Kiderült, hogy a Pantone előtt 271 évvel készítették az első színskálát

Sokan úgy gondolják, hogy a festékek keverési arányát tartalmazó színskála a Pantone 1963-as színre lépésétől datálható, ám ez egy frissen előkerült holland könyv szerint nem így van...


A könyv szerzőjéről nem sokat tudni, csak azt, hogy „A. Boogert” névvel írta alá a színminta gyűjteményét és ez az egyetlen ismert példány. A könyvet jelenleg Franciaországban őrzik a Bibliothèque Méjanes könyvtárban, ahol eddig szinte zavartalanul porosodott egy eldugott sarokban. 

A Pantone Color Guide 1963-as megjelenése előtt 271 évvel készült 800 oldalas könyv teljes egészében kézzel készült Hollandiában és célja hasonló volt, mint a Pantone színskálánakk. A szerző a legteljesebb színminta gyűjteményt szerette volna megalkotni és az akvarell festékek keverési és hígítási arányát írja le.

A könyv ebben a formában oktatási célokra készült volna festőművészeknek és nem színek ellenőrzésére, egyeztetésére, éppen ezért szomorú, hogy eddig a szerzőn kívül csak alig pár ember láthatta mielőtt a feledés homályába burkolózva elmerült a könyvtár mélyén, hogy most bukkanjon csak fel.forrás: http://printscreen.hu/

 
 

Ascott - Mindig válasszuk az eredetit!

A kétes eredetű, hamisított termékek a kereskedelmi piac egészét behálózzák. A kisebb használati tárgyaktól, ruhaneműktől kezdve, a komolyabb értéket képviselő műszaki cikkekig - kis keresgélés után - gyakorlatilag mindennek megtaláljuk a töredék áron elérhető, ám silányabb minőségű mását. A kép azonban sokszor megtévesztő lehet, hiszen sok esetben a hamis termék a megszólalásig hasonlít eredeti társára, a "rafináltabbak" pedig akár a gyári logóval is ellátják az adott cikket, tovább nehezítve a laikus vásárlók dolgát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az olyan magas árkategóriát és műszaki összetettséget képviselő termékeknél, mint pl. egy klíma- vagy sópermet kamra, nem érvényes. Az Ascott figyelmeztetése azonban egyértelmű: a kamrák piacán is óvakodnunk kell a másolatoktól.

bővebben

Hydrajaws 2008

A Hydrajaws Ltd. 1960-ban alakult meg Birmingham-ben. Az 1980-as évek utolsó éveiig a vállalat fő profilja befogószerkezetek és eszközök gyártása volt a gépipar számára. Az azóta eltelt időben a rögzítéstechnikai tesztberendezések fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának specialistái lettek. A 2019-es év végén az Atestor Kft. is meggyőződhetett , a 145 kN maximális kapacitással rendelkező Hydrajaws 2008 hatékonyságáról és felhasználási lehetőségeiről. Cikkünkhöz kikértük a vásárló/felhasználó szakértő véleményét is.

bővebben

Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékek

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartama hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelniük, nem beszélve a felhasználói elvárásokról. Mindezekre nyújtanak kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben. Az internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben