Magyarországon debütált az X-MET7000 berendezés!

 A berendezést Zdenek Micola az Oxford Istruments képviseletében hozta el hozzánk és követte személyesen a Magyarországi „roadshowt”.


A készüléket korábban már láthattuk Csehországban ami a műszermánián is olvasható. Most lehetőség nyílt elmélyedni a menürendszerben, a kezelésben, mely annyira jól sikerült ebben a készülékben, hogy véleményem szerint új korszakot nyit a kézi elemzők történetében. Egyben elindult ezeknek a műszereknek egy olyan integrációja, mely lehetőséget ad arra, hogy mindenki, képzettségtől függetlenül használhassa, nagy pontosságú méréseket, összehasonlító vizsgálatokat tudjon végezni velük. 
 
Azonban haladjunk sorban. A készüléket 24-én kedden, délben vettük ki az ütés-, törésbiztos hordtáskából (mely széria tartozék, akár a hegesztési varrat elemző adapter, tartalék akkupack, töltő, fémetalon) és 4 órán keresztül mértünk,  adatot mentettünk, kipróbáltuk a különböző mérő programokat …. és csodáltuk a stabil működést és hihetetlen egyszerűséget. Csak 4 óráig, mert sajnos a műszerekkel nem játszhatunk kedvünkre, ugyanis az ügyfeleket is legalább annyira érdekli mint minket. Így megérkezett az X-MET 7000 első magyarországi hivatalos kipróbálója, aki nemesfém és az ékszer ipari alkalmazásokra volt kíváncsi. Ékszerek, régi pénzek, antik tárgyak kerültek „detektor alá” és bizony kiderült a rozsdamentesnek tartott köves gyűrűről, hogy 950-es platina, és a hivatalos magyar fémjellel ellátott 30grammos láncról, hogy rozsdamentes acél. Ugyancsak kiderült, a készülék alkalmas arra, hogy jó ismeretekkel megállapítsuk az egyes darabok ötvözőik alapján megfelelnek-e az eredeti daraboknak, és mindezt roncsolásmentesen! Vagyis megállapítható egy arany dénárról, hogy csak finomságában felel meg a korabelinek és így az anyagár az értéke , vagy teljes anyagszerkezetében egyezik és sok százezret érő eredeti darab. 
 
 A készülék a következő 3 napban kb. 1000 km-t utazott, kipróbálták ékszergyártók, nemesfém felvásárlók, a iparvállalatok, köztük Knorr Bremse, Audi, Műszaki egyetem, szerszámgyártók és fémhulladék kereskedők. Milyenek voltak a tapasztalatok? A berendezés pontosságban hozza a papírformát, az Oxford tájékoztatói túlzás mentesek. Tökéletes a készülék a bejövő anyagok ellenőrzésére, karbantartási feladatoknál egy-egy régi anyag felismerésére. Ezekben az esetekben lényeges, hogy egy karbantartó vagy üzemi dolgozó előképzettség nélkül, egy negyedórás oktatás után már tökéletesen elvégzi a szükséges ellenőrzést, mérést. Jellemző, hogy fémátvevő telepeken, ahol már más típusú készüléket használtak, 20 perc közös mérés után úgy nyilatkoztak, annyira vagy még könnyebben tudják használni a XMET7000-est mint a már megszokott, betanult eszközt. Kitűnő eszköz nemesfémmel foglalkozóknak, hiszen roncsolás mentesen, másodpercek alatt hoz eredményt. Lényeges, hogy a mintát nem kell előkészíteni mint az optikai emissziós eszközöknél. Tehát olyan esetekben, amikor pl. kicsi a minta, optikai emissziós vizsgálattal nem lehet tovább „fogyasztani” ezekben az esetekben egy előzetes vizsgálatra jól alkalmazható, így az emissziós műszer beállításait a feladathoz lehet illeszteni. Ez az alkalmazás egyébként Audi központi laborjában született.  Egy tartályokat gyártó cégnél pedig pont jókor érkeztünk, mert vitában voltak a beszállítóval egy anyag minőségét illetően: a készülék egyből jelezte anyagkönyvtára segítségével, hogy ez nem a rendelt hőálló acél, hanem egy kommerszebb saválló anyagminőség.
 
A majd egy hét végén csak egy hibát tudtunk felfedezni a műszerrel kapcsolatban, nevezetesen, hogy péntek délután Zdenek barátunk autójában Csehország felé gurult, miközben itthon sok-sok ügyfelünk szeretné kipróbálni…
 
Németh György
 

 
 

Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologes (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.

bővebben

Ascott - Mindig válasszuk az eredetit!

A kétes eredetű, hamisított termékek a kereskedelmi piac egészét behálózzák. A kisebb használati tárgyaktól, ruhaneműktől kezdve, a komolyabb értéket képviselő műszaki cikkekig - kis keresgélés után - gyakorlatilag mindennek megtaláljuk a töredék áron elérhető, ám silányabb minőségű mását. A kép azonban sokszor megtévesztő lehet, hiszen sok esetben a hamis termék a megszólalásig hasonlít eredeti társára, a "rafináltabbak" pedig akár a gyári logóval is ellátják az adott cikket, tovább nehezítve a laikus vásárlók dolgát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az olyan magas árkategóriát és műszaki összetettséget képviselő termékeknél, mint pl. egy klíma- vagy sópermet kamra, nem érvényes. Az Ascott figyelmeztetése azonban egyértelmű: a kamrák piacán is óvakodnunk kell a másolatoktól.

bővebben

Hydrajaws 2008

A Hydrajaws Ltd. 1960-ban alakult meg Birmingham-ben. Az 1980-as évek utolsó éveiig a vállalat fő profilja befogószerkezetek és eszközök gyártása volt a gépipar számára. Az azóta eltelt időben a rögzítéstechnikai tesztberendezések fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának specialistái lettek. A 2019-es év végén az Atestor Kft. is meggyőződhetett , a 145 kN maximális kapacitással rendelkező Hydrajaws 2008 hatékonyságáról és felhasználási lehetőségeiről. Cikkünkhöz kikértük a vásárló/felhasználó szakértő véleményét is.

bővebben

Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékek

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartama hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelniük, nem beszélve a felhasználói elvárásokról. Mindezekre nyújtanak kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben