Kiderült, hogy a Pantone előtt 271 évvel készítették az első színskálát

Sokan úgy gondolják, hogy a festékek keverési arányát tartalmazó színskála a Pantone 1963-as színre lépésétől datálható, de ez egy frissen előkerült holland könyv szerint nem így van...


A könyv szerzőjéről nem sokat tudni, csak azt, hogy „A. Boogert” névvel írta alá a színminta gyűjteményét és ez az egyetlen ismert példány. A könyvet jelenleg Franciaországban őrzik a Bibliothèque Méjanes könyvtárban, ahol eddig szinte zavartalanul porosodott egy eldugott sarokban. Pantone Color Guide 1963-as megjelenése előtt 271 évvel készült 800 oldalas könyv teljes egészében kézzel készült Hollandiában és célja hasonló volt, mint a Pantone színskálánakk. A szerző a legteljesebb színminta gyűjteményt szerette volna megalkotni és az akvarell festékek keverési és hígítási arányát írja le. A könyv ebben a formában oktatási célokra készült volna festőművészeknek és nem színek ellenőrzésére, egyeztetésére, éppen ezért szomorú, hogy eddig a szerzőn kívül csak alig pár ember láthatta mielőtt a feledés homályába burkolózva elmerült a könyvtár mélyén, hogy most bukkanjon csak fel. forrás: http://printscreen.hu/

 
 

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartalma hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelni ezen eszközöknek, nem beszélve felhasználói elvárásokat. Mindezekre nyújt kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben

Új Defelsko mikroszonda!

Az  EXTRA hosszú F90ES rétegvastagságmérő szonda a Positector 6000-es készülékekhez csatlakoztatható.

bővebben