Degradációs UVC teszt az Atlastól

A textileket, műanyagokat, festékeket és más termékeket is egyaránt károsítja a bakteriális fertőtlenítésre használt UV-C sugárzás, mely egyre népszerűbb megoldás a koronavírus-veszély elleni küzdelemben.

A felületek UV-C sugárzással (egész pontosan 253,7 nm) való fertőtlenítését immáron több, mint 40 éve alkmazzák az emberi kórokozók ellen. A megfelelő dózisú UV-C használata nagy hatékonysággal került bevetésre a COVID-19 vírushoz közeli rokonságot mutató SARS COV-1 ellen. Az International Ultraviolet Association (IUVA) szakértői szerint az eljárás legalább ekkora hatékonysággal használható a COVID-19 fő vírustörzse, a SARS COV-2 ellen is.

A COVID-19 világméretű elterjedése és súlyossága eddig soha nem látott mértékben élénkítette fel az érdeklődést az UV-C fertőtleítő hatásai iránt. Mára számos UV-C sugárzást használó készülék található a piacon. Az időszakonként elvégzendő fertőtlenítések egyaránt szükségessé váltak a kórházakban, az autókban, repülőkön, taxikon, vonatokon és más tömegközlekedési eszközökön, csakúgy, mint a kereskedelmi- és lakóhelyiségek, múzeumok, gyárak belső tereiben. 

 
   

 
 
Fontos tudni, hogy a köznyelvben az "UVC" és "UV-C" formák egyaránt használatosak. Az UVC sugárzás (vagy UVC fény) a definíció szerint egy 100-280 nm közötti elektromágneses sugárzás. Az UVC-t más alternatív elnevezésekkel is illetik, mint pl. rövidhullámú UV, fertőtlenító ultraibolya sugárzás, vagy épp UVGI. Az UV-C sugárzás fertőtlenítőként való elterjedése az ipari szereplők oldaláról azt a felismerést is elhozta, hogy ez a fajta eljárás meglehetősen komoly fotodegradációnak teszi ki az anyagaikat. Az aggodalmuk fő tárgya az, hogy ez az új típusú "stressz" jóval nagyobb károsodást okoz, mint az UV, ezáltal pedig a termékek várható élettartamát is csökkenti.

Az UV-C sugárzás degradációs hatásait vizsgáló készülékek még nem igazán elterjedtek a piacon. Az utóbbi időben számos vállalat kereste fel az Atlast, hogy dolgozzanak ki megoldást a degradáció mértékénet vizsgálatára, a megfelelő körülmények szimulációjára. Az igény a legtöbb esetben a következő anyagok és alkalmazások kapcsán merült fel:
 • Fogyasztói elektronika
 • Elektromos készülékek
 • Autóbelsők
 • Vonatok, repülők, vasútállomások és repülőterek belső terei
 • Bérautók, tömegközlekedési eszközök és iskolabuszok
 • Berendezési tárgyak és bútorok, pl.: textilek, szőnyegek, padlóburkolatok stb.
 • Kórházak, iskolák, közigazgatási és más közösségi intézmények
 • Kutatóintézetek
 • és még sok egyéb …
 


 
Az Atlas UVCTest™ kifejezetten a 254 nm középtartományú sugárzásnak való kitettség vizságlatára lett tervezve. Az alapját a népszerű UVTest™ képezi, melyen speciális módosításokat hajtottak végre a biztonság és megbízhatóság szempontjából. Az UVC-254 lámpák által kibocsátott sugarak a fertőtlenítő készülékek UV-C sugárzását szimulálják. A készülék főbb jellemzői a következők:
 • 8 fluoreszkáló UVC-254 lámpa - 40 W
 • Black Panel Temperature (BPT - Fekete Panel Hőmérséklet) szabályzás
 • Biztonsági ajtó és lekapcsolás túlhevülés esetén
 • CE megfelelőség és UL & CSA tanúsítvány
 • Mintatartók
 • Többnyelvű, érintésérzékeny kijelző
 • Biztonságos hozzáférési portok besugárzási kalibrációhoz
 • Ergonomikusan tervezett mintatartó gyűrűk
Az Atlas UVC készülékéről további információk a gyártó oldalán érhetők el.

További kérdés, kérés esetén kérem keressen bizalommal!
 Sinka Dániel

Sinka Dániel

Értékesítési vezető
Telefon: +36 (1) 646 4539 
E-mail: sinka.daniel@atestor.hu

 
 

Új csomagolásvizsgáló berendezés az RDM-től

Cégünk kínálatában eddig is megtalálhatók voltak az RDM által gyártott különféle csomagolásvizsgáló és fóliahegesztő készülékek, ám a cél természetesen a folyamatos fejlődés és bővülés. Ennek szellemében a gyártó egy új készülékcsaládot dobott piacra, mely egy egyszerű módszert alkalmazva egy ehhez illeszkedő egyszerű készülékekkel segít elvégezni a csomagolásokra vonatkozó szivárgásvizsgálatokat.

bővebben

3AWater - Az XRF-elemzés új vizein

A Hitachi egyik legnépszerűbb mérőeszköz-szériája az X-MET 8000. Ezek a kézi XRF mérők számos iparágban nyújtanak mobilis és gyors megoldást, ha összetétel-elemzésről vagy épp a rétegvastagság méréséről van szó. Tekintve, hogy az anyagösszetétel vizsgálata a lehető legkülönbözőbb matériák esetén lehet szükséges, a gyártó is igyekszik folyamatosan fejleszteni a készülékei kapacitását. Ezúttal egy partneri együttműködésnek köszönhetően nyíltak új kapuk a méréstechnika területén. A 3AWater segítségével az X-MET 8000 meghódítja a vizeket is.

bővebben

Színérzékelés 4. rész - Az emberi tényező

A cikksorozat előző részeiben már számos olyan tényezőről esett szó, mely hatással van a színlátásunkra, illetve arról, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy pontos színeket lássunk. Fény, retinafáradás, illetve a színek háttere/környezete mind befolyásolhatják a befogadást. A sorozat záró részében az emberi szem és agy korlátait vesszük szemügyre és arról is szó lesz, hogy hogyan ismerhetjük fel ezeket a jellemzőket, különösen a színek értékeléséért felelős személyes esetében. SPOILER: a cikk végén egy teszt szerepel, mellyel kiderítheti, hogy mennyire pontos a színlátása.

bővebben

A CE-jelölés fontosságáról

A CE (korábban EC) jelölés az Európai Unióban értékesített bizonyos termékekre vonatkozó megfelelőségi jelölés, mely nélkül az adott áru hivatalosan nem hozható forgalomba. A jelölés megszerzése természetesen szigorú feltételekhez kötött gyártói és uniós szinten is. A visszaélések sajnos meglehetősen gyakoriak, így mindenképpen érdemes körültekintően eljárni a forgalmazók és a vásárlók részéről is.

bővebben

Safe Load termékek az Atestor kínálatában

Cégünk folyamatosan keresi a lehetőségeket a fejlődésre és igyekszik olyan innovatív partnereket felkutatni, melyek termékportfóliója képes hozzáadni a már meglévő értékekhez. Ennek szellemében sikerült megállapodásra jutnunk legújabb beszállítónkkal, aki nem más, mint a spanyolországi székhellyel rendelkező Safe Load Testing Technologies. Készülékeik segítségével a csomagolásvizsgálatra specializálódott termékskálánk további értékes tagokkal bővült.

bővebben

Ascott kamrakompatibilitási segédlet

A tesztekhez kapcsolódó szabányok világa folyamatosan fejlődik, új és egyre komplexebb tesztfolyamatokat léterehozva. Ennek megfelelően a vizsgálóberendezések gyártói - köztük az Ascott is - igyekszik lépést tartani a trendekkel, hogy termékskálájuk minden felhasználó számára megfelelő megoldást kínál.   A megfelelő sópermet kamrák kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos specifikációt szükséges ahhoz meghatározni, hogy a lehető legoptimálisabb berendezéshez jussunk hozzá. Ebben természetesen cégünk is szakértő tanácsokat biztosít, ugyanakkor egyik fő gyártónk, az Ascott is úgy gondolta, szeretné megkönnyíteni a választást. Annak érdekében, hogy a vevők gyorsan és könnyedén kiválaszthassák a nekik megfelelő kamrát, létrehozták legújabb kamrakompatibilitási útmutatójukat.  Az online elérhető kiadvány számos szabványt lefed, melyek ismeretében mindenki számára leegyszerűsödik a céljaikhoz optimális kamra kiválasztása. A segédlet az alábbi linken megtekinthető és letölthető.   A korróziós vizsgálókamrákkal, szabványokkal,tesztekkel, illetve  az Ascott termékekkel kapcsolatban felmerülő kérdések/kérések esetén keressenek minket bizalommal!   Sinka Dániel Érétkesítési vezető Telefon: +36 (1) 646 4539  E-mail: sinka.daniel@atestor.hu

bővebben