Angelantoni Flower környezetbarát klímakamra

Angelantoni MY Flower
Angelantoni MY Flower

A világ első energiatakarékos klímakamrája az Angelantoni nevéhez fűződik. A szabadalmaztatott technológia Flower márkanév alatt érhető el. A környezetbarát Flower klímakamrával akár 70% energia takarítható meg, ugyanazon hagyományos készülékkel szemben. Nincs felesleges hűtőteljesítmény, a Flower típus képes a felesleges hűtőteljesítményt (pl.: alacsonyabb hőmérsékletű teszt esetében, ahol nincs szükség maximális kapacitásra) tárolni, majd fellhasználni, amikor nagyobb hűtőteljesítményre van szükség. Természetesen a modern elvárásoknak megfelelően a klímakamra család inverteres hűtőkompresszorral rendelkezik, így a készülék speciális vezérlője képes szabályozni a hűtőkompresszor(ok) teljesítményét, ami által csökken az energiafelhasználás.
A gyártó folyamatosan fejleszti a Flower kamracsaládot, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, vagyis a kamra életciklusának minden szakaszában csökkenjen a környezeti kihatás, összpontosítva az újrahasznosítható anyagok használatát.

Általános tulajdonságok
Vezérlés és irányítás PLCvel történik, amit továbbfejlesztett HMI-n keresztül programozható.
Távoli elérés a beépített MyKratos és MyAngel rendszereken keresztül történik.
Elektromágneses zárrendszer gondoskodik a teszt biztonságáról illetve megakadályozza az illetéktelenek hozzáférését a mintatérhez.
Légkeverő rendszer biztosítja, hogy a vizsgálótér belsejében a lehető legpontosabb és legegyenletesebb klimatikus viszonyok uralkodjanak. Az axiális ventillátorok segítik a gyors hőmérséklet átállását a mintának és a vizsgálótér levegőjének.
Párásítórendszer saját fűtőelemekkel van ellátva, a víz közvetlenül nem érintkezik a fűtőbetétekkel ezzel is minimalizálva a meghibásodás lehetőségét.
Standard MY klímakamra
Minden My szériás kamrát MyKratos és MyAngel rendszerekkel szereltek fel, hogy a felsőkategóriás HMI-t távolról is el lehessen érni. A készülékek nagyméretű betekintőablakkal és belső világítással szereltek, így teszt közben szabadszemmel is könnyen megfigyelhető a minták alakulása. A készülékek önállóan szabályozzák a befolyó víz mennyiségét, így nincs szükség a felhasználó beavatkozására teszt közben. Kerekekkel és fix lábakkal is rendelhető a készülék. A mozgatása kerekekkel könnyen megoldható (nincs szükség egyéb emelő készülékre) a rögzítőlábakkal könnyen vízszintezhető a készülék. Az elektromágneses zárrendszerrel megelőzhető, hogy illetéktelenek is kinyithassák a kamrát. A kamrák 80mm-es és 150 mm-es hozzáférési portokkal van ellátva melyeket szilikon tömítődugókkal láttak el, így tökéletesn szigeteltek és bármikor kinyithatóak. Ezeken a portokon keresztül működtethetőek az elektronikus alkatrészek teszt közben. A standard átvezető nyílásokon kívül kérhető több átvezető nyílás is tetszőleges elhelyezéssel. A hőmérséklet termosztátokat független szonda által mért adatokkal vezérli. Egy darab szabadon áthelyezhető belső polccal szállítjuk. Plusz érintkezőket köthetünk be, amelyek jelet adnak a mintáról vagy egyéb riasztásokat jelez. 
Flower egyedi technológia
Az elmúlt évek egyik legfontosabb kérdésévé vált az  energiatakarékos, hatékony és  környezettudatos készülékek gyártása, hiszen a fosszilis energiahordozók a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a CO2 üvegházhatásért is felelős gáz kibocsátásáért.
Az egyedi technológiának és a speciális vezérlésnek köszönhetően a stabilizált hőntartásnál akár 70%-al kevesebb energiát fogyaszt a Flower kamratípus, mint egy hagyományos készülék és a megváltozott paramétereknek köszönhetően 50%-al csökken a zajkibocsátás is. A környezetbarát jelző nem csak az energia megtakarítás miatt illeti meg a klímakamra családot, hanem a gyártási fázis során nincs poliuretán szigetelés felhasználása illetve újrahasznosítható anyagokat alkalmaz a gyártó ahol az lehetséges.
517/2014 EU rendeletnek megfelelő hűtőközeg
Az 517/2014 EU rendelet szerint 2020. január 1. után tilos lesz a klímakamrákban jellemzően használt R404a hűtőközegget felhasználó készüléket üzembe helyezni. A rendelet értelmében 2500 feletti GWP értékű hűtőközeg használata tilos lesz, amely alól a kaszkád rendszerek kaptak felmentést. A korlátozás magával vonja, hogy 2030-tól a már meglévő R404a hűtöközeget használó készülékek újratöltése nem lehetséges.
Mivel az Angelantoni a készülékeit nem 10 éves életciklussal készíti, így a rendelet hatálybalépését megelőzően már 2500-nál alacsonyabb GWP értékű hűtőgázt alkalmaz készülékeiben, külön költség nélkül.
Hűtés
A mechanikai hűtés egykörös (-40°C) vagy kétkörös kaszkád rendszerrel (-75°C) történik. A speciálisan az Angelantoni klímakamráihoz kifejlesztett kompresszor háza egy speciális vasötvözetből készül, mely kialakításának köszönhetően gyorsan és egyszerűen karbantartható, javítható. A kompresszor saját hűtőrendszerrel van felszerelve, hogy elkerülje a túlmelegedést.
A Flower technológiának köszönhetően nincs felesleges hűtőteljesítmény, mivel az inverteres kompresszorok képesek szabályozni a teljesítményüket illetve a felesleges hűtést a rendszer tárolni képes, hogy az később felhasználható lehessem.
Fűtés
A kamra elektomos fűtőelemekkel van felszerelve, amelyeket biztonsági termosztát véd. Azaz, ha a készülék túlémelegszik, kikapcsolja a főbb elemeket (ilyenek a kompresszorok, ventillátorok és fűtőelemek), hogy megvédje őket a túlmelegedés okozta károsodástól.
Párásítás és páramentesítés
A gőzt alacsony nyomású, elektromos fűtésű gőzgenerátor képzi. A páramentesítésről egy szuperhűtött tekercs gondoskodik, amely a harmatpont alatti hőmérsékletre hűtve kivonja a párát a kamratérből. A rendszer nagy előnye, hogy a páramentesítés és a párásítás azonos időben is történhet, így nagyfokú pontosság érhető el. A páraszabályozás pszichometrikus elven működik (száraz-nedves hőmérő), nagy pontosságot biztosít.
 
Vezérlőpanel
Az Angelantoni nem az egyszerűbben bevezethető, univerzális, Windows-alapú ipari PC-megoldásokat alkalmazza készülékei vezérlésére. Bár e rendszernek kétségtelen kétségtelen előnyei vannak, a Windows-os, ipari PC-s rendszer számos korlátot és kockázati forrást jelent. Elsősorban az ipari PC, bármennyire is kompakt felépítésű a klasszikus számítógép elemeiből épül fel és általában aktív hűtésre szorul. Az ipari PC-k mindemellett ki vannak vírus, vagy egyéb kártékony behatolás kockázatának. Az Angelantoni éppen ezért kifejezetten az Angelantoni számára fejlesztett PLC rendszert alkalmaz, amely kedvező árú, sokoldalú, megbízható vezérlést tesz lehetővé az ipari PC-nél nagyobb megbízhatósággal és sebességgel. 

A legújabb fejlesztése az Angelantoni DM klímakamra sorozatnak a készülékbe épített 10,1” méretű színes érintőkijelzős teljes értékű vezérlőfelület. A beépített vezérlőn is az univerzális, modern MyKratos vezérlőprogram fut, így nincs szükség több program vezérlésének elsajátításához.
MyKratos vezérlőprogram
A MyKratos vezérlőszoftver lehetővé teszi, hogy vezérelje, monitorozza és ellenőrizze a készüléket bárhol, bármikor, bármilyen kapcsolattal (WiFi, Ethernet, mobil hálózat) mobileszközön egy díjemnetesen letölhető applikáción keresztül vagy számítógépen egy böngésző használatával

MyKratos felügyeleti és irányítórendszer működik bármely hordozható és asztali gépről, vezeték nélküli csatlakozás (WiFi) lehetővé teszi, hogy kapcsolódjon bármely okostelefon és táblagéphez (Android 4.2.1+, iOS 8+ kompatibilis). LAN kapcsolaton keresztül is lehetséges a vezérlés.

 • WiFi és Ethernet kapcsolat a kamrában
 • Vizuális és grafikus elemzés
 • Áttekintő grafikonok az egész rendszerről
 • Többnyelvű támogatás
 • A kamra paraméterei kiválóan konfigurálható
 • Korlátlan lehetőség a ciklikus beállításra
 • Kézi üzemmód a kamra működtetéséhez
 • Késleltetés programindításnál
 • Egy készülékkel több kamra irányítható
 • Automatikus értesítés és riasztás
 • A tárolt adatok gyors elérése
 • E-mail értesítő különböző címzettnek, a beállított paraméterek szerint
 • Képes feltölteni, szerkeszteni, törölni a korábban mentett adatokat
 • Grafikus és numerikus paraméter megadás
 • Nagyítás és kicsinyítés, görgető funkció
 • Exportáló funkció (Excel vagy más alkalmazásba)
MyAngel24 távfelügyeleti rendszer
Az Angelantoni MyAngel24 szolgáltatása a készülék karbantartás legmodernebb eszköze. Még a legdrágább, legmodernebb járműveket, berendezéseket is néha karbantartani kell, sőt még a legjobb háztartási géppel is elfordulhat, hogy elromlik. A legtöbbször apró rendellenes működésből, olyan hiba kerekedik, hogy amikor a készülék hibaüzenettel leáll, már komolyabb a baj.
 
A klímakamrát éppen emiatt olyan speciális öndiagnosztikai egységgel szállítjuk, amely bármely rendellenes működés esetén azonnal kapcsolatba lép az Angelantoni 24 órás szerviz hálózatával, így a hiba kijavítását szakembereink még az előtt meg tudják kezdeni, hogy a készülék hibaüzenettel leállt volna. E rendszer segítségével a karbantartási költségek, az esetleges leállásokból fakadó időveszteség minimalizálható.

Hogyan lehetséges?
A terhelés alatt lévő alkatrészek, kapcsolók, szelepek, a nyomás, hőmérséklet, elektromosság hatására kopnak, elhasználódnak, így minden klímakamrában szükséges egyes alkatrészeket évente, másokat 3, illetve 5 évente tervszerűen cserélni. Mindezek ellenére azonban előfordulhatott, hogy egy nagyobb terhelés esetén egy alkatrész a tervezettnél hamarabb feladja a küzdelmet, így a berendezés a szakszerviz érkezéséig, a hiba megtalálásáig és javításáig akár több napig, hétig állni kényszerült. De ez a múlt, a jelenben a szerviz értesíti Önt a készülő hibákról és még azelőtt elhárítja a problémát, mielőtt az leállást okozna a berendezés működésében!

Modell Hűtés | fűtés sebesség Hőmérséklet/ingadozás Mintatér méretek Páratartalom
FM340 *6,0°C /perc | 4,5°C /perc -40°C/ +180°C / 0,1...0,3°C között 601x810x694 mm (széxméxma) 337 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 1%...3% között
FM340C *3,8°C /perc | 4,5°C /perc -75°C/ +180°C / 0,1...0,3°C között 601x810x694 mm (széxméxma) 337 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 1%...3% között
FM600 *6,5°C /perc | 6,0°C /perc -40°C/ +180°C / 0,1...0,3°C között 850x730x892 mm (széxméxma) 553 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 1%...3% között
FM600C *5,5°C /perc | 6,0°C /perc -75°C/ +180°C / 0,1...0,3°C között 850x730x892 mm (széxméxma) 553 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 1%...3% között
FM1200 *7,0°C /perc | 6,0°C /perc -40°C/ +180°C / 0,1...0,3°C között 1000X1130X953 mm (széxméxma) 1076 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 1%...3% között
FM1200C *5,0°C /perc | 6,0°C /perc -75°C/ +180°C / 0,1...0,3°C között 1000X1130X953 mm (széxméxma) 1076 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 1%...3% között
*Cold Sink technológia működése esetén
Autóipari alkatrészek klímatesztje
Fémszerkezetek klímatesztje
Kompozit üvegek klímatesztje
Nagyméretű fémalkatrészek klímatesztje
Bőrök klímatesztje
Festett fémek klímatesztje
Porfestett alkatrészek klímatesztje
Vasúti alkatrészek klímatesztje
Autóbelső klímatesztje
4 db analóg input kit 0÷10V felhasználói atkommunikációhoz (max. 1 kit / kamra)
4 db PT100 input kit (max. 1 kit / kamra)
Kapacitív szonda
Sűrített levegős páramentesítő kiegészítő
(-40°C-ig)
Vízhűtéses kondenzátor (további 20 munkanap a szállítási határidő)
Tisztítócsomag
Plusz rozsdamentes rácspolc
80 MM hozzáférési nyílás (a standardon felül)
150 MM hozzáférési nyílás (a standardon felül)
Szünetmentes táp a PLC-hez
Gyártói kalibrációs bizonyítvány
Megnövelt maximális hőmérséklet (200°C-ig)
Folyékony nitrogén kisegítő hűtőkör
Külső légtisztító egység a légkeveréshez
Harmatpont kontroll -20°C-ig (kapacitív szonda és sűrített levegős páramentesítő csomag megrendelése is szükséges az opcióhoz)
BMW GS 95011-4 tesztcsomag
PV1200 tesztcsomag (extra gőzgenerátor)
PV2005 tesztcsomag (kapacitív szonda és sűrített levegős páramentesítő csomag megrendelése is szükséges az opcióhoz)
Megerősített padlólemez, max 500 kg (-15% teljesítmény)
Tesztminta vezérlés a készülékről
Többkamrás MyKratos vezérlő szoftver PC-hez (számítógép nélkül)
Extra hangszigetelés