Minden év júniusában sor kerül a Élelmiszerbiztonsági Világnapra (World Food Safety Day), nem volt ez másként 2021-ben sem. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerekhez kapcsolódó kockázatok felismerésére, megelőzésére és kezelésére, illetve cselekvésre ösztönözzön. Emellett szeretnének hozzájárulni az élelmiszerbiztonság fejlesztéséhez, az egészségmegőrzéshez, a gazdasági jóléthez, mezőgazdasághoz, piaci elérhetőséghez, turizmushoz és a fenntartható fejlődéshez. Az idei év témája az „Élelmiszerbiztonság az egészséges holnapért’ hangsúlyozza, hogy a biztonságos élelmiszerek előállítása és fogyasztása azonnali és hosszú távú előnyökkel jár az emberek, a bolygó és a gazdaság számára is.
A Hitachi immár 45 éve gyárt hordozható és asztali XRF (röntgenfluoreszcens) elemzőket melyek világszerte segítik a vállalkozásokat, hogy megfeleljenek a vonatkozó előírásoknak, az élelmiszerbiztonsági szabványoknak, a tápérték paramétereknek és a minőségi követelményeknek. Az XRF egy olyan vizsgálati technológia, melyet már hosszú évek óta használnak a különféle anyagok összetételének meghatározására, beleértve az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékeket is. Az XRF elemzők jellemzően a nátriumtól az urániumig képesek az elemek meghatározására, mindezt rendkívül széles koncentráció tartományban, szilárd, folyékony és por állagú anyagokban egyaránt.
Hogyan segítik tehát az XRF elemzők az élelmiszerbiztonságot? Íme három valós példa:
Az élelmiszerek sótartalma
Az élelmiszerek sótartalmára vonatkozóan jelenleg is szigorú szabályok vannak érvényben. Számos kormány – jogi és pénzügyi büntetéseket kilátásba helyezve - folyamatos nyomást gyakorol a gyártókra, hogy tovább csökkentsék a só használatát. Az élelmiszerek sótartalmát korábban közvetlen ezüst-nitrát titrálással mérték, melyet inkább laboratóriumi, semmint élelmiszer gyártási környezetben végeztek el.
A Hitachi az évek alatt jó munkakapcsolatot épített ki egy nagy hagyományokkal rendelkező, népszerű élelmiszeripari gyártóval, akik elsősorban konzerv ételekkel foglalkoznak. A gyártó szeretett volna egy olyan tesztfolyamatot találni, mely a gyártási környezetben is könnyedén elvégezhető, mindezt olyan pontossággal, mely megfelel a sóra vonatkozó szabályozásoknak és elég gyors ahhoz, hogy a gyártás folyamatossága ne csorbuljon.
A megoldást a Hitachi asztali XRF elemzői (LAB-X5000 és X-Supreme8000) jelentették. A készülék érzékeli az élelmiszerben lévő sóból származó klór jelenlétét, melyről pontos értéket ad, majd ezt konvertálja át sótartalomra. A készülékkel a beérkező hozzávalókat is vizsgálták, majd a késztermékek konzervdobozokba vagy üvegekbe történő töltése előtt is sor került egy végső tesztre. Emellett olyan céllal is használták az elemzőt, hogy eldöntsék egy-egy általuk készített szósz gyártásba kerülhet-e.
Tejporok
Évente több, mint 8 millió tonna tejpor kerül gyártásra világszerte. A tejport aztán számos termékhez használják úgy, mint tápszerek, cukrászsütemények, sport- és táplálékkiegészítők. A termékeket szigorú vizsgálatoknak vetik alá, hogy megfeleljenek a minőségi és biztonsági előírásoknak. Ezeket a vizsgálatokat jellemzően laboratóriumokban végzik, a tesztek pedig hosszas kémiai előkészítést igényelnek.
A Hitachi számára egy vezető étel- és italgyártó biztosított jól karakterizálható mintákat, melyeket az X-MET8000 kézi XRF készülék kalibrálására használtak. Némi mintaelőkészítésre azért van szükség, hogy a lehető legmagasabb szintű pontosságot és megismételhetőséget érjük el, a gyártás megfelelő szabályzása érdekében. Ebben az esetben a tejport egy hidraulikus prés segítségével kemény pelletté nyomták össze (általában 4-6 grammot préseltek 2-3 tonnával, így kb. 32 mm átmérőjű mintákat kapva). Ezután egyszerűen ezeket a pelleteket mérték a készülékkel.
Az X-MET8000 tökéletesen illeszkedik a minőségellenőrzési folyamatokba, kiváló teljesítményt produkálva a tejporok P, Cl, K, Ca, Mn, Fe, Cu és Zn tartalmának gyors meghatározásában. Nincs szükség héliumos tisztításra, az elemzés egyszerűen elvégezhető, ezzel is csökkentve a költségeket.
Burgonyagumók
A rejtett éhség fogalma olyan étrendek esetén bukkan fel, melyek nélkülözik az alapvetően szükséges tápanyagokat, ezzel egészségügyi problémákat okozva az ilyen étrendre kényszerülő népesség körében. A fejlődő országokban ez igencsak elterjedt probléma, főleg az olyan népcsoportok körében, akik jellemzően zöldség alapú étrenden élnek. A biofortifikációs program megpróbálja kezelni ezt a problémát. A biofortifikáción azt a folyamatot értjük, amikor növénynemesítési programokkal igyekeznek növelni a növények vitamin- és ásványi anyag tartalmát.
A biofortifikációs program egyik aktuális példája a magas cink és vastartalmú burgonyagumók kifejlesztése. A kutatók számára a fő nehézséget az jelentette, hogy hogyan becsüljék meg megbízhatóan a cink és vaskoncentrációt minden egyes burgonyatermésen belül. Mivel a talaj típusa, a környezet és maga a burgonyafajta is befolyásolja a végső tápanyagtartalmat, számos szántóföldi kísérletre van szükség, amíg a megbízható termesztéshez szükséges megfelelő feltételeket meg lehet határozni.
A termények ásványianyag-tartalmának legpontosabb mérési módszere az ICP-OES technológia. Ez a módszer kissé nehézkes és hosszas mintaelőkészítést igényel, vegyszereket használ és magasan képzett személyzet szükséges a végrehajtásához. Ezzel szemben az XRF elemzőket minimális betanulás után bárki képes használni, a méréseket pedig közvetlenül a mintán végezhetjük el, vegyszerek használata nélkül.
A burgonyagumók kutatásához a Hitachi X-Supreme8000 asztali XRF készüléket használták. A készülék segítségével határozták meg a Peruban termesztett, biofortifikált burgonyagumók cink és vastartalmát. Az XRF technológia elképesztően hatékonynak bizonyult, lehetővé téve a termesztők számára a burgonyák ásványianyag tartalmának gyors vizsgálatát.
Ez csupán három példa volt arra, hogy az XRF technológia mekkora hatással lehet a társadalomra.
További kérdés vagy kérés esetén kérem, keressen bizalommal!
Csomós Zilia
Projekt és MIR-vezető
Telefon: +36 (1) 646 4538
E-mail: csomos@atestor.hu