Magyarországon debütált az X-MET7000 berendezés!

 A berendezést Zdenek Micola az Oxford Istruments képviseletében hozta el hozzánk és követte személyesen a Magyarországi „roadshowt”.


A készüléket korábban már láthattuk Csehországban ami a műszermánián is olvasható. Most lehetőség nyílt elmélyedni a menürendszerben, a kezelésben, mely annyira jól sikerült ebben a készülékben, hogy véleményem szerint új korszakot nyit a kézi elemzők történetében. Egyben elindult ezeknek a műszereknek egy olyan integrációja, mely lehetőséget ad arra, hogy mindenki, képzettségtől függetlenül használhassa, nagy pontosságú méréseket, összehasonlító vizsgálatokat tudjon végezni velük. 
 
Azonban haladjunk sorban. A készüléket 24-én kedden, délben vettük ki az ütés-, törésbiztos hordtáskából (mely széria tartozék, akár a hegesztési varrat elemző adapter, tartalék akkupack, töltő, fémetalon) és 4 órán keresztül mértünk,  adatot mentettünk, kipróbáltuk a különböző mérő programokat …. és csodáltuk a stabil működést és hihetetlen egyszerűséget. Csak 4 óráig, mert sajnos a műszerekkel nem játszhatunk kedvünkre, ugyanis az ügyfeleket is legalább annyira érdekli mint minket. Így megérkezett az X-MET 7000 első magyarországi hivatalos kipróbálója, aki nemesfém és az ékszer ipari alkalmazásokra volt kíváncsi. Ékszerek, régi pénzek, antik tárgyak kerültek „detektor alá” és bizony kiderült a rozsdamentesnek tartott köves gyűrűről, hogy 950-es platina, és a hivatalos magyar fémjellel ellátott 30grammos láncról, hogy rozsdamentes acél. Ugyancsak kiderült, a készülék alkalmas arra, hogy jó ismeretekkel megállapítsuk az egyes darabok ötvözőik alapján megfelelnek-e az eredeti daraboknak, és mindezt roncsolásmentesen! Vagyis megállapítható egy arany dénárról, hogy csak finomságában felel meg a korabelinek és így az anyagár az értéke , vagy teljes anyagszerkezetében egyezik és sok százezret érő eredeti darab. 
 
 A készülék a következő 3 napban kb. 1000 km-t utazott, kipróbálták ékszergyártók, nemesfém felvásárlók, a iparvállalatok, köztük Knorr Bremse, Audi, Műszaki egyetem, szerszámgyártók és fémhulladék kereskedők. Milyenek voltak a tapasztalatok? A berendezés pontosságban hozza a papírformát, az Oxford tájékoztatói túlzás mentesek. Tökéletes a készülék a bejövő anyagok ellenőrzésére, karbantartási feladatoknál egy-egy régi anyag felismerésére. Ezekben az esetekben lényeges, hogy egy karbantartó vagy üzemi dolgozó előképzettség nélkül, egy negyedórás oktatás után már tökéletesen elvégzi a szükséges ellenőrzést, mérést. Jellemző, hogy fémátvevő telepeken, ahol már más típusú készüléket használtak, 20 perc közös mérés után úgy nyilatkoztak, annyira vagy még könnyebben tudják használni a XMET7000-est mint a már megszokott, betanult eszközt. Kitűnő eszköz nemesfémmel foglalkozóknak, hiszen roncsolás mentesen, másodpercek alatt hoz eredményt. Lényeges, hogy a mintát nem kell előkészíteni mint az optikai emissziós eszközöknél. Tehát olyan esetekben, amikor pl. kicsi a minta, optikai emissziós vizsgálattal nem lehet tovább „fogyasztani” ezekben az esetekben egy előzetes vizsgálatra jól alkalmazható, így az emissziós műszer beállításait a feladathoz lehet illeszteni. Ez az alkalmazás egyébként Audi központi laborjában született.  Egy tartályokat gyártó cégnél pedig pont jókor érkeztünk, mert vitában voltak a beszállítóval egy anyag minőségét illetően: a készülék egyből jelezte anyagkönyvtára segítségével, hogy ez nem a rendelt hőálló acél, hanem egy kommerszebb saválló anyagminőség.
 
A majd egy hét végén csak egy hibát tudtunk felfedezni a műszerrel kapcsolatban, nevezetesen, hogy péntek délután Zdenek barátunk autójában Csehország felé gurult, miközben itthon sok-sok ügyfelünk szeretné kipróbálni…
 
Németh György
 

 
 

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben

Új Defelsko mikroszonda!

Az  EXTRA hosszú F90ES rétegvastagságmérő szonda a Positector 6000-es készülékekhez csatlakoztatható.

bővebben

Magas kopásállóságú mérőszonda erős igénybevételre!

Az új, kopásálló FXS típusjelű mérőszonda Defelsko Positector 6000 rétegvastagság mérő készülékhez ajánlott, elsősorban érdes felületeken történt rétegvastagság mérési feladatokra kínál megfelelő megoldást.

bővebben