Kiderült, hogy a Pantone előtt 271 évvel készítették az első színskálát

Sokan úgy gondolják, hogy a festékek keverési arányát tartalmazó színskála a Pantone 1963-as színre lépésétől datálható, de ez egy frissen előkerült holland könyv szerint nem így van...


A könyv szerzőjéről nem sokat tudni, csak azt, hogy „A. Boogert” névvel írta alá a színminta gyűjteményét és ez az egyetlen ismert példány. A könyvet jelenleg Franciaországban őrzik a Bibliothèque Méjanes könyvtárban, ahol eddig szinte zavartalanul porosodott egy eldugott sarokban. Pantone Color Guide 1963-as megjelenése előtt 271 évvel készült 800 oldalas könyv teljes egészében kézzel készült Hollandiában és célja hasonló volt, mint a Pantone színskálánakk. A szerző a legteljesebb színminta gyűjteményt szerette volna megalkotni és az akvarell festékek keverési és hígítási arányát írja le. A könyv ebben a formában oktatási célokra készült volna festőművészeknek és nem színek ellenőrzésére, egyeztetésére, éppen ezért szomorú, hogy eddig a szerzőn kívül csak alig pár ember láthatta mielőtt a feledés homályába burkolózva elmerült a könyvtár mélyén, hogy most bukkanjon csak fel. forrás: http://printscreen.hu/

 
 

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben

Új Defelsko mikroszonda!

Az  EXTRA hosszú F90ES rétegvastagságmérő szonda a Positector 6000-es készülékekhez csatlakoztatható.

bővebben

Magas kopásállóságú mérőszonda erős igénybevételre!

Az új, kopásálló FXS típusjelű mérőszonda Defelsko Positector 6000 rétegvastagság mérő készülékhez ajánlott, elsősorban érdes felületeken történt rétegvastagság mérési feladatokra kínál megfelelő megoldást.

bővebben