Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

acs space 1 acs space 2 acs space 3 acs space 4
acs space 1 acs space 2 acs space 3 acs space 4

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologies (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.
A 7 méter átmérőjű és 12 m hosszú hasznos belső térrel és  -180°C - +100°C közötti hőmérsékleti tartománnyal rendelkező kamra a legnagyobb ilyen típusú hővákuum kamra az Egyesült Királyságon belül de Európa "óriási" között is számolnunk kell vele. A kamra várhatóan tudományos célokra fejlesztett űrszondák és egyéb műholdak tesztjét is végezni fogja.

 

A RAL Space az űrkutatás világelitjébe tartozik, kutatói és technológiai fejlesztő munkájuk immát több, mimnt kétszáz űrmisszió során került kamatoztatásra. A kamra szerkezeti egységének építése még 2018 novemberében kezdődött meg, mára pedig a teljes fő egység leszállításra került a létesítménybe, a kifinomult szállítási folyamatoknak köszönhetően.
 

A szállítmány nagy részét Olaszország és az Egyesült Királyság között hajóval szállították. A kamra részegységei ezután kamionkonvojokon folytatták útjukat Portsmouth kikötője és Harwell között, ahol a NSTF Oxfordshire-i központja található. Ez a projekt az Egyesült Királyság egyik eddigi legnagyobb szárazföldi, közúton zajló szállítmányozása volt - az autópályák éppen elegendő méretűnek bizonyultak a "speciális" szállítmány követelményeihez.
 

Massimiliano Sugoni, ACS projektmenedzser:

"Ez a projekt mind a technikai-kvalitatív, mind az időtényező szempontjából komoly kihívást jelentett. Végül mindkét nézőpont megfelelően érvényesült, köszönhetően csapatunk tapasztalatának és professzionális munkájának, mely egyben a teljesítményükben és méretükben is rendkívül komplex kamrák megalkotásában is megmutatkozik. A telepítési munkák során az ügyfél közreműködése szintén felbecsülehetetlen értékű volt: a csapat a kezdetektől fogva hatalmas szenvedéllyel és munkabírással látott neki, hogy megépítsék Európa egyik legnagyobb és legfejlettebb űrszimulációs kamráját."
 

Matt Fletcher, a RAL Space környezetszimulációs tesztjeinek vezetője:

“A RAL által az űrszektor számára jelenleg kínált kicsi, közepes és nagyméretű kamrákon felül ez az új kamra jelentős mértékben növeli tesztkapacitásunkat, hiszen a segítségével az eddigieknél jóval nagyobb méretű alkatrészeket is tesztelhetünk. Emellett  a mindennapi életünket támogató műholdak - telekommunikációs műholdak, melyek a TV jeleket továbbítját stb. - vizsgálata is könnyebbé és gyorsabbá válik."


"Ez  a kivételes olasz mérnöki munkát és technológiát ötvöző kamra megerősíti jelenlétünket az űrszektorban, mely már 1952-ben elkezdődött az első vákuumkamránkkal, majd 1988-ban az első űrszimulációs kamránkkal folytatódott. Ez egyben az olaszok presztízsét is erősíti az űrtechnológiákban, amellett, hogy Olaszország volt a harmadik ország, mely műholdat küldött az űrbe." - tette hozzá Gianluigi Angelantoni, az Angelantoni Group elnöke.
 

További részletek, illetve a speciális szállításról és telepítésről készült videók elérhetők a BBC weboldalán.

 
 

Sópermet vizsgálat (korrózióvizsgálat) elérhető az ATESTOR-nál!

A sópermet kamrákban végzett korrózióvizsgálatok sokat változtak az elmúlt 15-20 évben, bonyolultabbak és összetettebbek lettek. Erre a változásra azonban szükség is volt, hiszen az egyszerű sópermet kamrás vizsgálatokhoz képest a ciklikus, gyakran klimatikus elemmel társított tesztek sokkal jobban hasonlítanak a valóságban a terméket ért behatásokra, mint az egyszerű sópermet kamrás vizsgálatok.

bővebben

Degradációs UVC teszt az Atlastól

A textileket, műanyagokat, festékeket és más termékeket is egyaránt károsítja a bakteriális fertőtlenítésre használt UV-C sugárzás, mely egyre népszerűbb megoldás a koronavírus-veszély elleni küzdelemben.

bővebben

Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologies (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.

bővebben

Ascott - Mindig válasszuk az eredetit!

A kétes eredetű, hamisított termékek a kereskedelmi piac egészét behálózzák. A kisebb használati tárgyaktól, ruhaneműktől kezdve, a komolyabb értéket képviselő műszaki cikkekig - kis keresgélés után - gyakorlatilag mindennek megtaláljuk a töredék áron elérhető, ám silányabb minőségű mását. A kép azonban sokszor megtévesztő lehet, hiszen sok esetben a hamis termék a megszólalásig hasonlít eredeti társára, a "rafináltabbak" pedig akár a gyári logóval is ellátják az adott cikket, tovább nehezítve a laikus vásárlók dolgát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az olyan magas árkategóriát és műszaki összetettséget képviselő termékeknél, mint pl. egy klíma- vagy sópermet kamra, nem érvényes. Az Ascott figyelmeztetése azonban egyértelmű: a kamrák piacán is óvakodnunk kell a másolatoktól.

bővebben

Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékek

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartama hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelniük, nem beszélve a felhasználói elvárásokról. Mindezekre nyújtanak kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben