Martindale koptató és göbösödést vizsgáló készülék

Martindale main
Martindale main

Az SDL Atlas Martindale készüléke az utóbbi évek egyik legsikeresebb fejlesztése, amely kompakt formában egyesíti a korábbi változat előnyeit egy új, elektronikus vezérléssel. A koptatógép egyik nagy előnye, hogy minta vagy fejcsere esetén nem kell felemelni a csúszólapot ellenben a korábbi típusoknál a nehéz fémlap felemelése és biztonságos kezelése komoly fizikai igénybevételt jelentett. Léteznek olyan típusok, ahol pneumatikával emelik fel a lapot, amely megoldás sok helyet foglal és nehézkes kezelés biztosít illetve még a termék árát is jelentősen megnöveli. Az általunk forgalmazott készülék esetében nincs szükség kompromisszumokra.

Általános tulajdonságok
Az SDL Atlas az M235 típusszámon a Martindale koptatógépek új családját hozta forgalomba. A parkolóállások kiakalítása és az a tény, hogy csere esetén nem kell felemelni a csúszólapot, egy kompakt formatervezést tett lehetővé. Ez a 4 fejes készülék esetében látványos méretcsökkenést jelentett, de ugyancsak a sikeres tervezés eredménye az, hogy a 6-8-9 fejes készülékek ugyanakkora helyet igényelnek a munkaasztalon.
Mintacsere
Az M235 sikeres tervezésének eredménye az, hogy a mintákat a mozgó lap megemelése nélkül lehet megcserélni, ami nagymértékben egyszerűsíti a felhasználó munkáját. A mozgó lap súlyát is sikerült csökkenteni, az M235 készülék esetében ez kb. 4-5 kg.
A csere előtt mindössze a vezérlő programon a parkoló állásokat kell beállítani, és utána könnyedén cserélhetik a behelyezett mintákat.
 
Vezérlés
Az új típusú készülékek, 7”-os színes, érintőképernyős vezérlésel rendelkeznek. Nagyméretű ikonok, energiatakarékos képernyőmentő üzemmód, beprogramozott tesztek.
A vezérlés jellemzői: tesztprogram szerkesztés, összesítő számláló, egyedi számláló, direkt beállítás menü (direct setup), 4-féle parkolóállás, sebesség beállítása. A vezérlőegység áramkimaradás esetén sem veszti el az aktuális paramétereket.
Sebesség
A tesztekhez az SDL Martindale készüléken 4 féle sebesség: 47,5, 23,8, 59,4, 71,3 f/perc állítható be. A sebesség megváltoztatása részben szoftverből, részben a tengely áthelyezésével történik, amely átváltás tehát szerszámmentesen végezhető el. Az alapbeállítás a 47,5 f/perc érték.
Az M235 Martindale készülékhez külön ISO szabványnak megfelelő pilling-feltét is rendelhető.