Hitachi X-Supreme8000 a napvédők TiO2 és ZnO elemzéséhez

A naptejek és napvédelmet kínáló kozmetikumok általában két módszert alkalmaznak a védelemre: organikus összetevőket, melyek elnyelik az UV sugarakat és nem organikus összetevőket, amik fizikai gátat képeznek és az UV sugarakat visszaverik a bőrről. A fém-oxid, titán-oxid és cink-oxid használatos általában, mint „visszaverő” komponens. A modern termékekben, ezeket a fém-oxid részecskéket nanométeres skálán készítik, mely által nem látszanak a termékben. Ez azt jelenti, hogy számos különböző termék, mint pl. sminkek is rendelkezhetnek napvédő elemekkel, anélkül, hogy a termék színét megváltoztatnák.
A fém-oxidok hatékonysága a védelem mértékére vonatkozóan, mely a naptejek és kozmetikumok ilyen jellegű besorolását is meghatározza a terméken belüli oxid mennyiségétől függ, csakúgy, mint a részecskék méretétől és formájától. Épp ezért nélkülözhetetlen a fém-oxid tartalom szabályozása a gyártás során, hiszen ez garantálja, hogy a napvédő a kívánt módon védelmezi a felhasználó bőrét.Telepített röntgenflureszcens (XRF) elemző a TiO2 és a ZnO meghatározására.
 
A röntgen fluoreszcencia (XRF) ideális módszer a titán és cink-oxidok meghatározására a napvédőkben és kozmetikumokban, hiszen teljes mértékben roncsolásmentes, gyors és rendkívül kevés mintalőkészítést igényel, még akkor is, ha a minta por, krém, vagy gél.
 
A Hitachi High-Tech X-Supreme 8000 telepített XRF elemzője könnyedén végzi el a napvédők és kozmetikumok rutinelemzését. Nagyon elfoglalt gyártási környezetben való használatra tervezték, így az X-Supreme 8000 számos tulajdonsággal rendelkezik, mely nagymennyiségű termék pontos specifikációk mentén történő mérése esetén segít.

 
Erőteljes technológia – pontos eredmények
 
Az X-Supreme egy nagyteljesítményű röntgencsövet és egy nagy felbontású szilikon-drift detektort (SDD) is tartalmaz. Ezek egyfajta „tandemben” dolgoznak, hogy az eredmények pontosak és precízek lesznek, mindezt perceken belül, hiszen a ZnO és a TiO2 mérése egy időben történik.
 
Hogy még tovább növelje a pontosságot, az X-Supreme8000 egy minta-spinnert is tartalmaz, mely a minták forgatásával számos mérés elvégzését teszi lehetővé azok felületén. Ez csökkenti a minták inhomogenitásának hatását és segíti a megismételhető eredményeket.
 


Egyszerű használat
 
A minta méréséhez mindössze annyi a teendő, hogy a folyadékot egy mintapohárba öntjük, behelyezzük a készülékbe és lecsukjuk a fedelét. Egyszerűen csak gépelje be a minta nevét későbbi referenciának és nyomja meg a gombot az elemzés megkezdéséhez. Az eredmények másodperceken belül megjelennek a nagyméretű érintőkijelzőn. A szoftver úgy is beállítható, hogy egy egyszerű PASS/FAIL üzenetet írjon ki, mely az eredmények kiértékelésekor csökkentheti a hibákat, főleg, ha sok mintával dolgozunk.
 


Elég robusztus a gyártási környezethez is
 
Az XRF elemzők nagypontosságú, precíziós készülékek, az X-Supreme pedig számos biztonsági tulajdonsággal rendelkezik, melyek a készülék érzékenyebb részeit védik használat közben. Például egy második biztonsági ablak is használható a mintapohár alatt, hogy ne legyen veszteség egy esetleges szivárgás esetén sem. Az X-Supreme emellett beépített mintacserélővel is rendelkezik, mely biztosítja, hogy a minták a röntgencső és detektor vonalában vannak, mikor mérést végzünk, majd annak végeztével tovább is mozgatja őket.
 
Az X-Supreme8000 egy erőteljes készülék, mely nagyban támogatja a napkrémekhez és kozmetikumokhoz kötődő minőségellenőrzési folyamatokat, biztosítva, hogy minden adag megfelel a szigorú elvárásoknak. A gyors vizsgálati idő, a megbízható eredmények és a beépített biztonsági tulajdonságok csökkenti az üres időközöket és növeli a teszthatékonyságot.


Forrás: Hitachi-High-Tech Blog

 
 

Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologies (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.

bővebben

Ascott - Mindig válasszuk az eredetit!

A kétes eredetű, hamisított termékek a kereskedelmi piac egészét behálózzák. A kisebb használati tárgyaktól, ruhaneműktől kezdve, a komolyabb értéket képviselő műszaki cikkekig - kis keresgélés után - gyakorlatilag mindennek megtaláljuk a töredék áron elérhető, ám silányabb minőségű mását. A kép azonban sokszor megtévesztő lehet, hiszen sok esetben a hamis termék a megszólalásig hasonlít eredeti társára, a "rafináltabbak" pedig akár a gyári logóval is ellátják az adott cikket, tovább nehezítve a laikus vásárlók dolgát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az olyan magas árkategóriát és műszaki összetettséget képviselő termékeknél, mint pl. egy klíma- vagy sópermet kamra, nem érvényes. Az Ascott figyelmeztetése azonban egyértelmű: a kamrák piacán is óvakodnunk kell a másolatoktól.

bővebben

Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékek

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartama hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelniük, nem beszélve a felhasználói elvárásokról. Mindezekre nyújtanak kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben