Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben. Az internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.
 


A hirdetés feladója az Angelantoni a képen pedig egy Battery test chamber vagyis egy akkumulátorok tesztelésére szánt speciális klímakamra látható. Manapság a készülék kinézete és vezérlése elavultnak számít, de az 50-es és 60-as években ez volt az egyik legmodernebb változat.

Az Angelantoni az 1952-ben megjelent első klímakamra megjelenésük óta folyamatosan fejlesztette azok vezérlését, működését és kinézetét. Manapság a vállalatcsoport szerteágazó tesztberendezések gyártásával foglalkozik, így a hagyományos környezet szimulációs készülékek mellett a világ egyik vezető gyártója az űrszimulációs készülékek és a gyógyszeripari hűtőgépek gyártásában is.

Mi sem mutatja jobban a fejlődési menetet, mint az alábbi sorozatkép, ahol az elmúlt 20 évben megjelent klímakamra típusok tekinthetőek meg.
Challenge Sunrise Discovery

Természetesen a modernkor elvárásainak megfelelően 2015-től kezdve egy teljesen új, a felhasználói igényeknek megfelelő modern külsőt és vezérlőt kapott a méltán híres Discovery klímakamra család, így megalkotva a piac első interaktív többplatformos vezérlőrendszerét. Mivel a Discovery DM (Discovery My) szériát saját WIFI rendszerrel szerelte fel a gyártó, nincs szükség költséges informatikai beruházásra, egyszerűen vezeték nélkül irányítható a készülék, akár saját okoskészülékről (Android és iOS kompatibilis), vagy a készülék mellé szállított Apple iPad Air készülékről vagy számítógépről (vagy akár ezekről egyszerre), de természetesen a hagyományos vezetékes Ethernetes vezérlése is lehetőség van. Az 1954-es mechanikus relés vezérlő manapság idejétmúltnak tekinthető, hiszen jelenleg egy klímakamrának több tucat számítást kell elvégeznie kontrollálva a megfelelő hűtőt illetve fűtőteljesítményt, vagy akár az energiahatékony működésről, a folyamatos adattovábbításról legyen szó. Ezen feladatokhoz vagy egy ipari Windows alapú vezérlő ad megfelelő számítási kapacitást vagy a lényegesen biztonságosabb és stabilabb PLC vezérlés alkalmazható (utóbbi mellett szól, hogy nem lehet benne előidézni a sokak által ismert Windows operációs rendszereknél közismert „kékhalál” hibalehetőség). A moduláris felépítés illetve a biztonságosabb használat miatt választotta az Angelantoni is a PLC alapú vezérlést egy modern célspecifikus kezelőfelülettel együtt.

Visszatérve a bejegyzés elején bemutatott 1954-es klímakamrához a fejlődés nem csak a külső elemek változásában tapasztalható, bár kétségtelen tény, hogy ebben az esetben is a megváltozott felhasználói igények alapján módosult a klímakamra kinézete.
 
Battery test chamber
1954 2018


Próbálja ki Ön is a Discovery My klímakamrát az Ipar Napjai kiállításon 2018. május 15-18 között, ahol az A pavilon 306N standján kiállítunk egy DM600CES modellt. A vezérlőrendszer használatán kívül megtekintheti milyen az, amikor egy készülékben 5.5 °C/perc sebességgel akár -75°C hőmérsékletet hozunk létre.


Kelt: Budapest, 2018.05.07.
 
Sinka Dániel

Sinka Dániel

Mérnök üzletkötő 
Telefon: +36 (1) 646 4539 
E-mail:sinka.daniel@atestor.hu

 
 

20% kedvezmény az összes DeFelsko készülékre!

Az amerikai székhelyű DeFelsko a rétegvastagságmérők vezető gyártója, akik már 1965 óta látják el a piacot egyszerű, strapabíró és pontos mérőeszközeikkel. Az évek során a gyártó számos technológiai újítást vezetett be a bevonatok vizsgálatának területén, mára pedig sok egyéb felhasználási területre is kínálnak készülékeket. Ezek a készülékek pedig most rendkívüli, 20%-os kedvezménnyel beszerezhetők az Atestor Kft.-től.

bővebben

A korróziós vizsgálókamrák legújabb szériája - Ascott Atmosfär Premium

Az Atmosfär kamrák 2013-as bejelentése óta a legspeciálisabb autóipari igényeknek is megfelelő kamrák szinonimái lettek. A kamrák az elmúlt években a korróziós tesztszabványokkal együtt fejlődtek, hogy továbbra is megfeleljenek a legmagasabb igényeknek. Az Atmosfär széria kamrái pedig valóban a korróziós tesztekre használt készülékek élvonalába tartoznak világszerte.

bővebben

Megújult a DeFelsko PosiTector készülékcsaládja

A DeFelsko egy jelentős újítással zárta az előző, illetve kezdte meg az idei évet. A mérőszondáihoz tartozó univerzális készülék teljes újragondolásával egy jóval modernebb, a kor követelményeinek sokkal inkább megfelelő eszközt hoztak létre.

bővebben

Sópermet vizsgálat (korrózióvizsgálat) elérhető az ATESTOR-nál!

A sópermet kamrákban végzett korrózióvizsgálatok sokat változtak az elmúlt 15-20 évben, bonyolultabbak és összetettebbek lettek. Erre a változásra azonban szükség is volt, hiszen az egyszerű sópermet kamrás vizsgálatokhoz képest a ciklikus, gyakran klimatikus elemmel társított tesztek sokkal jobban hasonlítanak a valóságban a terméket ért behatásokra, mint az egyszerű sópermet kamrás vizsgálatok.

bővebben

Degradációs UVC teszt az Atlastól

A textileket, műanyagokat, festékeket és más termékeket is egyaránt károsítja a bakteriális fertőtlenítésre használt UV-C sugárzás, mely egyre népszerűbb megoldás a koronavírus-veszély elleni küzdelemben.

bővebben

Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologies (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.

bővebben