Hydrajaws 2008

hydra kit hydra kit table hydra onsite 1 hydra onsite 2 hydra plate hydra dimension
hydra kit hydra kit table hydra onsite 1 hydra onsite 2 hydra plate hydra dimension

A Hydrajaws Ltd. 1960-ban alakult meg Birmingham-ben. Az 1980-as évek utolsó éveiig a vállalat fő profilja befogószerkezetek és eszközök gyártása volt a gépipar számára. Az azóta eltelt időben a rögzítéstechnikai tesztberendezések fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának specialistái lettek. A 2019-es év végén az Atestor Kft. is meggyőződhetett , a 145 kN maximális kapacitással rendelkező Hydrajaws 2008 hatékonyságáról és felhasználási lehetőségeiről. Cikkünkhöz kikértük a vásárló/felhasználó szakértő véleményét is.


Hydrajaws Ltd.
 

A Hydrajaws Ltd. egy angliai székhelyű cég, mely tartószerkezetek, dübelek, betonvasak és különböző rögzítések szakításos vizsgálatásra használható mobilis eszközök széles kínálatát tervezi, gyártja és árusítja. Az elmúlt 30 évben az eszközeik szerte a világon bizonyítottak, és igazolták a különféle rögzítések biztonságosságát. Folyamatosan gyarapodó tudásukat és tapasztalataikat felhasználva azon dolgoznak, hogy termékeik minél több tesztkövetelménynek megfeleljenek.
 



A rögzítéstechnika fejlődésével az építőiparban elengedhetetlenné vált a különböző rögzítések, rögzítőelemek, alkatrészek, biztonsági hevederek stb. gyors és megbízható tesztje, melyet a különböző helyi és kormányzati biztonsági, munka- és életvédelmi előírásai is megkövetelnek. Az évek során jelentős tapasztalati tőke halmozódott fel a területen, ám a munka nem állt meg. A rögzítés- és biztonságtechnikai szakétrőkkel összedolgozva a fejlesztés folyamatos volt. Emellett a gyártókapacitás is növekedett, melynek köszönhetően a cég egyre szélesebb kínálattal rendelkezik nem csak a mérőberendezések, hanem az ahhoz használható adapterek, befogók és egyéb alkatrészek terén is. Ezáltal a vevők számára nyújtott variációs lehetőségek száma is növekszik. A tesztert is folyamatosan finomították és finomítják, ez pedig még egyszerűbb használatot és precíz, pontos szakításos méréseket tesz lehetővé.

 





A Hydrajaws Ltd. egy apró birminghami irodából indulva mára egy nagy, dupla épületben rendezte be a főhadiszállását a Coleshill iparnegyedben. Modelljeik széles választéka több típusú mérésre alkalmas, köztük dübelek, menetes szárak, betonvasak, ragasztások, biztosítókötelek, vagy akár anyagok kötési erősségének vizsgálatára is. A Hydrajaws rögzítésvizsgáló alapja egy alumíniumvázba burkolt hidraulikus munkahenger, melyhez egy racsnis hajtókar csatlakozik. A tesztelendő rögzítéshez a legtöbb esetben egy összekötő fémrúddal csatlakozik, mely állítható/cserélhető fejjel rendelkezik, a különböző méretű csavarok, vasak stb. befogásához. Típustól függően különböző mértékű maximális szakítóerő gyakorolható a rögzítésekre, melyet a hajtókar mozgatásával érünk el. A mérési eredményeket a - típustól függően - digitális vagy analóg mérőóráról olvashatjuk le. Az egyik legnépszerűbb modell a "közepes erősségű", melynek maximális kapacitása 25 kN, de az erősebb verzió 145 kN-ra is képes. Esetünkben ez utóbbi képezi a teszt tárgyát.


Hydrajaws Model 2008

Az Atestor Kft. 2019 év végén, vevői megrendelésre szerzett be egy Hydrajaws modellt, egészen pontosan a 2008-as verziót. Ez a jelenlegi termékpaletta legnagyobb kapacitású modellje. Az alkalmazási opciókról és az eszközben rejlő lehetőségekről friss tulajdonosát, Kállai György okleveles szerkezetépítő mérnököt, a Sonicon Mérnöki Tervező és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük, akivel volt szerencsénk élesben, terepen is kipróbálni az új eszközt. 

"A műszert a saját tervezési és szakértői munkáim támogatására vásároltam, mert az utóbbi hónapokban több projektnél is azt tapasztaltam, hogy egyre több olyan cég végez utólagos kötőelem rögzítést beton- és vasbeton szerkezetekben, akiknek a vállalt munkákhoz egyszerűen nincs meg a megfelelő szakértelmük. Mivel sokszor ezeken az elemeken múlik egy összetett tartószerkezet biztonságos működése, kifejezetten fontosnak tartom, hogy azok beépítése maximálisan korrekt legyen. Emellett tervezési munkáim során szeretném felhasználni, a meglévő és új tartószerkezeti elemek kapcsolatainál a meglévő rögzítőelemek használhatóságának kimutatásához, hogy ezzel elkerülhetők legyenek a feleslegesen beépített új elemek, miközben a régiek is megfelelő teherbírással rendelkezhetnek. A gép (Hydrajaws 2008 - a szerk.) 145 kN maximális húzóerővel képes meghúzni az adott kötő- és csatlakozóelemeket, valamint a teszt során digitálisan kimutatni vagy azt, hogy mekkora erőnél szakadnak ki, vagy tesztelni azt, hogy a statikai tervezés során előírt erőhatást képesek-e a tartószerkezeti szabványok szerinti biztonsággal elviselni. A műszerrel függőleges és vízszintes, valamint ferde felületeken is végezhető mérés."

És hogy milyen esetekben használható? 
Alkalmas alaptestekből, gerendákból, födémekből kinyúló, meglévő rögzítőelemek teherbírás-vizsgálatára és annak bizonylatolására. Csavarok esetén M12, M16, M20, M24 és M30 átmérők, betonacélok esetén Ø10, Ø12, Ø16, Ø20 átmérők kezelhetők a megfelelő befogó adapterekkel. (Az adapterek több típusban és méretben is elérhetők). Az általa mért adatok pedig támpontot nyújthatnak mind a tervezéshez, mind a kivitelezés minőségének ellenőrzéséhez.



Felhasználási területek


- Dübel, lehorgonyzó csavar és betonacél tervezett teherbírás ellenőrzése:

Régi beton- és vasbeton szerkezetekben régen elhelyezett, bebetonozott menetes szárak, lehorgonyzó csavarok, bebetonozott betonacélok új funkciójú felhasználhatóságához nyújt pontos teherbírási adatokat. Igazolt teherbírás esetén a teherbírásvizsgálat alapján nem kell új kötőelemet, csavart, vagy betonacélt befúrni és/vagy beragasztani, mert az eredeti elemek felhasználhatók.

- Beépített rögzítőelemek ellenőrzése, beruházói igények esetén:

A kivitelezés ellenőrzésére készül, mely alapján a kötőelemek elhelyezésének megfelelősége az adott peremfeltételek mellett bizonylatolható. Leginkább beton- és vasbeton szerkezetekbe elhelyezett feszítőékes és kémiai dübelek beépítésének megfelelőségét tudjuk vele kimutatni, illetve azokat minősíteni. De ezeken felül természetesen beragasztott betonacélok teherbírásának minősítésére is tökéletesen alkalmas. 

- Kikötési pontok teherbírásának ellenőrzése (EHS igény):

Az EHS egy angol mozaikszó, melynek elemei: Environmental-Health-Safety. Magyarra fordítva akár KEM, azaz Környezetvédelem-Egészségvédelem-Munkabiztonság lehetne a legközelibb megoldás. Napjainkban egyre gyakoribb igény mutatkozik az ehhez kapcsolódó biztonságtechnikai mérések elvégzésére. Az eszköz az EHS előírások szerint szükséges beton és vasbeton padlószerkezetekre, gerendákra, falakra, födémekre, oszlopokra beépítendő új, vagy azokon lévő régi biztonsági kikötőpontok teherbírásának ellenőrzésére, az ellenőrzés bizonylatolására is alkalmas. Alkalmas továbbá acélszerkezeteken lévő fülek ismeretlen minőségű és gyökérméretű rögzítő varratainak teherbírás-ellenőrzésére is, az adott fül felhasználhatóságának előzetes vizsgálatához. 


 

A Hydrajaws termékeiről és azok beszerzési lehetőségeiről érdeklődjön cégünknél, a megadott elérhetőségek valamelyikén!

 
Promo video:
 
 

 
 

17. Nemzetközi Mocon Konferencia

Idén immár 17. alkalommal kerül megrendezésre a csomagolásvizsgálat témakörével foglalkozó Nemzetközi Mocon Konferencia, ezúttal a németországi Höhr-Grenzhausenben.

bővebben

Kérdezz-felelek Matt Kreiner termékmenedzserrel a Hitachi új, FT230 XRF készülékéről

Matt Kreiner a Hitachi bevonatelemző készülékeinek gyártásáért felelős termékmenedzser. Munkája során A Hitachi világszerte jelenlévő, különböző iparágakban tevékenykedő, bevonatokkal dolgozó felhasználói hálózatára fókuszál és igyekszik új megoldásokat találni azokra a kihívásokra, melyekkel a partnerek a napi munka során szembesülnek. A cégnél töltött 19 éve során jelentős tapasztalatot szerzett az XRF technológiával kapcsolatban és számos különböző szerepben próbálhatta ki magát.

bővebben

Új keménységmérővel bővült cégünk tesztkapacitása

Cégünk egyik fontos projektje a testORG, melynek keretében nem csupán a hazai laboratóriumok tesztkapacitását igyekszünk összefogni és egyszerűen elérhetővé tenni partnereink számára, de egyben saját laboratóriumunk eszközparkját és mérőkapacitását is folyamatosan növeljük. A már meglévő eszközök mellé nemrég sikerült beszereznünk egy új Innovatest Falcon 600 keménységmérőt, mely várhatóan fontos részét képezi majd a repertoárunknak. Az alábbiakban a készülékről találhatnak néhány alapvető információt.

bővebben

A tisztaságvizsgálat főbb típusai

A felület tisztasága szinten minden felületkezelő gyártási eljárás, bevonatfelvitel előtt kritikusan fontos. A szennyeződések forrása szerteágazó. Olajmaradék egy gyártó gépből, lerakódások, salakok a gyártási eljárásból, hűtő- és korróziógátló folyadékok, korróziós lerakódások, vagy akár emberi érintésből származó szennyeződés olyan sokszor láthatatlan problémát okoz, ami nehezíti a felületkezelők munkáját. Az ilyen szennyezők ronthatják a bevonat tapadását, a felület egyenletességét, némely esetben korrózióhoz, vagy mechanikai meghibásodásokhoz vezethetnek. Az alapanyagtól, a termék méretétől, az alkalmazás típusától függően számost tisztítási eljárást találunk, de hogy történik ezeknek a minőség ellenőrzése?

bővebben

Sópermet szeminárium igényfelmérés

A korábbi években cégünk rendszeresen szervezett különböző elméleti és gyakorlati szemináriumokat különböző méréstechnikai területekkel, vizsgálati kihívásokkal kapcsolatban, a fókusz pedig több alkalommal is a sópermet teszteken és a korrózióvizsgálaton volt. A tendenciát elsősorban a COVID-járvány okozta korlátozások és biztonsági intézkedések szakították meg, de szándékaink szerint ismét a személyes találkozás és a csoportos szemináriumok terepére lépnénk.

bővebben

Metallográfiai csomagok mintaelőkészítéshez

Cégünk gyakran találkozik olyan megkeresésekkel, melyek a metallográfiai mintaelőkészítési megoldásokra vonatkoznak. Mivel kínálatunkban készülékek és fogyóanyagok egyaránt megtalálhatók, mindig örömmel segítünk partnereinknek. Ez sokszor trükkös feladat, hiszen ahány anyagtípus, annyiféle ideális mintaelőkészítési megoldás, mi pedig mindig igyekszünk a leginkább személyre szabott, a végletekig optimalizált megoldást kínálni. Ennek szellemében állítottuk össze legújabb csomagajánlatainkat, melyekben metallográfiai készülékeket és teljes metallográfiai sorokat kínálunk kedvező áron! A készülékek természetesen csak a folyamat egyik részét képezik, anyag- és mintatípustól függően különböző fogyóanyagokra is szükség lehet, melyet egyedi ajánlat alapján szintén biztosítani tudunk. Ha felkeltettük érdeklődését, keressenek minket megadott elérhetőségeink valamelyikén és találjuk meg együtt a legideálisabb mintaelőkészítési megoldást!  

bővebben