Magyarországon debütált az X-MET7000 berendezés!

 A berendezést Zdenek Micola az Oxford Istruments képviseletében hozta el hozzánk és követte személyesen a Magyarországi „roadshowt”.


A készüléket korábban már láthattuk Csehországban ami a műszermánián is olvasható. Most lehetőség nyílt elmélyedni a menürendszerben, a kezelésben, mely annyira jól sikerült ebben a készülékben, hogy véleményem szerint új korszakot nyit a kézi elemzők történetében. Egyben elindult ezeknek a műszereknek egy olyan integrációja, mely lehetőséget ad arra, hogy mindenki, képzettségtől függetlenül használhassa, nagy pontosságú méréseket, összehasonlító vizsgálatokat tudjon végezni velük. 
 
Azonban haladjunk sorban. A készüléket 24-én kedden, délben vettük ki az ütés-, törésbiztos hordtáskából (mely széria tartozék, akár a hegesztési varrat elemző adapter, tartalék akkupack, töltő, fémetalon) és 4 órán keresztül mértünk,  adatot mentettünk, kipróbáltuk a különböző mérő programokat …. és csodáltuk a stabil működést és hihetetlen egyszerűséget. Csak 4 óráig, mert sajnos a műszerekkel nem játszhatunk kedvünkre, ugyanis az ügyfeleket is legalább annyira érdekli mint minket. Így megérkezett az X-MET 7000 első magyarországi hivatalos kipróbálója, aki nemesfém és az ékszer ipari alkalmazásokra volt kíváncsi. Ékszerek, régi pénzek, antik tárgyak kerültek „detektor alá” és bizony kiderült a rozsdamentesnek tartott köves gyűrűről, hogy 950-es platina, és a hivatalos magyar fémjellel ellátott 30grammos láncról, hogy rozsdamentes acél. Ugyancsak kiderült, a készülék alkalmas arra, hogy jó ismeretekkel megállapítsuk az egyes darabok ötvözőik alapján megfelelnek-e az eredeti daraboknak, és mindezt roncsolásmentesen! Vagyis megállapítható egy arany dénárról, hogy csak finomságában felel meg a korabelinek és így az anyagár az értéke , vagy teljes anyagszerkezetében egyezik és sok százezret érő eredeti darab. 
 
 A készülék a következő 3 napban kb. 1000 km-t utazott, kipróbálták ékszergyártók, nemesfém felvásárlók, a iparvállalatok, köztük Knorr Bremse, Audi, Műszaki egyetem, szerszámgyártók és fémhulladék kereskedők. Milyenek voltak a tapasztalatok? A berendezés pontosságban hozza a papírformát, az Oxford tájékoztatói túlzás mentesek. Tökéletes a készülék a bejövő anyagok ellenőrzésére, karbantartási feladatoknál egy-egy régi anyag felismerésére. Ezekben az esetekben lényeges, hogy egy karbantartó vagy üzemi dolgozó előképzettség nélkül, egy negyedórás oktatás után már tökéletesen elvégzi a szükséges ellenőrzést, mérést. Jellemző, hogy fémátvevő telepeken, ahol már más típusú készüléket használtak, 20 perc közös mérés után úgy nyilatkoztak, annyira vagy még könnyebben tudják használni a XMET7000-est mint a már megszokott, betanult eszközt. Kitűnő eszköz nemesfémmel foglalkozóknak, hiszen roncsolás mentesen, másodpercek alatt hoz eredményt. Lényeges, hogy a mintát nem kell előkészíteni mint az optikai emissziós eszközöknél. Tehát olyan esetekben, amikor pl. kicsi a minta, optikai emissziós vizsgálattal nem lehet tovább „fogyasztani” ezekben az esetekben egy előzetes vizsgálatra jól alkalmazható, így az emissziós műszer beállításait a feladathoz lehet illeszteni. Ez az alkalmazás egyébként Audi központi laborjában született.  Egy tartályokat gyártó cégnél pedig pont jókor érkeztünk, mert vitában voltak a beszállítóval egy anyag minőségét illetően: a készülék egyből jelezte anyagkönyvtára segítségével, hogy ez nem a rendelt hőálló acél, hanem egy kommerszebb saválló anyagminőség.
 
A majd egy hét végén csak egy hibát tudtunk felfedezni a műszerrel kapcsolatban, nevezetesen, hogy péntek délután Zdenek barátunk autójában Csehország felé gurult, miközben itthon sok-sok ügyfelünk szeretné kipróbálni…
 
Németh György
 

 
 

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartalma hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelni ezen eszközöknek, nem beszélve felhasználói elvárásokat. Mindezekre nyújt kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben

Új Defelsko mikroszonda!

Az  EXTRA hosszú F90ES rétegvastagságmérő szonda a Positector 6000-es készülékekhez csatlakoztatható.

bővebben