Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben. Az internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.
 


A hirdetés feladója az Angelantoni a képen pedig egy Battery test chamber vagyis egy akkumulátorok tesztelésére szánt speciális klímakamra látható. Manapság a készülék kinézete és vezérlése elavultnak számít, de az 50-es és 60-as években ez volt az egyik legmodernebb változat.

Az Angelantoni az 1952-ben megjelent első klímakamra megjelenésük óta folyamatosan fejlesztette azok vezérlését, működését és kinézetét. Manapság a vállalatcsoport szerteágazó tesztberendezések gyártásával foglalkozik, így a hagyományos környezet szimulációs készülékek mellett a világ egyik vezető gyártója az űrszimulációs készülékek és a gyógyszeripari hűtőgépek gyártásában is.

Mi sem mutatja jobban a fejlődési menetet, mint az alábbi sorozatkép, ahol az elmúlt 20 évben megjelent klímakamra típusok tekinthetőek meg.
Challenge Sunrise Discovery

Természetesen a modernkor elvárásainak megfelelően 2015-től kezdve egy teljesen új, a felhasználói igényeknek megfelelő modern külsőt és vezérlőt kapott a méltán híres Discovery klímakamra család, így megalkotva a piac első interaktív többplatformos vezérlőrendszerét. Mivel a Discovery DM (Discovery My) szériát saját WIFI rendszerrel szerelte fel a gyártó, nincs szükség költséges informatikai beruházásra, egyszerűen vezeték nélkül irányítható a készülék, akár saját okoskészülékről (Android és iOS kompatibilis), vagy a készülék mellé szállított Apple iPad Air készülékről vagy számítógépről (vagy akár ezekről egyszerre), de természetesen a hagyományos vezetékes Ethernetes vezérlése is lehetőség van. Az 1954-es mechanikus relés vezérlő manapság idejétmúltnak tekinthető, hiszen jelenleg egy klímakamrának több tucat számítást kell elvégeznie kontrollálva a megfelelő hűtőt illetve fűtőteljesítményt, vagy akár az energiahatékony működésről, a folyamatos adattovábbításról legyen szó. Ezen feladatokhoz vagy egy ipari Windows alapú vezérlő ad megfelelő számítási kapacitást vagy a lényegesen biztonságosabb és stabilabb PLC vezérlés alkalmazható (utóbbi mellett szól, hogy nem lehet benne előidézni a sokak által ismert Windows operációs rendszereknél közismert „kékhalál” hibalehetőség). A moduláris felépítés illetve a biztonságosabb használat miatt választotta az Angelantoni is a PLC alapú vezérlést egy modern célspecifikus kezelőfelülettel együtt.

Visszatérve a bejegyzés elején bemutatott 1954-es klímakamrához a fejlődés nem csak a külső elemek változásában tapasztalható, bár kétségtelen tény, hogy ebben az esetben is a megváltozott felhasználói igények alapján módosult a klímakamra kinézete.
 
Battery test chamber
1954 2018


Próbálja ki Ön is a Discovery My klímakamrát az Ipar Napjai kiállításon 2018. május 15-18 között, ahol az A pavilon 306N standján kiállítunk egy DM600CES modellt. A vezérlőrendszer használatán kívül megtekintheti milyen az, amikor egy készülékben 5.5 °C/perc sebességgel akár -75°C hőmérsékletet hozunk létre.


Kelt: Budapest, 2018.05.07.
 
Sinka Dániel

Sinka Dániel

Mérnök üzletkötő 
Telefon: +36 (1) 646 4539 
E-mail:sinka.daniel@atestor.hu

 
 

Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologies (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.

bővebben

Ascott - Mindig válasszuk az eredetit!

A kétes eredetű, hamisított termékek a kereskedelmi piac egészét behálózzák. A kisebb használati tárgyaktól, ruhaneműktől kezdve, a komolyabb értéket képviselő műszaki cikkekig - kis keresgélés után - gyakorlatilag mindennek megtaláljuk a töredék áron elérhető, ám silányabb minőségű mását. A kép azonban sokszor megtévesztő lehet, hiszen sok esetben a hamis termék a megszólalásig hasonlít eredeti társára, a "rafináltabbak" pedig akár a gyári logóval is ellátják az adott cikket, tovább nehezítve a laikus vásárlók dolgát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az olyan magas árkategóriát és műszaki összetettséget képviselő termékeknél, mint pl. egy klíma- vagy sópermet kamra, nem érvényes. Az Ascott figyelmeztetése azonban egyértelmű: a kamrák piacán is óvakodnunk kell a másolatoktól.

bővebben

Hydrajaws 2008

A Hydrajaws Ltd. 1960-ban alakult meg Birmingham-ben. Az 1980-as évek utolsó éveiig a vállalat fő profilja befogószerkezetek és eszközök gyártása volt a gépipar számára. Az azóta eltelt időben a rögzítéstechnikai tesztberendezések fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának specialistái lettek. A 2019-es év végén az Atestor Kft. is meggyőződhetett , a 145 kN maximális kapacitással rendelkező Hydrajaws 2008 hatékonyságáról és felhasználási lehetőségeiről. Cikkünkhöz kikértük a vásárló/felhasználó szakértő véleményét is.

bővebben

Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékek

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartama hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelniük, nem beszélve a felhasználói elvárásokról. Mindezekre nyújtanak kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben