Mire érdemes odafigyelni egy klímakamra kiválasztásánál?

Sok kérdés felmerülhet azzal kapcsolatban, hogy milyen klímakamrát érdemes kiválasztani, ebben a cikkben ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani, hogy egyszerűbb és könnyebb legyen a választás.


Mi is az a klímakamra?

A klímakamra egy olyan berendezés, amelynek működése legjobban egy hűtőgéphez hasonlítható, persze sokkal bonyolultabb, összetettebb és nagyobb teljesítménnyel. Funkcionális szerepe, hogy különböző környezeti hatásokat tudjunk benne előállítani, így tesztelve a félkész vagy késztermékek valós igénybevételét. Több típus létezik, működési szempontból megkülönböztetünk egykörös és kétkörös kompresszorral rendelkező változatokat, illetve a klímakamrában páratartalom szabályozása is lehetséges, amíg a hő kamrákban erre nincs lehetőség (csak hőmérséklet szabályzására alkalmas).
Jellemzően az egykörös változatokban -40°C és +180°C hőmérséklet közötti érték hozható létre, amíg a kétkörös típusokban, a nagyobb hűtőteljesítmény miatt akár -75°C is előállítható.
Az egykörös rendszernél egy darab hűtőkompresszor gondoskodik a kamra hűtéséről jellemzően R404a típusú hűtőgázzal, a kétkörös rendszer esetében két darab különálló hűtőkompresszor található a klímakamra gépházában. Utóbbi esetben az egyik kompresszor a már ismert R404a típusú hűtőgázt használja, viszont ennek fizikai tulajdonságai nem teszik lehetővé, hogy a mintatérben -75°C hőmérsékletet lehessen előállítani, így egy nagyobb teljesítményt biztosító második kompresszor alkalmazására is szükség van, amely jellemzően R23 típusú hűtőgázzal működik. Egyszerűsítve: a kétkörös rendszer működését tekintve a nagyobb teljesítményű kompresszor biztosítja a mintatér hűtését, amíg a kisebb teljesítményű az R23-as hűtőkör hűtéséért felel, mivel ezt már hagyományos víz vagy léghűtéssel nem lehet hatékonyan megoldani.

A működését leegyszerűsítve úgy tudnám jellemezni, hogy a hűtőgáz a kitágulás és összenyomás hatására képes hűteni, amely a mintatér hűtését biztosítja, viszont ezen folyamat közben hő termelődik, amelyet egy hőcserélőn keresztül léghűtéssel vagy vízhűtéssel el kell vezetni. Utóbbi megoldás kétségtelen előnye, hogy a hőterhelés nem a környezetet érinti, viszont kiépítése költséges. A léghűtéses változatnak nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá külön vízhűtés (leegyszerűsítve csak be kell kapcsolni), viszont a kamra környezetét hűtés közben folyamatosan fűti.
A fűtés lényegesen egyszerűbben, elektromos fűtőszálakkal történik.


Hogyan válasszuk ki a megfelelő klímakamrát?

Sok tényezőt figyelembe kell venni egy klímakamra kiválasztásánál, ugyanis egy-egy típusból többfajta teljesítményű készülék is elérhető.
Első és legfontosabb, hogy megfelelő méretű mintatérrel rendelkezzen a készülék, vagyis a tesztelendő minták teljes mérete ne haladja meg a mintatér méretének 70%-át. Olyan tényezőket is figyelembe kell venni, hogy amennyiben a minta egy nagydarabból áll, akkor a mintatérben a légkeverésnek szabadon kell áramolnia (amennyiben ezt nem tudjuk eldönteni, kérjük a képviselet segítségét).
Amennyiben megvan a készülékméret fontos tudni, hogy milyen szabvány szerint szeretnénk vizsgálni (amennyiben ez elérhető). Ennek legfontosabb oka, hogy vannak olyan speciális szabványok, amelyek teljesítéséhez egy vagy több kiegészítőt szükséges használni.
Meg kell vizsgálni azt a tényt is, hogy a mintánk hőt termelnek-e, hiszen ez befolyásolja a kamra teljesítményét.
Érdemes végiggondolni, hogy mire szeretnénk használni a klímakamrát. Főszempontként fontos mérlegelni az egykörös vagy a kétkörös hűtőrendszerrel működő készülék beszerzését. Utóbbinak hátránya, hogy költségesebb beszerezni, mint az egykörös készülékeket, viszont nagy előnye, hogy sokkal jobban reagál a -30°C-nál alacsonyabb tesztek futtatásánál.
Végezetül fontos meghatározni, hogy milyen hűtő illetve fűtőteljesítményű készülékre van szükségünk. Figyelem! A klímakamrák gyártói üres mintatér mellett adják meg a hűtő/fűtő teljesítményt, azaz amennyiben például 5°C hűtőteljesítményre van szükségünk, akkor ennél magasabb hűtőteljesítménnyel rendelkező változat megfelelő, mivel amennyiben olyan készüléket választunk, amely maximum 5°C/perc hűtési teljesítménnyel rendelkezik, nagy esélyünk van rá, hogy a már mintákkal teli mintatérben az 5°C/perc nem lesz tartható (természetesen ez függ a beállított hőmérséklettől).


A PV1200 szabvány árnyoldala

Nagyon jó példa erre a VW csoport PV1200 nevű klimatikus szabványa, hiszen a leírása alapján „csak” maximum +80°C és 80% RH illetve minimum -40°C hőmérsékletet szükséges létrehozni. Sokatmondó ellenben egyszerűnek tűnik az a kritérium is, hogy a +80°C hőmérsékletről a -40°C hőmérsékletet 120 perc alatt kell elérni, amely 1°C/perc hűtőteljesítmény szükségességét követeli meg.
Laikusként arra gondolhatunk, hogy a szabvány teljesítéséhez elegendő egy egyszerű egykörös klímakamra. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a PV1200 szabványhoz kétkörös azaz -75°C-ig hűteni képes típus szükséges, de ez még nem elegendő, mivel a páratartalom beállítása standard párásító egységgel nehézkes, a szabvány által megkövetelt ±5% RH ingadozás szinte tarthatatlan.
Felmerülhet a kérdés, hogy mégis milyen megoldással lehet teljesíteni a szabvány által előírt követelményeket. A megoldást egy opciós tartozék biztosítja, amely egy nagyteljesítményű párásító egységből áll. Ekkora teljesítményre hagyományos körülmények között nincs szüksége, viszont a PV1200 szabványhoz elengedhetetlen.

Mivel egyszerűsíthető le a klímakamra használata?

Beszerzésnél fontos támpont a kamra kezelhetősége, hiszen ciklikus programokat kell rajta tudni beprogramozni, adatokat kell lementeni, illetve folyamatosan nyomon kell követni a teszt aktuális állapotát. A vezérlés tekintetében sokkal inkább eltérnek az egyes klímakamra gyártó vállalatok, mint a mechanikai elemek esetében.Az Angelantoni például a jellemzően ipari Windows alapú vezérlés helyett a lényegesen biztonságosabb és stabilabb egyedi PLC vezérlést alkalmazza, amelyet kombinált egy univerzális alkalmazással, így okostelefonról, táblagépről vagy akár számítógépről is vezérlehetőek, programozhatóak a klímakamrák. Az egyedi felület színes, jól nyomon követhető és egyszerűen használható, amely a felhasználók számára sokkal nagyobb könnyebbséget jelent a mindennapi használatban. Fontos, hogy a megváltozott emberi szokásokhoz ezek a nem szokványos készülékek is alkalmazkodjanak, amelynek első lépését elvitathatatlanul az Angelantoni tett meg.
Remélem ez a rövid összefoglaló segítséget nyújt a megfelelő klímakamra kiválasztásában.
Bármilyen további kérdés, kérés esetén keressen bizalommal!

Kelt: Budapest, 2018.02.27.
 
Sinka Dániel

Sinka Dániel

Mérnök üzletkötő 
Telefon: +36 (1) 646 4539 
E-mail:sinka.daniel@atestor.hu
 

 
 

Elindult az atestore.hu webáruház!

Régóta készültünk rá, sok munkát és finomhangolást igényelt, de végre örömmel számolhatunk be róla, hogy elindult az atestore.hu, cégünk méréstechnikai műszer és fogyóanyag webáruháza.

bővebben

Kérdezz-felelek Matt Kreiner termékmenedzserrel a Hitachi új, FT230 XRF készülékéről

Matt Kreiner a Hitachi bevonatelemző készülékeinek gyártásáért felelős termékmenedzser. Munkája során A Hitachi világszerte jelenlévő, különböző iparágakban tevékenykedő, bevonatokkal dolgozó felhasználói hálózatára fókuszál és igyekszik új megoldásokat találni azokra a kihívásokra, melyekkel a partnerek a napi munka során szembesülnek. A cégnél töltött 19 éve során jelentős tapasztalatot szerzett az XRF technológiával kapcsolatban és számos különböző szerepben próbálhatta ki magát.

bővebben

Akasel – a legújabb gyártó az Atestor portfóliójában

Cégünk folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek megragadásával még tovább fejleszthetők az általunk kínált megoldások, illetve szélesíthető a termékpaletta. Ezek a kedvező opciók pedig sokszor nem is konkrét készülékekben öltenek testet, hanem kisebb, de annál hasznosabb termékekben. Az Akasel érkezésével ezúttal kiváló ár/érték arányú metallográfiai fogyóanyagokkal bővült a kínálat.

bővebben

Az Év Pantone Színe 2023

A Pantone minden év decemberében meghatározza a következő évre jellemző divatszínt. 2023-ban ez a szín nem más, mint a PANTONE 18-1750 kódú 'Viva Magenta'. Üdv a Magentaverzumban!

bővebben

Új csomagolásvizsgáló berendezés az RDM-től

Cégünk kínálatában eddig is megtalálhatók voltak az RDM által gyártott különféle csomagolásvizsgáló és fóliahegesztő készülékek, ám a cél természetesen a folyamatos fejlődés és bővülés. Ennek szellemében a gyártó egy új készülékcsaládot dobott piacra, mely egy egyszerű módszert alkalmazva egy ehhez illeszkedő egyszerű készülékekkel segít elvégezni a csomagolásokra vonatkozó szivárgásvizsgálatokat.

bővebben

3AWater - Az XRF-elemzés új vizein

A Hitachi egyik legnépszerűbb mérőeszköz-szériája az X-MET 8000. Ezek a kézi XRF mérők számos iparágban nyújtanak mobilis és gyors megoldást, ha összetétel-elemzésről vagy épp a rétegvastagság méréséről van szó. Tekintve, hogy az anyagösszetétel vizsgálata a lehető legkülönbözőbb matériák esetén lehet szükséges, a gyártó is igyekszik folyamatosan fejleszteni a készülékei kapacitását. Ezúttal egy partneri együttműködésnek köszönhetően nyíltak új kapuk a méréstechnika területén. A 3AWater segítségével az X-MET 8000 meghódítja a vizeket is.

bővebben