Modern világunk építőkövei fémek, műanyagok, különböző polimerek és egyéb szintetikus anyagok házasságából állnak. Szinte minden minket körülvevő tárgy tartalmaz fémes alkatrészeket és úgy általában a fémek meghatározó szerepet töltenek, töltöttek be mindig is a történelem folyamán az emberiség életében. Ha autóba ülünk, ha enni vágyunk, ha telefonálunk, vagy szórakozunk, megpihenünk, a fémek körülvesznek minket és segítik elérni céljainkat.

Minden használati tárgyunk felé azzal az elvárással fordulunk, hogy legyenek tartósak és évek múltán is ugyanolyan jól töltsék be funkciójukat, mint ma. De ahhoz, hogy az alapanyagok alkalmassá tegyenek egy terméket arra a feladatra, amire azt tervezték, precíz mérnöki munkára van szükség és megfelelő alapanyagokra. A fémek, műanyagok megfelelőségének egyik legfontosabb paramétere, azok keménysége.

Hordozható keménységmérő Gyakran előfordul, hogy a minta mérete, vagy elhelyezkedése nem teszi lehetővé, hogy a szabványos, telepített keménységmérőkkel mérjük a minta keménységét. Erre a célra általában visszapattanásos elven mérő Leeb keménységmérőt, vagy ultrahangos keménységmérőt lehet alkalmazni. Bár míg az így mért értékek átszámíthatóak hagyományosan Rockwell, Vickers, vagy Brinell skálákra, az anyagvastagság, vagy a felület kialakítása, az anyagszerkezet nem mindig teszi lehetővé ezek alkalmazását. A kínálatunkban éppen ezért, hagyományos lenyomati elven - csökkentett erővel - mérő keménységmérők, keménységmérő fogók is megtalálhatóak.  A műanyagok keménységére használatos Shore keménységmérők is itt találhatóak.  Brinell Rockwell Vickers Univerzális