Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.
 


A hirdetés feladója az Angelantoni a képen pedig egy Battery test chamber vagyis egy akkumulátorok tesztelésére szánt speciális klímakamra látható. Manapság a készülék kinézete és vezérlése elavultnak számít, de az 50-es és 60-as években ez volt az egyik legmodernebb változat.

Az Angelantoni az 1952-ben megjelent első klímakamra megjelenésük óta folyamatosan fejlesztette azok vezérlését, működését és kinézetét. Manapság a vállalatcsoport szerteágazó tesztberendezések gyártásával foglalkozik, így a hagyományos környezet szimulációs készülékek mellett a világ egyik vezető gyártója az űrszimulációs készülékek és a gyógyszeripari hűtőgépek gyártásában is.

Mi sem mutatja jobban a fejlődési menetet, mint az alábbi sorozatkép, ahol az elmúlt 20 évben megjelent klímakamra típusok tekinthetőek meg.
Challenge Sunrise Discovery

Természetesen a modernkor elvárásainak megfelelően 2015-től kezdve egy teljesen új, a felhasználói igényeknek megfelelő modern külsőt és vezérlőt kapott a méltán híres Discovery klímakamra család, így megalkotva a piac első interaktív többplatformos vezérlőrendszerét. Mivel a Discovery DM (Discovery My) szériát saját WIFI rendszerrel szerelte fel a gyártó, nincs szükség költséges informatikai beruházásra, egyszerűen vezeték nélkül irányítható a készülék, akár saját okoskészülékről (Android és iOS kompatibilis), vagy a készülék mellé szállított Apple iPad Air készülékről vagy számítógépről (vagy akár ezekről egyszerre), de természetesen a hagyományos vezetékes Ethernetes vezérlése is lehetőség van. Az 1954-es mechanikus relés vezérlő manapság idejétmúltnak tekinthető, hiszen jelenleg egy klímakamrának több tucat számítást kell elvégeznie kontrollálva a megfelelő hűtőt illetve fűtőteljesítményt, vagy akár az energiahatékony működésről, a folyamatos adattovábbításról legyen szó. Ezen feladatokhoz vagy egy ipari Windows alapú vezérlő ad megfelelő számítási kapacitást vagy a lényegesen biztonságosabb és stabilabb PLC vezérlés alkalmazható (utóbbi mellett szól, hogy nem lehet benne előidézni a sokak által ismert Windows operációs rendszereknél közismert „kékhalál” hibalehetőség). A moduláris felépítés illetve a biztonságosabb használat miatt választotta az Angelantoni is a PLC alapú vezérlést egy modern célspecifikus kezelőfelülettel együtt.

Visszatérve a bejegyzés elején bemutatott 1954-es klímakamrához a fejlődés nem csak a külső elemek változásában tapasztalható, bár kétségtelen tény, hogy ebben az esetben is a megváltozott felhasználói igények alapján módosult a klímakamra kinézete.
 
Battery test chamber
1954 2018


Próbálja ki Ön is a Discovery My klímakamrát az Ipar Napjai kiállításon 2018. május 15-18 között, ahol az A pavilon 306N standján kiállítunk egy DM600CES modellt. A vezérlőrendszer használatán kívül megtekintheti milyen az, amikor egy készülékben 5.5 °C/perc sebességgel akár -75°C hőmérsékletet hozunk létre.


Kelt: Budapest, 2018.05.07.
 
Sinka Dániel

Sinka Dániel

Mérnök üzletkötő 
Telefon: +36 (1) 646 4539 
E-mail:sinka.daniel@atestor.hu

 
 

Speciális kedvezmény Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékekre

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék beszerzése esetén korlátozott ideig speciális kedvezményt biztosítunk!

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartalma hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelni ezen eszközöknek, nem beszélve felhasználói elvárásokat. Mindezekre nyújt kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben