Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.
 


A hirdetés feladója az Angelantoni a képen pedig egy Battery test chamber vagyis egy akkumulátorok tesztelésére szánt speciális klímakamra látható. Manapság a készülék kinézete és vezérlése elavultnak számít, de az 50-es és 60-as években ez volt az egyik legmodernebb változat.

Az Angelantoni az 1952-ben megjelent első klímakamra megjelenésük óta folyamatosan fejlesztette azok vezérlését, működését és kinézetét. Manapság a vállalatcsoport szerteágazó tesztberendezések gyártásával foglalkozik, így a hagyományos környezet szimulációs készülékek mellett a világ egyik vezető gyártója az űrszimulációs készülékek és a gyógyszeripari hűtőgépek gyártásában is.

Mi sem mutatja jobban a fejlődési menetet, mint az alábbi sorozatkép, ahol az elmúlt 20 évben megjelent klímakamra típusok tekinthetőek meg.
Challenge Sunrise Discovery

Természetesen a modernkor elvárásainak megfelelően 2015-től kezdve egy teljesen új, a felhasználói igényeknek megfelelő modern külsőt és vezérlőt kapott a méltán híres Discovery klímakamra család, így megalkotva a piac első interaktív többplatformos vezérlőrendszerét. Mivel a Discovery DM (Discovery My) szériát saját WIFI rendszerrel szerelte fel a gyártó, nincs szükség költséges informatikai beruházásra, egyszerűen vezeték nélkül irányítható a készülék, akár saját okoskészülékről (Android és iOS kompatibilis), vagy a készülék mellé szállított Apple iPad Air készülékről vagy számítógépről (vagy akár ezekről egyszerre), de természetesen a hagyományos vezetékes Ethernetes vezérlése is lehetőség van. Az 1954-es mechanikus relés vezérlő manapság idejétmúltnak tekinthető, hiszen jelenleg egy klímakamrának több tucat számítást kell elvégeznie kontrollálva a megfelelő hűtőt illetve fűtőteljesítményt, vagy akár az energiahatékony működésről, a folyamatos adattovábbításról legyen szó. Ezen feladatokhoz vagy egy ipari Windows alapú vezérlő ad megfelelő számítási kapacitást vagy a lényegesen biztonságosabb és stabilabb PLC vezérlés alkalmazható (utóbbi mellett szól, hogy nem lehet benne előidézni a sokak által ismert Windows operációs rendszereknél közismert „kékhalál” hibalehetőség). A moduláris felépítés illetve a biztonságosabb használat miatt választotta az Angelantoni is a PLC alapú vezérlést egy modern célspecifikus kezelőfelülettel együtt.

Visszatérve a bejegyzés elején bemutatott 1954-es klímakamrához a fejlődés nem csak a külső elemek változásában tapasztalható, bár kétségtelen tény, hogy ebben az esetben is a megváltozott felhasználói igények alapján módosult a klímakamra kinézete.
 
Battery test chamber
1954 2018


Próbálja ki Ön is a Discovery My klímakamrát az Ipar Napjai kiállításon 2018. május 15-18 között, ahol az A pavilon 306N standján kiállítunk egy DM600CES modellt. A vezérlőrendszer használatán kívül megtekintheti milyen az, amikor egy készülékben 5.5 °C/perc sebességgel akár -75°C hőmérsékletet hozunk létre.


Kelt: Budapest, 2018.05.07.
 
Sinka Dániel

Sinka Dániel

Mérnök üzletkötő 
Telefon: +36 (1) 646 4539 
E-mail:sinka.daniel@atestor.hu

 
 

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben

Új Defelsko mikroszonda!

Az  EXTRA hosszú F90ES rétegvastagságmérő szonda a Positector 6000-es készülékekhez csatlakoztatható.

bővebben

Magas kopásállóságú mérőszonda erős igénybevételre!

Az új, kopásálló FXS típusjelű mérőszonda Defelsko Positector 6000 rétegvastagság mérő készülékhez ajánlott, elsősorban érdes felületeken történt rétegvastagság mérési feladatokra kínál megfelelő megoldást.

bővebben