Az XRF módszer elsősorban fémes bevonatok vastagságmérésére szolgál roncsolásmentesen. A mérési felület pontszerű - ez 0.05x0.05, 0.1x0.3, 0.05x0.25, 0.1mm, 0.2mm, 0.3mm, 0.5mm-t jelent. A mérőműszer alkalmas több egymáson lévő réteg mérésére is, valamint a fürdők fémtartalmának meghatározására.

Az Hitachi High-Tech Maxxi 6 készüléket nemcsak a kedvező ár/érték arány, hanem a tartósan megbízható működés is jellemzi - nem ritkák már a 10 évnél idősebb napi használatban lévő berendezések (természetesen ezek még a korábbi típusúak).

A Hitachi High-Tech a többi gyártótól eltérően, saját magának gyártja a röntgencsöveket, ezért a műszer tervezésekor jelentősen túlméretezettet tudnak beletenni. Így a működéskor a cső a maximális teljesítményének kevesebb mint 10%-án üzemel (ellentétben a szokásos 70-80%-kal), ezért ennek a drága alkatrésznek jelentősen magasabb az élettartama.

A röntgennyaláb alakját és méretét az ún. kollimátorok határozzák meg. A műszer több kollimátorral van felszerelve, hogy a mérés megfelelően kis felületen, de kielégítő gyorsasággal folyjon.
 

A készüléket különálló számítógép vezérli, így telepítésnél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy helyigénye jóval nagyobb, mint a készülék méretei.

A motoros tárgyasztalnak köszönhetően programozott mérési folyamat menthető el, így kezelő nélküli, azonos méretű, alakú minták gyors mérését teszi lehetővé.
 
A mérőműszer a mérési eredményeket a számítógépen tárolja. Mivel a mai tárolóegységek gigabyte-os nagyságrendű kapacitással rendelkeznek, több százezer mérés eltárolására van lehetőség.
 
Az adatok átvitele történhet USB, vagy hálózati porton keresztül, de akár közvetlenül nyomtató is köthető a vezérlő számítógépre. Ön a mérőműszer számítógépén a jegyzőkönyvkészítő szoftverrel az előre beállított séma szerinti dokumentációt készíthet.
 
A mérés elvéből és az alkalmazások sokféleségéből következően a műszert az Ön felhasználási területének megfelelően egyszer fel kell kalibrálni ismert rétegvastagságú fóliákkal valamint színfémekkel. Az üzembe helyezéskor ezt a néhány perces műveletet elvégezzük. Később azonban bármilyen felmerülő alkalmazás esetén készíthet megfelelő kalibrációt a meglévők mellé.
 
Mérési tartomány:: 13Al-92U
Maximális rétegszám:: tetszőleges db; ötvözeti réteg
Maximális mintamagasság:: 170 mm
Röntgencső teljesítménye:: 60W (50kV, 1,2 mA)
Röntgencső:: W cső, Be ablakkal (Mo cső opció)
Kollimátor méret:: 0.05x0.05, 0.1x0.3, 0.05x0.25, 0.1mm, 0.2mm, 0.3mm, 0.5mm
Detektor:: 25 mm2 SDD Peltier hűtéssel
Optika:: Színes, digitális kamerával ellátott
Nagyítás:: 20x
Fókusz:: Lézer rásegítésű automatikus fókusz
Jelátvivő egység:: 4096 csatornás
Számítógép minimum követelmény:: Intel Pentium G2030, 2G RAM, 500G HD
Szoftver:: Windows operációs rendszer, SmartLink FP kiértékelő program
Kiértékelés:: Empirikus vagy számított kalibrációs görbe (FP) alapján
Áramellátás:: 230 V-os hálózat szükséges
Külső hőmérséklet:: +18°C ... +35°C
Fémes bevonatok rétegvastagságmérése
Fürdő elemzése
Fémbevonatok összetétel elemzése
Elektronikai alkatrészek
RoHS mérés
Ékszeripar