálati kihívásokkal kapcsolatban, a fókusz pedig több alkalommal is a sópermet teszteken és a korrózióvizsgálaton volt. A tendenciát elsősorban a COVID-járvány okozta korlátozások és biztonsági intézkedések szakították meg, de szándékaink szerint ismét a személyes találkozás és a csoportos szemináriumok terepére lépnénk.

bővebben

Metallográfiai csomagok mintaelőkészítéshez

Cégünk gyakran találkozik olyan megkeresésekkel, melyek a metallográfiai mintaelőkészítési megoldásokra vonatkoznak. Mivel kínálatunkban készülékek és fogyóanyagok egyaránt megtalálhatók, mindig örömmel segítünk partnereinknek. Ez sokszor trükkös feladat, hiszen ahány anyagtípus, annyiféle ideális mintaelőkészítési megoldás, mi pedig mindig igyekszünk a leginkább személyre szabott, a végletekig optimalizált megoldást kínálni. Ennek szellemében állítottuk össze legújabb csomagajánlatainkat, melyekben metallográfiai készülékeket és teljes metallográfiai sorokat kínálunk kedvező áron! A készülékek természetesen csak a folyamat egyik részét képezik, anyag- és mintatípustól függően különböző fogyóanyagokra is szükség lehet, melyet egyedi ajánlat alapján szintén biztosítani tudunk. Ha felkeltettük érdeklődését, keressenek minket megadott elérhetőségeink valamelyikén és találjuk meg együtt a legideálisabb mintaelőkészítési megoldást!  

bővebben

Proceq termékek az Atestor kínálatában!

Cégünk kínálatában korábban már elérhetők voltak a Proceq / Screening Eagle termékei, a vásárlói tapasztalatok pedig azt mutatták, hogy valóban érdemes foglalkozni a gyártó készülékeivel. Korszerű, minőségi és kompakt megoldások több mérési feladatra, melyek sok esetben terepen is megállják a helyüket.

bővebben

Elindult az atestore.hu webáruház!

Régóta készültünk rá, sok munkát és finomhangolást igényelt, de végre örömmel számolhatunk be róla, hogy elindult az atestore.hu, cégünk méréstechnikai műszer és fogyóanyag webáruháza.

bővebben

Kérdezz-felelek Matt Kreiner termékmenedzserrel a Hitachi új, FT230 XRF készülékéről

Matt Kreiner a Hitachi bevonatelemző készülékeinek gyártásáért felelős termékmenedzser. Munkája során A Hitachi világszerte jelenlévő, különböző iparágakban tevékenykedő, bevonatokkal dolgozó felhasználói hálózatára fókuszál és igyekszik új megoldásokat találni azokra a kihívásokra, melyekkel a partnerek a napi munka során szembesülnek. A cégnél töltött 19 éve során jelentős tapasztalatot szerzett az XRF technológiával kapcsolatban és számos különböző szerepben próbálhatta ki magát.

bővebben

Akasel – a legújabb gyártó az Atestor portfóliójában

Cégünk folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek megragadásával még tovább fejleszthetők az általunk kínált megoldások, illetve szélesíthető a termékpaletta. Ezek a kedvező opciók pedig sokszor nem is konkrét készülékekben öltenek testet, hanem kisebb, de annál hasznosabb termékekben. Az Akasel érkezésével ezúttal kiváló ár/érték arányú metallográfiai fogyóanyagokkal bővült a kínálat.

bővebben