Felkészülés a zöld változásra

Az Angelantoni Test Technologies (ACS) régóta élen jár a zöld átállásban, melynek részükről az egyik legfontosabb eleme a hagyományos fluorozott hűtőgázokról a CO2-ra (R744) való váltás, amelynek GWP-je (globális felmelegedési potenciálja) 1.


A nemrégiben megjelent legújabb, 2024/573-as uniós rendelet előírja, hogy 2025. január 1-től az „önálló*” berendezésekben 150-nél kisebb GWP-vel rendelkező hűtőberendezéseket kell üzemeltetni. Az ezt a követelményt teljesítő gázok többsége gyúlékony, ezért az ACS úgy döntött, hogy kizárólag CO2-alapú megoldásokat fejleszt ki, amely az egyetlen olyan lehetőség, amely megfelel az új rendelet kritériumainak, valamint a környezetvszimulációs piac jelenlegi biztonsági szabványainak.
 

A gyártó innovációra vonatkozó hagyományai szerint kifejlesztett egy egyedi megközelítéssel rendelkező új megoldást, melybe belesűrítette az 1932-es alapítása óta a hűtés területén szerzett tapasztalatait. A laboratóriumaikban az elmúlt két év során alkalmazott CO2-megoldások garantálják a teljesítményt és a megbízhatóságot egészen a minimális -50°C-os hőmérsékletig. Minden szempontból csúcsteljesítmény: a minimális hőmérséklet -40°C-ról -50°C-ra emelése, a jelentősen megnövekedett változékonyság és a hőciklustól függően akár 50%-kal csökkentett fogyasztás - ez csak néhány a hamarosan a piacon elérhető új megoldások előnyei közül.
 

A 2024/573/EU rendeletnek megfelelően legalább -70°C-os hőmérsékletet igénylő alkalmazásokhoz továbbra is a jelenlegi megoldást alkalmazzák R449 és R472B fluorozott gázokkal, amelyeket a GWP lehető legkisebb szinten tartására fejlesztettek ki olyan alkalmazásokban, ahol nem áll rendelkezésre más, a biztonsági kritériumoknak megfelelő megoldás. Az R472B, amelynek GWP értéke 526, a piacon elérhető legalacsonyabb GWP értékű opció az új berendezésekhez -70 °C-ig, valamint a meglévő rendszerek R23 (GWP 14800) helyettesítésére, hogy az uniós előírásoknak megfelelő szinten tartsuk a kibocsátás értékét.
 

További információ az R472B hűtőgázról a gyártó weboldalán*olyan teljes, gyárilag összeállított rendszer, amely megfelelő keretben vagy burkolatban van, egészében vagy két/több részből állóan gyártanak és szállítanak, amely tartalmazhat elzárószelepeket, és amelyhez a helyszínen nem csatlakoztatnak gázt tartalmazó részeket.

 
 

Felkészülés a zöld változásra

Az Angelantoni Test Technologies (ACS) régóta élen jár a zöld átállásban, melynek részükről az egyik legfontosabb eleme a hagyományos fluorozott hűtőgázokról a CO2-ra (R744) való váltás, amelynek GWP-je (globális felmelegedési potenciálja) 1.

bővebben

Lökéshullám spektrális elemzése

A „Shock Response Spectra” fogalmat Dr. Maurice Biot alkalmazta először 1932-ben a földrengések jellemzésére, de széleskörű elterjedésére a hidegháború és a nukleáris fegyverek hatásainak kutatására kezdték alkalmazni elsősorban az amerikai haditengerészetnél az 1960-as években. A szimuláció során mind az ágyú lövések, mind a találatok, illetve a víz alatt robbanó töltetek által okozott mechanikai lökések súlyosságának mutatójaként használták. 

bővebben

17. Nemzetközi Mocon Konferencia

Idén immár 17. alkalommal kerül megrendezésre a csomagolásvizsgálat témakörével foglalkozó Nemzetközi Mocon Konferencia, ezúttal a németországi Höhr-Grenzhausenben.

bővebben

Kérdezz-felelek Matt Kreiner termékmenedzserrel a Hitachi új, FT230 XRF készülékéről

Matt Kreiner a Hitachi bevonatelemző készülékeinek gyártásáért felelős termékmenedzser. Munkája során A Hitachi világszerte jelenlévő, különböző iparágakban tevékenykedő, bevonatokkal dolgozó felhasználói hálózatára fókuszál és igyekszik új megoldásokat találni azokra a kihívásokra, melyekkel a partnerek a napi munka során szembesülnek. A cégnél töltött 19 éve során jelentős tapasztalatot szerzett az XRF technológiával kapcsolatban és számos különböző szerepben próbálhatta ki magát.

bővebben

Új keménységmérővel bővült cégünk tesztkapacitása

Cégünk egyik fontos projektje a testORG, melynek keretében nem csupán a hazai laboratóriumok tesztkapacitását igyekszünk összefogni és egyszerűen elérhetővé tenni partnereink számára, de egyben saját laboratóriumunk eszközparkját és mérőkapacitását is folyamatosan növeljük. A már meglévő eszközök mellé nemrég sikerült beszereznünk egy új Innovatest Falcon 600 keménységmérőt, mely várhatóan fontos részét képezi majd a repertoárunknak. Az alábbiakban a készülékről találhatnak néhány alapvető információt.

bővebben

A tisztaságvizsgálat főbb típusai

A felület tisztasága szinten minden felületkezelő gyártási eljárás, bevonatfelvitel előtt kritikusan fontos. A szennyeződések forrása szerteágazó. Olajmaradék egy gyártó gépből, lerakódások, salakok a gyártási eljárásból, hűtő- és korróziógátló folyadékok, korróziós lerakódások, vagy akár emberi érintésből származó szennyeződés olyan sokszor láthatatlan problémát okoz, ami nehezíti a felületkezelők munkáját. Az ilyen szennyezők ronthatják a bevonat tapadását, a felület egyenletességét, némely esetben korrózióhoz, vagy mechanikai meghibásodásokhoz vezethetnek. Az alapanyagtól, a termék méretétől, az alkalmazás típusától függően számost tisztítási eljárást találunk, de hogy történik ezeknek a minőség ellenőrzése?

bővebben