Angelantoni Discovery akkumulátor tesztkamra

Angelantoni Battery Angelantoni Range Angelantoni MyKratos, MyAngel Angelantoni HMI Angelantoni HMI 2
Angelantoni Battery Angelantoni Range Angelantoni MyKratos, MyAngel Angelantoni HMI Angelantoni HMI 2

A termékgyártásban a minőségvizsgálat napjaink legigényesebb tesztsorozatát írja elő a gyártók részére. Szinte minden beépített alkatrészt, vagy készterméket rendszeresen tesztelni kell a legkülönfélébb környezeti terhelésekkel szemben, a megfelelő ellenállóképesség igazolása érdekében. Az Angelantoni a természetben előforduló klimatikus hatások váltakozásának szimulációjára fejlesztette ki a Discovery klímakamra készülékcsaládot, amely legújabb fejlesztése a Discovery MY sorozat. Ezen belül is külön kategóriát képviselnek a különböző akkumulátorok tesztjeire alkalmas kamrák. Az Angelantoni Battery Test kamrái tulajdonképpen a Discovery MY kamrák egyfajta moduláris kiadásai, melyeket az ipari tesztigényekhez alkalmazkodva szerelhetünk fel az akkumulátorok vizsgálatához szükséges kiegészítőkkel. Az elsősorban autóipari felhasználásra kifejlesztett kamrák naprakészen igazodnak a 21. század ipari trendjeihez és tesztkövetelményeihez.

Általános tulajdonságok
- Vezérlés és irányítás PLCvel történik, amit továbbfejlesztett HMI-n keresztül programozható.
- Távoli elérés a beépített MyKratos és MyAngel rendszereken keresztül történik.
- Elektromágneses zárrendszer gondoskodik a teszt biztonságáról illetve megakadályozza az illetéktelenek hozzáférését a mintatérhez.
- Légkeverő rendszer biztosítja, hogy a vizsgálótér belsejében a lehető legpontosabb és legegyenletesebb klimatikus viszonyok uralkodjanak. Az axiális ventillátorok segítik a gyors hőmérséklet átállását a mintának és a vizsgálótér levegőjének.
- Párásítórendszer saját fűtőelemekkel van ellátva, a víz közvetlenül nem érintkezik a fűtőbetétekkel ezzel is minimalizálva a meghibásodás lehetőségét.
Standard MY klímakamra
Minden MY szériás kamrát MyKratos és MyAngel rendszerekkel szereltek fel, hogy a felsőkategóriás HMI-t távolról is el lehessen érni. A készülékek nagyméretű betekintőablakkal és belső világítással szereltek, így teszt közben szabadszemmel is könnyen megfigyelhető a minták alakulása. A készülékek önállóan szabályozzák a befolyó víz mennyiségét, így nincs szükség a felhasználó beavatkozására teszt közben. Kerekekkel és fix lábakkal is rendelhető a készülék. A mozgatása kerekekkel könnyen megoldható (nincs szükség egyéb emelő készülékre) a rögzítőlábakkal könnyen vízszintezhető a készülék. Az elektromágneses zárrendszerrel megelőzhető, hogy illetéktelenek is kinyithassák a kamrát. A kamrák 80mm-es és 150 mm-es hozzáférési portokkal van ellátva melyeket szilikon tömítődugókkal láttak el, így tökéletesn szigeteltek és bármikor kinyithatóak. Ezeken a portokon keresztül működtethetőek az elektronikus alkatrészek teszt közben. A standard átvezető nyílásokon kívül kérhető több átvezető nyílás is tetszőleges elhelyezéssel. A hőmérséklet termosztátokat független szonda által mért adatokkal vezérli. Egy darab szabadon áthelyezhető belső polccal szállítjuk. Plusz érintkezőket köthetünk be, amelyek jelet adnak a mintáról vagy egyéb riasztásokat jeleznek.
Akkumulátor tesztkamra
Az Angelantoni Battery (akkumulátor) tesztkamrái paramétereikben megegyeznek a MY és MY ESS modellek termékskálájával. A lényegi különbség a kiegészítőkben van, melyekkel a különböző nemzetközi szabványok és előírások, illetve az EUCAR által meghatározott veszélyességi szintek alapján a kamrákat fel kell szerelni, hogy azokban akkumulátorok tesztjét végezhessük el. Az EUCAR által meghatározott veszélyességi szintekről bővebben az 'EUCAR', míg az elérhető/kötelező kiegészítőkről a 'Kiegésztők' lapfül alatt tájékozódhatnak.
Hűtés
A mechanikai hűtés egykörös (-40°C) vagy kétkörös kaszkád rendszerrel (-75°C) történik. A speciálisan az Angelantoni klímakamráihoz kifejlesztett kompresszor háza egy speciális vasötvözetből készül, mely kialakításának köszönhetően gyorsan és egyszerűen karbantartható, javítható. A kompresszor saját hűtőrendszerrel van felszerelve, hogy elkerülje a túlmelegedést.
Fűtés
A kamra elektomos fűtőelemekkel van felszerelve, amelyeket biztonsági termosztát véd. Azaz, ha a készülék túlmelegszik, kikapcsolja a főbb elemeket (ilyenek a kompresszorok, ventillátorok és fűtőelemek), hogy megvédje őket a túlmelegedés okozta károsodástól.
Párásítás és páramentesítés

A gőzt alacsony nyomású, elektromos fűtésű gőzgenerátor képzi. A páramentesítésről egy szuperhűtött tekercs gondoskodik, amely a harmatpont alatti hőmérsékletre hűtve kivonja a párát a kamratérből. A rendszer nagy előnye, hogy a páramentesítés és a párásítás azonos időben is történhet, így nagyfokú pontosság érhető el. A páraszabályozás pszichometrikus elven működik (száraz-nedves hőmérő), nagy pontosságot biztosít.
Páraszabályzás
A hőmérsékletmérést egy PT100-as szonda végzi, amely 1,3K-es pontossággal méri a hőmérsékletet. A páratartalmat Addmann páratechnikai rendszerrel mérik, amelyet a PT100-as szonda egészít ki. A relatív páratartalmat 10-98% között szabályozza a készülék 10-95°C között.
Harmatpont:
1-es terület 4-94°C folyamatos teszteknél
2-es terület -3°C-ig, függ a kiinduló klimatikus feltételektől.
Az értékek a Basic verzziókra vonatkoznak, 22°C -os laboratóriumi hőmérséklet esetén, a légbevezetőnél mérve.
Vizsgálótér
A kamra vizsgálóterének alja
maximálisan 100kg/m3 terhelést bír ki. A belső polcokra körülbelül 50kg-os mintákat helyezhetünk. A vizsgálótér rozsdamentes acélból készül, így ellenáll a klimatikus vizsgálatoknak.
 
517/2014 EU rendeletnek megfelelő hűtőközeg
Az 517/2014 EU rendelet szerint 2020. január 1. után tilos lesz a klímakamrákban jellemzően használt R404a hűtőközegget felhasználó készüléket üzembe helyezni. A rendelet értelmében 2500 feletti GWP értékű hűtőközeg használata tilos lesz, amely alól a kaszkád rendszerek kaptak felmentést. A korlátozás magával vonja, hogy 2030-tól a már meglévő R404a hűtöközeget használó készülékek újratöltése nem lehetséges.
Mivel az Angelantoni a készülékeit nem 10 éves életciklussal készíti, így a rendelet hatálybalépését megelőzően már 2500-nál alacsonyabb GWP értékű hűtőgázt alkalmaz készülékeiben, külön költség nélkül.
Vezérlőpanel
Az Angelantoni nem az
egyszerűbben bevezethető,
univerzális, Windows-alapú ipari PC-megoldásokat alkalmazza készülékei vezérlésére. Bár e rendszernek kétségtelen előnyei vannak, a Windows-os, ipari PC-s rendszer számos korlátot és kockázati forrást jelent. Elsősorban az ipari PC, bármennyire is kompakt felépítésű a klasszikus számítógép elemeiből épül fel és általában aktív hűtésre szorul. Az ipari PC-k mindemellett ki vannak vírus, vagy egyéb kártékony behatolás kockázatának. Az Angelantoni éppen ezért kifejezetten az Angelantoni számára fejlesztett PLC rendszert alkalmaz, amely kedvező árú, sokoldalú, megbízható vezérlést tesz lehetővé az ipari PC-nél nagyobb megbízhatósággal és sebességgel. 

A legújabb fejlesztése az Angelantoni DM klímakamra sorozatnak a készülékbe épített 10,1” méretű színes érintőkijelzős teljes értékű vezérlőfelület. A beépített vezérlőn is az univerzális, modern MyKratos vezérlő program fut, így nincs szükség több program vezérlésének elsajátításához.
MyKratos vezérlőprogram
A MyKratos vezérlő szoftver lehetővé teszi, hogy vezérelje, monitorozza és ellenőrizze a készüléket bárhol, bármikor, bármilyen kapcsolattal (WiFi, Ethernet, mobil hálózat) mobileszközön egy díjemnetesen letölhető applikáción keresztül vagy számítógépen egy böngésző használatával

MyKratos felügyeleti és irányítórendszer működik bármely hordozható és asztali gépről, vezeték nélküli csatlakozás (WiFi) lehetővé teszi, hogy kapcsolódjon bármely okostelefon és táblagéphez (Android 4.2.1+, iOS 8+ kompatibilis). LAN kapcsolaton keresztül is lehetséges a vezérlés.

 • WiFi és Ethernet kapcsolat a kamrában
 • Vizuális és grafikus elemzés
 • Áttekintő grafikonok az egész rendszerről
 • Többnyelvű támogatás
 • A kamra paraméterei kiválóan konfigurálható
 • Korlátlan lehetőség a ciklikus beállításra
 • Kézi üzemmód a kamra működtetéséhez
 • Késleltetés programindításnál
 • Egy készülékkel több kamra irányítható
 • Automatikus értesítés és riasztás
 • A tárolt adatok gyors elérése
 • E-mail értesítő különböző címzettnek, a beállított paraméterek szerint
 • Képes feltölteni, szerkeszteni, törölni a korábban mentett adatokat
 • Grafikus és numerikus paraméter megadás
 • Nagyítás és kicsinyítés, görgető funkció
 • Exportáló funkció (Excel vagy más alkalmazásba)
MyAngel24 távfelügyeleti rendszer
Az Angelantoni MyAngel24
szolgáltatása a készülék karbantartás legmodernebb eszköze. Még a legdrágább, legmodernebb járműveket, berendezéseket is néha karbantartani kell, sőt még a legjobb háztartási géppel is elfordulhat, hogy elromlik. A legtöbbször apró rendellenes működésből, olyan hiba kerekedik, hogy amikor a készülék hibaüzenettel leáll, már komolyabb a baj.
 
A klímakamrát éppen emiatt olyan speciális öndiagnosztikai egységgel szállítjuk, amely bármely rendellenes működés esetén azonnal kapcsolatba lép az Angelantoni 24 órás szerviz hálózatával, így a hiba kijavítását szakembereink még az előtt meg tudják kezdeni, hogy a készülék hibaüzenettel leállt volna. E rendszer segítségével a karbantartási költségek, az esetleges leállásokból fakadó időveszteség minimalizálható.

Hogyan lehetséges?
A terhelés alatt lévő alkatrészek, kapcsolók, szelepek, a nyomás, hőmérséklet, elektromosság hatására kopnak, elhasználódnak, így minden klímakamrában szükséges egyes alkatrészeket évente, másokat 3, illetve 5 évente tervszerűen cserélni. Mindezek ellenére azonban előfordulhatott, hogy egy nagyobb terhelés esetén egy alkatrész a tervezettnél hamarabb feladja a küzdelmet, így a berendezés a szakszerviz érkezéséig, a hiba megtalálásáig és javításáig akár több napig, hétig állni kényszerült. De ez a múlt, a jelenben a szerviz értesíti Önt a készülő hibákról és még azelőtt elhárítja a problémát, mielőtt az leállást okozna a berendezés működésében!BASIC VERZIÓ E VERZIÓ ES VERZIÓ flower® VERZIÓ ESS VERZIÓ
Hőmérsékleti tartomány: -40/+180 oC Hőmérsékleti tartomány:
-20/+180 oC
Hőmérsékleti tartomány: -40/+180 oC Hőmérsékleti tartomány:
-40/+180 oC
Hőmérsékleti tartomány: -70/+180 oC
DM340
DM600
DM1200
DM1600
DM340 E
DM600 E
DM1200 E
DM1600 E
DM340 ES
DM600 ES
DM1200 ES
FM340
FM600
FM1200
DM 250 C ESS
DM 500 C ESS
DM 1000 C ESS
DM 1400 C ESS
Hőmérsékleti tartomány: -70/+180 oC   Hőmérsékleti tartomány: -70/+180 oC Hőmérsékleti tartomány
-70/+180 oC
 
DM340 C
DM600 C
DM1200 C
DM1600 C
 
DM340 C ES
DM600 C ES
DM1200 C ES
FM340 C
FM600 C
FM1200 C
 
Modell Hűtés I Fűtés sebesség Hőmérséklet I Ingadozás Mintatér méretek Páratartalom I Ingadozás
DM340 3°C/perc I 4.5°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3°C 601x810x694 (széxméxma) - 337 liter 10...98% I +/-1...3
DM340 C 2.3°C/perc I 4.5°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3°C 601x810x694 (széxméxma) - 337 liter 10...98% I +/-1...3
DM340 E 1.5°C/perc I 1.5°C/perc -20...+180°C I +/-0.1...0.3 601x810x694 (széxméxma) - 337 liter 10...98% I +/-1...3
DM340 ES 5°C/perc I 8°C/perc -40...+180°C I +/-0.5...1 601x810x694 (széxméxma) - 337 liter 10...98% I +/-1...3
DM340 C ES 5.5°C/perc I 8°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 601x810x694 (széxméxma) - 337 liter 10...98% I +/-1...3
FM340 Flower 3°C/perc I 4.5°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3 601x810x694 (széxméxma) - 337 liter 10...98% I +/-1...3
FM340 C Flower 2.3°C/perc I 4.5°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3 601x810x694 (széxméxma) - 337 liter 10...98% I +/-1...3
DM600 4.5°C/perc I 4.5°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3 850x730x892 (széxméxma) - 553 liter 10...98% I +/-1...3
DM600 C 4°C/perc I 4.5°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3 850x730x892 (széxméxma) - 553 liter 10...98% I +/-1...3
DM600 E 1.5°C/perc I 1.5°C/perc -20...+180°C I +/-0.1...0.3 850x730x892 (széxméxma) - 553 liter 10...98% I +/-1...3
DM600 ES 6.5°C/perc I 6°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3 850x730x892 (széxméxma) - 553 liter 10...98% I +/-1...3
DM600 C ES 5.5°C/perc I 6°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3 850x730x892 (széxméxma) - 553 liter 10...98% I +/-1...3
FM600 Flower 4.5°C/perc I 6°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3 850x730x892 (széxméxma) - 553 liter 10...98% I +/-1...3
FM600 C Flower 4°C/perc I 6°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3 850x730x892 (széxméxma) - 553 liter 10...98% I +/-1...3
DM1200 3.3°C/perc I 4.5°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1130x953 (széxméxma) - 1076 liter 10...98% I +/-1...3
DM1200 C 2.3°C/perc I 4.5°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1130x953 (széxméxma) - 1076 liter 10...98% I +/-1...3
DM1200 E 1.5°C/perc I 1.5°C/perc -20...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1130x953 (széxméxma) - 1076 liter 10...98% I +/-1...3
DM1200 ES 7°C/perc I 6°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1130x953 (széxméxma) - 1076 liter 10...98% I +/-1...3
DM1200 C ES 5°C/perc I 6°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1130x953 (széxméxma) - 1076 liter 10...98% I +/-1...3
FM1200 Flower 4°C/perc I 6°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1130x953 (széxméxma) - 1076 liter 10...98% I +/-1...3
FM1200 C Flower 3°C/perc I 6°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1130x953 (széxméxma) - 1076 liter 10...98% I +/-1...3
DM1600 2.7°C/perc I 3.5°C/perc -40...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1510x953 (széxméxma) - 1439 liter 10...98% I +/-1...3
DM1600 C 2°C/perc I 3.5°C/perc -75...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1510x953 (széxméxma) - 1439 liter 10...98% I +/-1...3
DM1600 E 1.5°C/perc I 1.5°C/perc -20...+180°C I +/-0.1...0.3 1000x1510x953 (széxméxma) - 1439 liter 10...98% I +/-1...3
DM250 C10 ESS 10°C/perc I 10°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 601x615x692 (széxméxma) - 255 liter 10...98% I +/-3...5
DM250 C15 ESS 15°C/perc I 15°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 601x615x692 (széxméxma) - 255 liter 10...98% I +/-3...5
DM500 C10 ESS 10°C/perc I 10°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 850x580x890 (széxméxma) - 438 liter 10...98% I +/-3...5
DM500 C15 ESS 15°C/perc I 15°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 850x580x890 (széxméxma) - 438 liter 10...98% I +/-3...5
DM1000 C10 ESS 10°C/perc I 10°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 1000x1020x1020 (széxméxma) - 1040 liter 10...98% I +/-3...5
DM1000 C15 ESS 15°C/perc I 15°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 1000x1020x1020 (széxméxma) - 1040 liter 10...98% I +/-3...5
DM1400 C10 ESS 10°C/perc I 10°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 1000x1342x1020 (széxméxma) - 1368 liter 10...98% I +/-3...5
DM1400 C15 ESS 15°C/perc I 15°C/perc -75...+180°C I +/-0.5...1 1000x1342x1020 (széxméxma) - 1368 liter 10...98% I +/-3...5
EUCAR veszélyességi szintek:
Veszélyességi szint Leírás Súlyossági osztály és hatások
0 Nincs hatás Nincs hatás, vagy funkcióvesztés
1 Visszafordítható funkcióvesztés Nincs hiba, szivárgás, tűz, repedés, robbanás, exoterm reakció, vagy felszabaduló hő. Időszakos funkcióvesztés.
Védőeszköz átszerelése szükséges
2 Visszafordíthatatlan sérülés/meghibásodás Nincs szivárgás, tűz, repedés, robbanás, exoterm reakció, vagy felszabaduló hő. Az RESS (Energiatároló Rendszer) visszafordíthatatlanul károsodik.          Javítás szükséges.
3 Szivárgás, Δ tömeg <50% Nincs szivárgás, tűz, repedés, robbanás. Az elektrolitok súlyából <50% súlyvesztés.
Gyenge füst (elektrolit = oldószer + só)
4 Szivárgás, Δ tömeg ≥50% Nincs tűz, repedés, vagy robbanás. Az elektrolitok súlyából ≥50% súlyvesztés.         
Sűrű füst (elektrolit = oldószer + só)
5 Tűz vagy láng Nincs repedés, vagy robbanás (pl. nincsenek szálló alkatrészek)
6 Repedés Nincs robbanás. Az RESS széteshet, de mindezt lassan, magas hő- vagy mozgási energia (robbanás) nélkül.
7 Robbanás Robbanás (pl.: RESS szétesése külsőleg is károsító hő és mozgási energiákkal).                                                                                               
Az OSHA határértékeit meghaladó kitettségi szint a mérgező anyagoknak.
Folyamatábra:


      Veszélyességi szint - Nincs robbanásveszélyes légkör a kamrában Robbanásveszélyes légkör kockázata a kamrában
     
  0...2 3…4 5...6
Megoldások cella/ modul csomag cella/ modul csomag cella/ modul csomag cella/modul/csomag
Riasztó, kiegészítő PT100 szenzorral Egyedileg tervezett megoldások
Ajtózáró rendszer    
Akkumulátor gáz ellenőrzés             
(H2 és/vagy CO)
   
Reverzibilis túlnyomás-szelep, ráadás ajtózárakkal    
Átvezető nyílások tartócsipeszekkel    
Sűrített levegős, vagy GN2 tisztítás    
Oxigén-ellenőrző rendszer                
(a N2 fogyasztás optimalizálására)
   
CO2 védelmi rendszer