Vízi vonósugarat fejlesztettek

Sokoldalú felhasználási lehetőséget rejtő, vízi vonósugarat fejlesztettek az Ausztráliai Nemzeti Egyetem kutatói, aminek segítségével nemcsak tárgyakat lehet mozgatni a vízen, de a felszínen úszó szennyeződést is egy adott helyre lehet vontatni.


A csoport ötletének lényege, hogy egy változtatható rezgésszámú hullámgenerátorral olyan hullámokat hoznak létre a felszínen, amik lehetővé teszik a felszínen úszó tárgyak tetszőleges mozgatását. Horst Punzmann, a fejlesztés vezetője elmondta, hogy a munka során rájöttek, hogy lehet olyan hullámokat generálni, amik nem ellökik, hanem a hullám keletkezési pontja felé vonzzák a tárgyakat. A víz áramlását megmutató technológiák használatával azt is látták, hogy egy-egy adott frekvencia használatával tulajdonképpen bármilyen hullámhatást elérhetnek, tetszés szerint irányíthatják a tárgyakat, sőt akár egy helyben is tarthatják azokat.

Dr. Horst Punzmann és Michael Shats professzor

Észrevették, hogy egy bizonyos hullámmagasság felett nem is annyira hullámok, inkább hullámok által keltett felszíni alakzatok jönnek létre, amikből akár tetszőleges irányú örvényeket is ki lehet alakítani.

A berendezés egyelőre egy üvegfalú tartályban működik és pingponglabdákat tud csak mozgatni, de a szakemberek szerint nem lesz nehéz az életbe is átültetni a szerkezetet. „Az eredményt tulajdonképpen bárki létrehozhatja egy kádban is, csodálkoztunk is, hogy más még nem állt elő ezzel az eredménnyel” – nyilatkozta a kutatás vezetője.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2014/08/11/barmire_kepes_a_delejes_vonosugar/

 
 

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartalma hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelni ezen eszközöknek, nem beszélve felhasználói elvárásokat. Mindezekre nyújt kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben

Új Defelsko mikroszonda!

Az  EXTRA hosszú F90ES rétegvastagságmérő szonda a Positector 6000-es készülékekhez csatlakoztatható.

bővebben