Mire érdemes odafigyelni egy klímakamra kiválasztásánál?

Sok kérdés felmerülhet azzal kapcsolatban, hogy milyen klímakamrát érdemes kiválasztani, ebben a cikkben ehhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani, hogy egyszerűbb és könnyebb legyen a választás.


Mi is az a klímakamra?

A klímakamra egy olyan berendezés, amelynek működése legjobban egy hűtőgéphez hasonlítható, persze sokkal bonyolultabb, összetettebb és nagyobb teljesítménnyel. Funkcionális szerepe, hogy különböző környezeti hatásokat tudjunk benne előállítani, így tesztelve a félkész vagy késztermékek valós igénybevételét. Több típus létezik, működési szempontból megkülönböztetünk egykörös és kétkörös kompresszorral rendelkező változatokat, illetve a klímakamrában páratartalom szabályozása is lehetséges, amíg a hő kamrákban erre nincs lehetőség (csak hőmérséklet szabályzására alkalmas).
Jellemzően az egykörös változatokban -40°C és +180°C hőmérséklet közötti érték hozható létre, amíg a kétkörös típusokban, a nagyobb hűtőteljesítmény miatt akár -75°C is előállítható.
Az egykörös rendszernél egy darab hűtőkompresszor gondoskodik a kamra hűtéséről jellemzően R404a típusú hűtőgázzal, a kétkörös rendszer esetében két darab különálló hűtőkompresszor található a klímakamra gépházában. Utóbbi esetben az egyik kompresszor a már ismert R404a típusú hűtőgázt használja, viszont ennek fizikai tulajdonságai nem teszik lehetővé, hogy a mintatérben -75°C hőmérsékletet lehessen előállítani, így egy nagyobb teljesítményt biztosító második kompresszor alkalmazására is szükség van, amely jellemzően R23 típusú hűtőgázzal működik. Egyszerűsítve: a kétkörös rendszer működését tekintve a nagyobb teljesítményű kompresszor biztosítja a mintatér hűtését, amíg a kisebb teljesítményű az R23-as hűtőkör hűtéséért felel, mivel ezt már hagyományos víz vagy léghűtéssel nem lehet hatékonyan megoldani.

A működését leegyszerűsítve úgy tudnám jellemezni, hogy a hűtőgáz a kitágulás és összenyomás hatására képes hűteni, amely a mintatér hűtését biztosítja, viszont ezen folyamat közben hő termelődik, amelyet egy hőcserélőn keresztül léghűtéssel vagy vízhűtéssel el kell vezetni. Utóbbi megoldás kétségtelen előnye, hogy a hőterhelés nem a környezetet érinti, viszont kiépítése költséges. A léghűtéses változatnak nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá külön vízhűtés (leegyszerűsítve csak be kell kapcsolni), viszont a kamra környezetét hűtés közben folyamatosan fűti.
A fűtés lényegesen egyszerűbben, elektromos fűtőszálakkal történik.


Hogyan válasszuk ki a megfelelő klímakamrát?

Sok tényezőt figyelembe kell venni egy klímakamra kiválasztásánál, ugyanis egy-egy típusból többfajta teljesítményű készülék is elérhető.
Első és legfontosabb, hogy megfelelő méretű mintatérrel rendelkezzen a készülék, vagyis a tesztelendő minták teljes mérete ne haladja meg a mintatér méretének 70%-át. Olyan tényezőket is figyelembe kell venni, hogy amennyiben a minta egy nagydarabból áll, akkor a mintatérben a légkeverésnek szabadon kell áramolnia (amennyiben ezt nem tudjuk eldönteni, kérjük a képviselet segítségét).
Amennyiben megvan a készülékméret fontos tudni, hogy milyen szabvány szerint szeretnénk vizsgálni (amennyiben ez elérhető). Ennek legfontosabb oka, hogy vannak olyan speciális szabványok, amelyek teljesítéséhez egy vagy több kiegészítőt szükséges használni.
Meg kell vizsgálni azt a tényt is, hogy a mintánk hőt termelnek-e, hiszen ez befolyásolja a kamra teljesítményét.
Érdemes végiggondolni, hogy mire szeretnénk használni a klímakamrát. Főszempontként fontos mérlegelni az egykörös vagy a kétkörös hűtőrendszerrel működő készülék beszerzését. Utóbbinak hátránya, hogy költségesebb beszerezni, mint az egykörös készülékeket, viszont nagy előnye, hogy sokkal jobban reagál a -30°C-nál alacsonyabb tesztek futtatásánál.
Végezetül fontos meghatározni, hogy milyen hűtő illetve fűtőteljesítményű készülékre van szükségünk. Figyelem! A klímakamrák gyártói üres mintatér mellett adják meg a hűtő/fűtő teljesítményt, azaz amennyiben például 5°C hűtőteljesítményre van szükségünk, akkor ennél magasabb hűtőteljesítménnyel rendelkező változat megfelelő, mivel amennyiben olyan készüléket választunk, amely maximum 5°C/perc hűtési teljesítménnyel rendelkezik, nagy esélyünk van rá, hogy a már mintákkal teli mintatérben az 5°C/perc nem lesz tartható (természetesen ez függ a beállított hőmérséklettől).


A PV1200 szabvány árnyoldala

Nagyon jó példa erre a VW csoport PV1200 nevű klimatikus szabványa, hiszen a leírása alapján „csak” maximum +80°C és 80% RH illetve minimum -40°C hőmérsékletet szükséges létrehozni. Sokatmondó ellenben egyszerűnek tűnik az a kritérium is, hogy a +80°C hőmérsékletről a -40°C hőmérsékletet 120 perc alatt kell elérni, amely 1°C/perc hűtőteljesítmény szükségességét követeli meg.
Laikusként arra gondolhatunk, hogy a szabvány teljesítéséhez elegendő egy egyszerű egykörös klímakamra. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a PV1200 szabványhoz kétkörös azaz -75°C-ig hűteni képes típus szükséges, de ez még nem elegendő, mivel a páratartalom beállítása standard párásító egységgel nehézkes, a szabvány által megkövetelt ±5% RH ingadozás szinte tarthatatlan.
Felmerülhet a kérdés, hogy mégis milyen megoldással lehet teljesíteni a szabvány által előírt követelményeket. A megoldást egy opciós tartozék biztosítja, amely egy nagyteljesítményű párásító egységből áll. Ekkora teljesítményre hagyományos körülmények között nincs szüksége, viszont a PV1200 szabványhoz elengedhetetlen.

Mivel egyszerűsíthető le a klímakamra használata?

Beszerzésnél fontos támpont a kamra kezelhetősége, hiszen ciklikus programokat kell rajta tudni beprogramozni, adatokat kell lementeni, illetve folyamatosan nyomon kell követni a teszt aktuális állapotát. A vezérlés tekintetében sokkal inkább eltérnek az egyes klímakamra gyártó vállalatok, mint a mechanikai elemek esetében.Az Angelantoni például a jellemzően ipari Windows alapú vezérlés helyett a lényegesen biztonságosabb és stabilabb egyedi PLC vezérlést alkalmazza, amelyet kombinált egy univerzális alkalmazással, így okostelefonról, táblagépről vagy akár számítógépről is vezérlehetőek, programozhatóak a klímakamrák. Az egyedi felület színes, jól nyomon követhető és egyszerűen használható, amely a felhasználók számára sokkal nagyobb könnyebbséget jelent a mindennapi használatban. Fontos, hogy a megváltozott emberi szokásokhoz ezek a nem szokványos készülékek is alkalmazkodjanak, amelynek első lépését elvitathatatlanul az Angelantoni tett meg.
Remélem ez a rövid összefoglaló segítséget nyújt a megfelelő klímakamra kiválasztásában.
Bármilyen további kérdés, kérés esetén keressen bizalommal!

Kelt: Budapest, 2018.02.27.
 
Sinka Dániel

Sinka Dániel

Mérnök üzletkötő 
Telefon: +36 (1) 646 4539 
E-mail:sinka.daniel@atestor.hu
 

 
 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő XRF konfigurációt az elektronikai bevonatok méréséhez?

Az XRF-elemzők számos különböző konfigurációval kerülnek gyártásra, ezzel opciók szinte végtelen tárházát létrehozva a felhasználók számára: detektor típus, optika típusa, automatizálás, kézi és asztali készülékek stb. Jelen cikkben az elektronikai bevonatok által állított, XRF mérésekre vonatkozó kihívásokkal foglalkozunk, ezen belül pedig igyekszünk megtalálni az erre szolgáló legjobb konfigurációt, mellyel gyors és megbízható méréseket végezhetünk gyártási környezetben is.

bővebben

A fenntartható csomagolások lehetőségeinek felfedezése

Ha fogyasztói igényekről van szó, a lista tetején két dolog szerepel: ismert, tiszta hozzávalók és környezettudatos csomagolás. Az igény pedig mindkettőre növekszik. Akár a társadalmi trendek, a belső marketing kampányok vagy az ipar ösztönző ereje diktálja a környezettudatossá válást, a közvetlenül a fogyasztóknak szánt termékek gyártói új csomagolási megoldások keresésére kényszerülnek. Míg a fenntarthatóságra vonatkozó próbálkozások életünk közel minden területén kezdenek megjelenni, világos, hogy a cégeknek is szerepet kell vállalniuk egy zöldebb jövő kialakításában. Hogyan érhetik ezt el?

bővebben

Fémvizsgálat: a jövő trendjei

A gyártósori robotok megjelenésétől kezdve a nyersanyagok minőségének csökkenéséig iparunk soha nem volt még ilyen kihívásokkal teli hely. Ugyanakkor soha nem volt még ennyire érdekes és izgalmas sem. Íme öt olyan terület, mely a fémvizsgálati készülékeket gyártó Hitachi számára folyamatos témát szolgáltat. Magasságok és mélységek, melyek arra ösztönzik a gyártót, hogy tovább fejlesszék az alkalmazott technológiákat, ezáltal sikeres jövőt garantálva a fémipar résztvevői számára.

bővebben

Rétegvastagság-mérők az autóiparban és a prémium minőségű autóápolásban

Az autóápolás világában a ’detailing’ az autó külső, festett felületeinek szisztematikus tisztítását, fiatalítását és védelmét jelenti. Ennek elsődleges célja az új(abb) járművek megjelenésének megőrzésre vagy épp az idős(ebb), elhanyagolt autók kinézetének frissítése, felújítása.

bővebben

A gyártási alapanyagok elemzésének fontossága a COVID-19 alatt és után

A globálisan megjelenő COVID-19 járvány évtizedek óta nem látott mértékben befolyásolta mindennapi életünket. Az, hogy meg kellett változtatnunk megszokott életvitelünket annak érdekében, hogy próbáljuk enyhíteni és idővel megfékezni a vírust, elvett tőlünk sok olyan dolgot, melyet addig természetesnek vettünk. A családi és baráti látogatások, a munkába járás vagy épp a gazdaság folyamatossága mind-mind áldozatul estek a nehezebb időszakoknak.

bővebben

A korróziós vizsgálókamrák legújabb szériája - Ascott Atmosfär Premium

Az Atmosfär kamrák 2013-as bejelentése óta a legspeciálisabb autóipari igényeknek is megfelelő kamrák szinonimái lettek. A kamrák az elmúlt években a korróziós tesztszabványokkal együtt fejlődtek, hogy továbbra is megfeleljenek a legmagasabb igényeknek. Az Atmosfär széria kamrái pedig valóban a korróziós tesztekre használt készülékek élvonalába tartoznak világszerte.

bővebben