Időjárástesztek - Hűen a valósághoz!

A labor ablakán át nem süt be a nap – mármint nem úgy, ahogy egy autó karosszériáját éri a napfényterhelés a forró nyári napokon. Sándor Zoltán, az Atestor Kft. szaktanácsadója ismertetéséből kiderül, hogy mi is erre a megoldás.....


A járműipari környezet-szimulációs és időjárás-állósági tesztek területén az elmúlt években új trendek jelentek meg. A megnövekedett környezeti terhelés miatt ugyanis a szabványokba magasabb besugárzási értékek kerültek, emiatt valamennyi tesztparamétert újra szabályozni, és folyamatosan regisztrálni kell. Ennek eredménye az eddigi megoldásoknál jobb korreláció a valódi környezettel.

A járműgyártók rendszeresen felkérik az ATLAS AWSG laboratóriumait ilyen vizsgálatok elvégzésére. Az új trendeknek megfelelően ezeket a teszteket már új generációs berendezésekben, megemelt paraméterekkel végzik. A laboratóriumi tesztek mellett az AWSG-nél lehetőség van hosszú tesztidejű, szabadtéri vizsgálatok lefolytatásásra is. Vagyis, a természetes és mű napfény hatásának párhuzamosan vetik alá a mintadarabot, majd a kétféle módszer eredményeit összevetik, így még pontosabb eredmény garantálható.

Atlas ci4000 tesztkamra

Az új szabványnak megfelelő tesztek elvégzésénél csak olyan xenonlámpás készülékek jöhetnek számításba, melyek teljesíteni tudják a “high irradiace”, CHT/BST szimultán vezérlést, ill. akár 120-180 W/m2 fényteljesítmény leadására is képesek (ISO 11341). A járműipari tesztek többsége ráadásul magas hőmérsékletű vizsgálat, BST mintahőmérsékletre például 100-115 °C értéket írnak elő. Ezt sem tudják teljesíteni a régi készülékek (a leégés veszélye nélkül).

Maga a vizsgálat lefolyása látszólag nem különbözik a korábbiaktól, a lényeges változás a korszerűbb tesztberendezések képességében fedezhető fel. Az előző generációs berendezések tartozékai, szűrői már nem alkalmasak a megemelt igényekre, az újonnan érvénybe lépett vizsgálati szabványok teljesítésére.

XenoTest berendezés belső nézete

Keményebb teszt, tartósabb termék

A megemelt paraméterek mellett végzett időjárás-állósági és színtartóssági tesztek komoly terhelési próbát jelentenek. A kétszeres vagy háromszoros napfényterhelést kibíró festékek, lakkok, illetve a 115°C hőmérsékletet elviselő műanyag alkatrészek, kárpitok és üléshuzatok minősége minden bizonnyal jobb, még erős használat mellett is tartósabb lesz.

A magasabb igénybevételnek jobban megfelelő anyagok használata magasabb minőségi kategóriát jelent, és jobb minőségű, hosszabb élettartamú autók gyártását eredményezi. Ez pedig összességében megtakarításhoz és közös környezetünk kíméléséhez vezet.

 

Szerkesztette: Szappanos György, Atestor Kft. ügyvezető igazgatója és az Autopro.hu

Forrás: Autopro honlapja (www.autopro.hu)

 
 

Akciós ajánlat univerzális keménységmérőre

Az INNOVATEST gyártó akciót hirdet! A Nemesis 9000-es család egyik tagja, a Nemesis 9001 készülék, mely 1-250 kg terheléstartománnyal rendelkezik, Vickers, Brinell, Rockwell keménységmérésre alkalmas, univerzális keménységmérő a készlet erejéig kedvezményes áron érhető el.  

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

Klímakamrák múltja és jövője

Egy érdekes újságcikkre bukkantunk egy archívumban. Az alábbi képen szereplő eredeti hirdetés Olaszországban került feladásra még 1954-ben internet és a modern technika hiányában egy újságban jelent meg.  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben

Új Defelsko mikroszonda!

Az  EXTRA hosszú F90ES rétegvastagságmérő szonda a Positector 6000-es készülékekhez csatlakoztatható.

bővebben

Magas kopásállóságú mérőszonda erős igénybevételre!

Az új, kopásálló FXS típusjelű mérőszonda Defelsko Positector 6000 rétegvastagság mérő készülékhez ajánlott, elsősorban érdes felületeken történt rétegvastagság mérési feladatokra kínál megfelelő megoldást.

bővebben