Vízi vonósugarat fejlesztettek

Sokoldalú felhasználási lehetőséget rejtő, vízi vonósugarat fejlesztettek az Ausztráliai Nemzeti Egyetem kutatói, aminek segítségével nemcsak tárgyakat lehet mozgatni a vízen, de a felszínen úszó szennyeződést is egy adott helyre lehet vontatni.


A csoport ötletének lényege, hogy egy változtatható rezgésszámú hullámgenerátorral olyan hullámokat hoznak létre a felszínen, amik lehetővé teszik a felszínen úszó tárgyak tetszőleges mozgatását. Horst Punzmann, a fejlesztés vezetője elmondta, hogy a munka során rájöttek, hogy lehet olyan hullámokat generálni, amik nem ellökik, hanem a hullám keletkezési pontja felé vonzzák a tárgyakat. A víz áramlását megmutató technológiák használatával azt is látták, hogy egy-egy adott frekvencia használatával tulajdonképpen bármilyen hullámhatást elérhetnek, tetszés szerint irányíthatják a tárgyakat, sőt akár egy helyben is tarthatják azokat.

Dr. Horst Punzmann és Michael Shats professzor

Észrevették, hogy egy bizonyos hullámmagasság felett nem is annyira hullámok, inkább hullámok által keltett felszíni alakzatok jönnek létre, amikből akár tetszőleges irányú örvényeket is ki lehet alakítani.

A berendezés egyelőre egy üvegfalú tartályban működik és pingponglabdákat tud csak mozgatni, de a szakemberek szerint nem lesz nehéz az életbe is átültetni a szerkezetet. „Az eredményt tulajdonképpen bárki létrehozhatja egy kádban is, csodálkoztunk is, hogy más még nem állt elő ezzel az eredménnyel” – nyilatkozta a kutatás vezetője.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2014/08/11/barmire_kepes_a_delejes_vonosugar/

 
 

Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologes (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.

bővebben

Ascott - Mindig válasszuk az eredetit!

A kétes eredetű, hamisított termékek a kereskedelmi piac egészét behálózzák. A kisebb használati tárgyaktól, ruhaneműktől kezdve, a komolyabb értéket képviselő műszaki cikkekig - kis keresgélés után - gyakorlatilag mindennek megtaláljuk a töredék áron elérhető, ám silányabb minőségű mását. A kép azonban sokszor megtévesztő lehet, hiszen sok esetben a hamis termék a megszólalásig hasonlít eredeti társára, a "rafináltabbak" pedig akár a gyári logóval is ellátják az adott cikket, tovább nehezítve a laikus vásárlók dolgát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az olyan magas árkategóriát és műszaki összetettséget képviselő termékeknél, mint pl. egy klíma- vagy sópermet kamra, nem érvényes. Az Ascott figyelmeztetése azonban egyértelmű: a kamrák piacán is óvakodnunk kell a másolatoktól.

bővebben

Hydrajaws 2008

A Hydrajaws Ltd. 1960-ban alakult meg Birmingham-ben. Az 1980-as évek utolsó éveiig a vállalat fő profilja befogószerkezetek és eszközök gyártása volt a gépipar számára. Az azóta eltelt időben a rögzítéstechnikai tesztberendezések fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának specialistái lettek. A 2019-es év végén az Atestor Kft. is meggyőződhetett , a 145 kN maximális kapacitással rendelkező Hydrajaws 2008 hatékonyságáról és felhasználási lehetőségeiről. Cikkünkhöz kikértük a vásárló/felhasználó szakértő véleményét is.

bővebben

Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékek

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartama hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelniük, nem beszélve a felhasználói elvárásokról. Mindezekre nyújtanak kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben