Angelantoni Discovery MY ESS klímakamra

Angelantoni Discovery MY ESS klímakamra
Angelantoni Discovery MY ESS klímakamra

A termékgyártásban a minőségvizsgálat napjaink legigényesebb tesztsorozatát írja elő a gyártók részére. Szinte minden beépített alkatrészt, vagy készterméket rendszeresen tesztelni kell a legkülönfélébb környezeti terhelésekkel szemben, a megfelelő ellenálló képesség igazolása érdekében. Az Angelantoni a természetben előforduló klimatikus hatások váltakozásának szimulációjára fejlesztette ki a Discovery klímakamra készülékcsaládot, amely legújabb fejlesztése a Discovery My sorozat. Egy speciális területe a környezetszimulációnak az ESS azaz Environmental Stress Screening teszt, főleg az elektronikai eszközök gyors vizsgálatára használják, amely során magas hőingadozásnak teszik ki a mintadarabot

Általános tulajdonságok
Vezérlés és irányítás PLCvel történik, amit továbbfejlesztett HMI-n keresztül programozható.
Távoli elérés a beépített MyKratos és MyAngel rendszereken keresztül történik.
Elektromágneses zárrendszer gondoskodik a teszt biztonságáról illetve megakadályozza az illetéktelenek hozzáférését a mintatérhez.
Légkeverő rendszer biztosítja, hogy a vizsgálótér belsejében a lehető legpontosabb és legegyenletesebb klimatikus viszonyok uralkodjanak. Az axiális ventillátorok segítik a gyors hőmérséklet átállását a mintának és a vizsgálótér levegőjének.
Párásítórendszer saját fűtőelemekkel van ellátva, a víz közvetlenül nem érintkezik a fűtőbetétekkel ezzel is minimalizálva a meghibásodás lehetőségét.
Standard MY klímakamra
Minden My szériás kamrát MyKratos és MyAngel rendszerekkel szereltek fel, hogy a felsőkategóriás HMI-t távolról is el lehessen érni. A készülékek nagyméretű betekintőablakkal és belső világítással szereltek, így teszt közben szabadszemmel is könnyen megfigyelhető a minták alakulása. A készülékek önállóan szabályozzák a befolyó víz mennyiségét, így nincs szükség a felhasználó beavatkozására teszt közben. Kerekekkel és fix lábakkal is rendelhető a készülék. A mozgatása kerekekkel könnyen megoldható (nincs szükség egyéb emelő készülékre) a rögzítőlábakkal könnyen vízszintezhető a készülék. Az elektromágneses zárrendszerrel megelőzhető, hogy illetéktelenek is kinyithassák a kamrát. A kamrák 80mm-es és 150 mm-es hozzáférési portokkal vannak ellátva melyeket szilikon tömítődugókkal láttak el, így tökéletesn szigeteltek és bármikor kinyithatóak. Ezeken a portokon keresztül működtethetőek az elektronikus alkatrészek teszt közben. A standard átvezető nyílásokon kívül kérhető több átvezető nyílás is tetszőleges elhelyezéssel. A hőmérséklet termosztátokat független szonda által mért adatokkal vezérli. Egy darab szabadon áthelyezhető belső polccal szállítjuk. Plusz érintkezőket köthetünk be, amelyek jelet adnak a mintáról vagy egyéb riasztásokat jeleznek. 
Hűtés
A mechanikai hűtés kétkörös kaszkád rendszerrel (-75°C) történik. A speciálisan az Angelantoni klímakamráihoz kifejlesztett kompresszor háza egy speciális vasötvözetből készül, mely kialakításának köszönhetően gyorsan és egyszerűen karbantartható, javítható. A kompresszor vízhűtéses kialakítású igény szerint opcionálisan átalakítható léghűtésesre.
Fűtés
A kamra elektomos fűtőelemekkel van felszerelve, amelyeket biztonsági termosztát véd. Azaz, ha a készülék túlémelegszik, kikapcsolja a főbb elemeket (ilyenek a kompresszorok, ventillátorok és fűtőelemek), hogy megvédje őket a túlmelegedés okozta károsodástól.
Párásítás és páramentesítés
A gőzt alacsony nyomású, elektromos fűtésű gőzgenerátor képzi. A páramentesítésről egy szuperhűtött tekercs gondoskodik, amely a harmatpont alatti hőmérsékletre hűtve kivonja a párát a kamratérből. A rendszer nagy előnye, hogy a páramentesítés és a párásítás azonos időben is történhet, így nagyfokú pontosság érhető el. A páraszabályozás pszichometrikus elven működik (száraz-nedves hőmérő), nagy pontosságot biztosít.
Vizsgálótér
A kamra vizsgálóterének alja maximálisan 100kg/m3 terhelést bír ki. A belső polcokra körülbelül 50kg-os mintákat helyezhetünk. A vizsgálótér rozsdamentes acélból készül, így ellenáll a klimatikus vizsgálatoknak. 
Klimatikus rendszer
A rendszer a következőket tartalmazza:
Hűtőpárologtató, melegítőrendszer, páramentesítő rendszer, légkeverő ventillátor, hőmérő- és páramérő szonda.
ESS teszt
Ezt a fajta tesztet ( ESS – Environmental Stress Screening) főleg az elektronikai eszközök gyors vizsgálatára használják, amely során magas hőingadozásnak teszik ki a mintadarabot. Az Angelantoni ESS tesztnek megfelelő készülékeiben 10°C/perc vagy 15°C/perc hűtő-fűtő sebesség állítható be.
Páraszabályzás
A hőmérsékletmérést egy PT100-as szonda végzi, amely 0,3K-es pontossággal méri a hőmérsékletet. A páratartalmat Assmann páratechnikai rendszerrel mérik, amelyet a PT100-as szonda egészít ki. A relatív páratartalmat  10-98% között szabályozza a készülék 10-95°C között. 
Harmatpont:
1-es terület: 4-94°C folyamatos teszteknél
2-es terület: -3°C-ig, függ a kiinduló klimatikus feltételektől
Az értékek a Basic verzióra vonatkoznak, 22°C-os laboratóriumi hőmérséklet esetén, a légbevezetőnél mérve.
 
Vezérlőpanel
Az Angelantoni nem az egyszerűbben bevezethető, univerzális, Windows-alapú ipari PC-megoldásokat alkalmazza készülékei vezérlésére. Bár e rendszernek kétségtelen kétségtelen előnyei vannak, a Windows-os, ipari PC-s rendszer számos korlátot és kockázati forrást jelent. Elsősorban az ipari PC, bármennyire is kompakt felépítésű a klasszikus számítógép elemeiből épül fel és általában aktív hűtésre szorul. Az ipari PC-k mindemellett ki vannak vírus, vagy egyéb kártékony behatolás kockázatának. Az Angelantoni éppen ezért kifejezetten az Angelantoni számára fejlesztett PLC rendszert alkalmaz, amely kedvező árú, sokoldalú, megbízható vezérlést tesz lehetővé az ipari PC-nél nagyobb megbízhatósággal és sebességgel. 

A legújabb fejlesztése az Angelantoni DM klímakamra sorozatnak a készülékbe épített 10,1” méretű színes érintőkijelzős teljes értékű vezérlőfelület. A beépített vezérlőn is az univerzális, modern MyKratos vezérlő program fut, így nincs szükség több program vezérlésének elsajátításához.
MyKratos vezérlőprogram
A MyKratos vezérlőszoftver lehetővé teszi, hogy vezérelje, monitorozza és ellenőrizze a készüléket bárhol, bármikor, bármilyen kapcsolattal (WiFi, Ethernet, mobilhálózat) mobileszközön egy díjemnetesen letölhető applikáción keresztül vagy számítógépen egy böngésző használatával.

A MyKratos felügyeleti és irányítórendszer működik bármely hordozható és asztali gépről. A vezeték nélküli csatlakozás (WiFi) lehetővé teszi, hogy kapcsolódjon bármely okostelefonhoz és táblagéphez (Android 4.2.1+, iOS 8+ kompatibilis). LAN kapcsolaton keresztül is lehetséges a vezérlés.

 • WiFi és Ethernet kapcsolat a kamrában
 • Vizuális és grafikus elemzés
 • Áttekintő grafikonok az egész rendszerről
 • Többnyelvű támogatás
 • A kamra paraméterei kiválóan konfigurálhatóak
 • Korlátlan lehetőség a ciklikus beállításra
 • Kézi üzemmód a kamra működtetéséhez
 • Késleltetés programindításnál
 • Egy készülékkel több kamra irányítható
 • Automatikus értesítés és riasztás
 • A tárolt adatok gyors elérése
 • E-mail értesítő különböző címzetteknek, a beállított paraméterek szerint
 • Képes feltölteni, szerkeszteni, törölni a korábban mentett adatokat
 • Grafikus és numerikus paraméter megadás
 • Nagyítás és kicsinyítés, görgető funkció
 • Exportáló funkció (Excel vagy más alkalmazásba)
MyAngel24 távfelügyeleti rendszer
Az Angelantoni MyAngel24 szolgáltatása a készülék karbantartás legmodernebb eszköze. Még a legdrágább, legmodernebb járműveket, berendezéseket is néha karbantartani kell, sőt még a legjobb háztartási géppel is elfordulhat, hogy elromlik. A legtöbbször apró rendellenes működésből, olyan hiba kerekedik, hogy amikor a készülék hibaüzenettel leáll, már komolyabb a baj.
 
A klímakamrát éppen emiatt olyan speciális öndiagnosztikai egységgel szállítjuk, amely bármely rendellenes működés esetén azonnal kapcsolatba lép az Angelantoni 24 órás szerviz hálózatával, így a hiba kijavítását szakembereink még az előtt meg tudják kezdeni, hogy a készülék hibaüzenettel leállt volna. E rendszer segítségével a karbantartási költségek, az esetleges leállásokból fakadó időveszteség minimalizálható.

Hogyan lehetséges?
A terhelés alatt lévő alkatrészek, kapcsolók, szelepek, a nyomás, hőmérséklet, elektromosság hatására kopnak, elhasználódnak, így minden klímakamrában szükséges egyes alkatrészeket évente, másokat 3, illetve 5 évente tervszerűen cserélni. Mindezek ellenére azonban előfordulhatott, hogy egy nagyobb terhelés esetén egy alkatrész a tervezettnél hamarabb feladja a küzdelmet, így a berendezés a szakszerviz érkezéséig, a hiba megtalálásáig és javításáig akár több napig, hétig állni kényszerült. De ez a múlt, a jelenben a szerviz értesíti Önt a készülő hibákról és még azelőtt elhárítja a problémát, mielőtt az leállást okozna a berendezés működésében!
517/2014 EU rendeletnek megfelelő hűtőközeg
Az 517/2014 EU rendelet szerint 2020. január 1. után tilos lesz a klímakamrákban jellemzően használt R404a hűtőközegget felhasználó készüléket üzembe helyezni. A rendelet értelmében 2500 feletti GWP értékű hűtőközeg használata tilos lesz, amely alól a kaszkád rendszerek kaptak felmentést. A korlátozás magával vonja, hogy 2030-tól a már meglévő R404a hűtöközeget használó készülékek újratöltése nem lehetséges.
Mivel az Angelantoni a készülékeit nem 10 éves életciklussal készíti, így a rendelet hatálybalépését megelőzően már 2500-nál alacsonyabb GWP értékű hűtőgázt alkalmaz készülékeiben, külön költség nélkül.

Modell Hűtés | fűtés sebesség Hőmérséklet/ingadozás Mintatér méretek Páratartalom
DM250C 10 ESS 10°C /perc | 10°C /perc -75°C/ +180°C / 0,5...1,0°C között 601x615x692 mm (széxméxma) 255 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 3%...5% között
DM250C 15 ESS 15°C /perc | 15°C /perc -75°C/ +180°C / 0,5...1,0°C között 601x615x692 mm (széxméxma) 255 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 3%...5% között
DM500C 10 ESS 10°C /perc | 10°C /perc -75°C/ +180°C / 0,5...1,0°C között 850x580x890 mm (széxméxma) 438 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 3%...5% között
DM500C 15 ESS 15°C /perc | 15°C /perc -75°C/ +180°C / 0,5...1,0°C között 850x580x890 mm (széxméxma) 438 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 3%...5% között
DM1000C 10 ESS 10°C /perc | 10°C /perc -75°C/ +180°C / 0,5...1,0°C között 1000x1020x1020 mm (széxméxma) 1040 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 3%...5% között
DM1000C 15 ESS 15°C /perc | 15°C /perc -75°C/ +180°C / 0,5...1,0°C között 1000x1020x1020 mm (széxméxma) 1040 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 3%...5% között
DM1400C 10 ESS 10°C /perc | 10°C /perc -75°C/ +180°C / 0,5...1,0°C között 1000x1342x1020 mm (széxméxma) 1368 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 3%...5% között
DM1400C 15 ESS 15°C /perc | 15°C /perc -75°C/ +180°C / 0,5...1,0°C között 1000x1342x1020 mm (széxméxma) 1368 liter 10%...98% (+10°C-tól 95°C-ig) | 3%...5% között
Autóipari alkatrészek klímatesztje
Fémszerkezetek klímatesztje
Kompozit üvegek klímatesztje
Nagyméretű fémalkatrészek klímatesztje
Bőrök klímatesztje
Festett fémek klímatesztje
Porfestett alkatrészek klímatesztje
Vasúti alkatrészek klímatesztje
Autóbelső klímatesztje
Elektronikai komponens ESS teszt

Külső csatlakozók, extra szondahelyek, extra szondák

Minta működtetéséhez szükséges rendszerek

Szünetmentes táp a PLC-hez

UV lámpa

További rozsdamentes belső polcok

Sűrített levegős páramaentesítő csomag -40°C harmatponthoz

Szabályzott sebességű ventillátor

Megerősített kamrafenék (15%-al csökken a kamra teljesítménye)

Tisztítókészlet

További átvezető nyílások

Táblagép

Kiterjesztett hőmérséklet szabályzás +200C-ig

MyKratos Multichamber, több kamra vezérlésére alkalmas MyKratos rendszer

Kalibrációs bizonyítvány

Külső légkezelő egység vízhűtés helyett

Angelantoni Discovery MYAngelantoni Discovery MyKratosAngelantoni Discovery MY karbantarásaAngelantoni Discovery MYAngelAngelantoni Discovery MY