A környezetszimulációs kamrák a termék élettartam vizsgálatok alapegységei. Hőmérséklet, pára, sós, savas, ózondús környezet, vagy a napfény, esetleg UV sugárzás által okozott öregedési hatások vizsgálatára több megoldást kínálunk.
Ezek a vizsgálatok nélkülözhetetlenek az egyes alapanyagok tartósságának becsléséhez, vagy az összeépített félkész, késztermékek komponensei által, azok - e hatások által - egymásra gyakorolt hatásainak szimulációjára, legyen szó klíma- vagy akár hősokk-kamrás vizsgálatról. Az utóbbi esetben az extrém hőmérsékleti behatás miatt öregedik el vagy megy tönkre a minta (thermal shock test), míg a klímakamrás teszt során tartós, valós hőmérsékleti és pára értékek mellett, a valóságnál lényegesen gyorsabban vagyunk képesek az adott termék élettartalmát megmutatni (climatic test).

Egyes esetekben - főleg elektrotechnikai eszközök esetében - úgynevezett ESS vagyis Environmental Stress Screening teszt lefolytatása szükséges, ami hasonló a hősokk-kamrás vizsgálathoz, de ebben az esetben a mintát nem mozgatjuk, hanem extrém nagy hűtési illetve fűtési sebességgel változtatjuk a mintatér hőmérsékletét.

A vizsgálatok egy másik területe, ahol a minták tartósságát a pára szabályzásával teszteljük. Léteznek kontrollált párás tesztek (pl.: 50% RH) illetve kondenzációs tesztek (telített 100% RH létrehozásával). Szintén előfordulhatnak stabilitástesztek párakontroll nélkül, ezekben az esetekben klímakamra helyett használhatunk hőkamrákat.

A készülékek kiválasztásánál fontos szempont, hogy milyen körülményt szeretnénk szimulálni, illetve a termék milyen környezetben lesz használva, hiszen ezen adatok birtokában vagyunk képesek teljes élettartam tesztet végrehajtani, de természetesen ezen felül validációra és minőségellenőrzésre, összehasonlító vizsgálatok végzésére is alkalmasak. A környezetszimulációs kamrák jellemzően mintaelőkészítő feladatot látnak el, az alapanyagok, vagy komponensek fárasztásával, sokkolásával, azok öregedésének kiváltásával.

Hő- és Klímakamrák Hősokk kamrák Rázókamrák Bejárható klímakamrák Magasságszimulációs vákkum tesztkamra Űrszimulációs hő-vákuumkamra