M021A félautomata légáteresztés-mérő készülék

M021A main
M021A main

Az anyagok légáteresztési tulajdonsága fontos paraméter, a ruházat mellett például a légzsákok, vitorlák, ejtőernyők, gázszűrő anyagok esetében is. A légáteresztés értéke a kontrollált körülmények közt mért, adott területen (felületen) áthaladó légárammal egyenlő.
A készülék fejlesztésénél az SDL Atlas arra törekedett, hogy ezt az értéket minél pontosabban lehessen mérni, ezért új, félautomata mérőműszert fejlesztett ki. Ezzel kiváltható a régi, jól ismert mérőkészülék, és egyben amely alkalmas a szőtt és nem szőtt anyagok tesztelésére is.

Általános tulajdonságok
A készüléket nagyméretű asztallal látták el a széles minták könnyebb vizsgálatához. A minta leszorítására és a mérés indítására egy hosszú kar áll rendelkezésre. Ezt lenyomva automatikusan indul a mérés. Az adatokat 2 soros LCD-kijelzőn lehet leolvasni.
Az új M021A készülék automatikus nyomás beállítással dolgozik: a készülék érzékeli a mérőfej típusát, és ehhez az értékhez állítja be a sűrített levegő nyomástartományát, melynek köszönhetően elhagyható a korábbi előtesztelés, nyomáspróbálgatás. Ez jelentős időmegtakarítást jelent.
Felhasználóbarát kialakítás
A vákuumszivattyú a korábbi készülékeknél az asztal alatt foglalt helyet, és nem fordítottak elég figyelmet a zajcsökkentésre. Az új M021A tervezésénél már szem előtt tartották ezt a szempontot is, és hangszigetelő borítással látták el, így korábbi társainál jelentősen csendesebb lett.
 
Adatkommunikáció
Beépített RS232 port számítógépes adatátvitelhez, amelyhez opciós pc-szoftver rendelhető.
A szoftver használata megkönnyíti az adattárolást, archiválást, kiértékelést, a mérési eredmények grafikus ábrázolását. Hosszútávú statisztikák készíthetők, ezzel nemcsak minőségellenőrzés, de termékfejlesztés támogatására is kiválóan alkalmas.
A szoftver segítségével egyszerűen konvertálhatjuk át a légáteresztés értékeket adott légsebességnél mérhető nyomásesés értékre, melyet gázszűrők esetében használhatunk.
Mérési értékek
Mértékegységek: mm/s, cfm, cm3/cm2/s, l/m2/s, l/dm2/min, m3/m2/min, m3/m2/h és dm3/s.
Minták mérete: javasolt a 25x25 cm az ASTM D737 vagy a 20x20 cm a DIN 53887 szabványhoz.
Választható adapterek
20 cm2 a gyári fejegység, de ezen kívül további méretek is rendelhetőek:
5 cm2, 20cm2, 25cm2, 38cm2, 50cm2, 100 cm2

Légáteresztést mérő készülék