Időjárástesztek - Hűen a valósághoz!

A labor ablakán át nem süt be a nap – mármint nem úgy, ahogy egy autó karosszériáját éri a napfényterhelés a forró nyári napokon. Sándor Zoltán, az Atestor Kft. szaktanácsadója ismertetéséből kiderül, hogy mi is erre a megoldás.....


A járműipari környezet-szimulációs és időjárás-állósági tesztek területén az elmúlt években új trendek jelentek meg. A megnövekedett környezeti terhelés miatt ugyanis a szabványokba magasabb besugárzási értékek kerültek, emiatt valamennyi tesztparamétert újra szabályozni, és folyamatosan regisztrálni kell. Ennek eredménye az eddigi megoldásoknál jobb korreláció a valódi környezettel.

A járműgyártók rendszeresen felkérik az ATLAS AWSG laboratóriumait ilyen vizsgálatok elvégzésére. Az új trendeknek megfelelően ezeket a teszteket már új generációs berendezésekben, megemelt paraméterekkel végzik. A laboratóriumi tesztek mellett az AWSG-nél lehetőség van hosszú tesztidejű, szabadtéri vizsgálatok lefolytatásásra is. Vagyis, a természetes és mű napfény hatásának párhuzamosan vetik alá a mintadarabot, majd a kétféle módszer eredményeit összevetik, így még pontosabb eredmény garantálható.

Atlas ci4000 tesztkamra

Az új szabványnak megfelelő tesztek elvégzésénél csak olyan xenonlámpás készülékek jöhetnek számításba, melyek teljesíteni tudják a “high irradiace”, CHT/BST szimultán vezérlést, ill. akár 120-180 W/m2 fényteljesítmény leadására is képesek (ISO 11341). A járműipari tesztek többsége ráadásul magas hőmérsékletű vizsgálat, BST mintahőmérsékletre például 100-115 °C értéket írnak elő. Ezt sem tudják teljesíteni a régi készülékek (a leégés veszélye nélkül).

Maga a vizsgálat lefolyása látszólag nem különbözik a korábbiaktól, a lényeges változás a korszerűbb tesztberendezések képességében fedezhető fel. Az előző generációs berendezések tartozékai, szűrői már nem alkalmasak a megemelt igényekre, az újonnan érvénybe lépett vizsgálati szabványok teljesítésére.

XenoTest berendezés belső nézete

Keményebb teszt, tartósabb termék

A megemelt paraméterek mellett végzett időjárás-állósági és színtartóssági tesztek komoly terhelési próbát jelentenek. A kétszeres vagy háromszoros napfényterhelést kibíró festékek, lakkok, illetve a 115°C hőmérsékletet elviselő műanyag alkatrészek, kárpitok és üléshuzatok minősége minden bizonnyal jobb, még erős használat mellett is tartósabb lesz.

A magasabb igénybevételnek jobban megfelelő anyagok használata magasabb minőségi kategóriát jelent, és jobb minőségű, hosszabb élettartamú autók gyártását eredményezi. Ez pedig összességében megtakarításhoz és közös környezetünk kíméléséhez vezet.

 

Szerkesztette: Szappanos György, Atestor Kft. ügyvezető igazgatója és az Autopro.hu

Forrás: Autopro honlapja (www.autopro.hu)

 
 

Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologes (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.

bővebben

Ascott - Mindig válasszuk az eredetit!

A kétes eredetű, hamisított termékek a kereskedelmi piac egészét behálózzák. A kisebb használati tárgyaktól, ruhaneműktől kezdve, a komolyabb értéket képviselő műszaki cikkekig - kis keresgélés után - gyakorlatilag mindennek megtaláljuk a töredék áron elérhető, ám silányabb minőségű mását. A kép azonban sokszor megtévesztő lehet, hiszen sok esetben a hamis termék a megszólalásig hasonlít eredeti társára, a "rafináltabbak" pedig akár a gyári logóval is ellátják az adott cikket, tovább nehezítve a laikus vásárlók dolgát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az olyan magas árkategóriát és műszaki összetettséget képviselő termékeknél, mint pl. egy klíma- vagy sópermet kamra, nem érvényes. Az Ascott figyelmeztetése azonban egyértelmű: a kamrák piacán is óvakodnunk kell a másolatoktól.

bővebben

Hydrajaws 2008

A Hydrajaws Ltd. 1960-ban alakult meg Birmingham-ben. Az 1980-as évek utolsó éveiig a vállalat fő profilja befogószerkezetek és eszközök gyártása volt a gépipar számára. Az azóta eltelt időben a rögzítéstechnikai tesztberendezések fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának specialistái lettek. A 2019-es év végén az Atestor Kft. is meggyőződhetett , a 145 kN maximális kapacitással rendelkező Hydrajaws 2008 hatékonyságáról és felhasználási lehetőségeiről. Cikkünkhöz kikértük a vásárló/felhasználó szakértő véleményét is.

bővebben

Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékek

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartama hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelniük, nem beszélve a felhasználói elvárásokról. Mindezekre nyújtanak kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben