Az ételek színmérése

Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a szín milyen szerepet játszik abban, hogy milyen ízeket várunk az ételektől. Tény, hogy sokszor az étel vagy ital színe alapján ítéljük meg az ízeket, még az első kóstolás előtt. A piros ételektől azt várjuk, hogy édes ízűek legyenek, mint az eper vagy a cseresznye. A fehérnek vaníliaízűnek kell lennie, a zöld pedig valószínűleg meszes, savanykás vagy mentás. A színingerek még azt is meghatározhatják, hogy bekapjuk-e az első falatot. Legtöbbünknek például eszébe sem jutna megkóstolni egy olyan ételt, mint a krumplipüré vagy a sütőtökös pite, ha az zöld.


 

Az ételek színének mérési lehetőségeiről

Íme a négy legfontosabb szempont, amit a gyártóknak érdemes figyelembe vennie ha az ételek színméréséről van szó és néhány ötlet, hogy az X-Rite milyen módon járulhat ehhez hozzá.

1. Egy batch színei alapanyagtól függően változhatnak

Az ételek színének megfelelő beállítása során nagy kihívást jelent, hogy az összetevők színe terményenként, beszállítótól függően, sőt évszakonként is változhat. Vegyük például a paradicsomszószt. Ahhoz, hogy a végtermékben egységes színt érjünk el, minden egyes darabnak olyan vörös árnyalatúnak kell lennie, amely meghatározott tűréshatárok közé esik. Még a csokoládék készítéséhez használt különböző kakaófajták is a barna és a vörös különböző árnyalatai. A beérkező összetevők eltéréseinek mérése segíthet a színkülönbségek számszerűsítésében és a receptek beállításában a jobb színszabályozás érdekében.
 

 

2. A különböző összetevők máshogy verik vissza a fényt

A legtöbb élelmiszeripari termék szilárd és folyékony összetevőket is tartalmaz, amelyek különbözőképpen verik vissza a fényt. A jégkrém például nagyrészt kazeinmicellákból, zsírgömböcskékből, légsejtekből és jégkristályokból áll, amelyek mind különböző intenzitással verik vissza a fényt a recept összetételétől függően. A kisebb részecskék és a nagyobb mennyiségű légbuborékok hatására a színtelen fagylalt világosabb látszólagos színt vesz fel. Az olyan spektrofotométerek, mint a Ci7800 asztali spektrofotométer, képesek mind a reflexiós, mind a transzmissziós üzemmódban mérni, hogy bármilyen típusú összetevőhöz alkalmazkodni tudjanak.
 

3. A készülék nem érintkezhet az étellel

Ez nem csak biztonsági problémát jelent, de az élelmiszer-összetevők eltérő formája és textúrája miatt a mérésük is kihívást jelenthet. Számos műszerünkhöz kínálunk speciálisan kialakított tartozékokat, hogy segítsük ezeknek a nehezen megfogható mintáknak a mérését. Az olyan „állványok és szerelvények”, mint a MetaVue VS3200 készülékhez való műszerállvány és a Ci7600 narancslé-minősítő oldathoz való kémcsőtartó lehetővé teszik a spektroszkópok számára a furcsa alakú, por alakú, nehezen megfogható és folyékony összetevők mérését.
 

A MetaVue VS3200 állványa elemeli a készüléket az asztalról, így számos különböző méretű mintartartó kupak és minta mérhető a készülék szennyeződése nélkül.
 
4. Minden olyan gyorsan történt

A gyártóüzemek gyors tempóban működnek, és a színváltás elmulasztása komoly pénzügyi következményekkel járhat. A minták színének gyakori mérésével a minőségellenőrzésben dolgozók észrevehetik és kijavíthatják az apró hibákat, mielőtt azok nagy problémává válnának. Az olyan minőségellenőrző szoftverek, mint a Color iQC, racionalizálhatják az élelmiszerek színének mérését és rögzítését egy központosított helyen az adatelemzés, a jelentéskészítés és a trendmeghatározás céljából.

 

Komplett megoldás az ételek színmérésére

 

Az érintésmentes spektrofotométer és a minőségellenőrző szoftver párosítása segíthet a szín nyomon követésében a teljes gyártás során, és a hibák felismerésében, mielőtt azok tönkretennék a tételt. A gyártási adatokat összekapcsolhatja az üzemi gyártási változókkal is, például az adott tételben lévő összetevőkkel vagy a keverési idővel, így segíthet a gyártási folyamat javítását célzó trendek azonosításában és nyomon követésében.
 

Ha további információkat szeretne arról, hogy a gyártók hogyan használják az X-Rite megoldásait az élelmiszerek mérésére, tekintse meg az Algida Jégkrém esettanulmányt, a Bacardi Mojito blogot és az Egyedi minták mérése webináriumot, ahol bemutatjuk, hogyan kell mustárt mérni. Ha segítségre van szüksége az élelmiszer-mérési igényeihez legmegfelelőbb megoldás kiválasztásában, vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

 

A színméréssel és színmérő készülékekkel kapcsolatos bármilyen kérdés-kérés esetén keressenek minket bizalommal!

 

Nosztrai Ádám

Nosztrai Ádám
Ügyvezető
Telefon: +36 (1) 6464 534
E-mail: nosztrai@atestor.hu 
Skype: nosztrai.adam.atestor

 
 

Ascott ACC125 EcoCool - új és (költség)hatékony hűtőegység

Az Ascott korróziós sópermet kamrái már régóta a méréstechnika világának megbízható eszközei, a fejlődésnek ugyanakkor mindig van tér, így természetesen az angol gyártó is folyamatosan törekszik arra, hogy különböző formákban megújítsák készülékeiket és azok tartozékait. Ennek legújabb lenyomata az ACC125 EcoCool hűtő- és párátlanító egység, ami a ciklikus és Atmosfär kamrák kiegészítőjeként rendelhető meg.

bővebben

Buszok és vonatok külső színeinek kezelése

A megfelelő, több szög alatt mérő multi-angle spektrofotométer és minőségellenőrző szoftver képes a leginkább biztosítani azt, hogy a metálfényű és speciális effekt-festések összhangban legyenek egymással, ütközőtől-ütközőig.

bővebben

Csomagolás erősség vizsgálat: védelem, megfelelőség és teljesítmény

A csomagolás kritikus szerepet játszik a termékek védelmében a fizikai sérülésekkel, szennyeződésekkel és az ellátási láncon keresztül tapasztalható degradációval szemben. Akár törékeny elektronikai eszközöket, a hőmérsékletre érzékeny gyógyszereket vagy nagyértékű orvosi eszközöket szállít, a csomagolást úgy kell megtervezni és tesztelni, hogy azok képesek legyenek ellenállni a szállítás során fellépő valós kihívásoknak és hatásoknak.

bővebben

Rácsvágás és bevonattapadás vizsgálata  

A festett bevonatrendszerek tapadásának minőségellenőrzésére több megoldás is létezik. Erre a feladatra alkalmasak például az automata leszakításos tapadásmérők, de talán a mai napig a legelterjedtebb, legáltalánosabb eljárása a rácsvágás (angolul Cross Hatch) teszt. Ez az az egyik legrégebbi tapadásvizsgálat, amely népszerűségét annak köszönheti, hogy egyszerű, gyors és jól ismételhető eredményt ad. 

bővebben

Metaméria – amikor a színek „összevesznek” a fény alatt

A színek érzékelése nemcsak a tárgy saját tulajdonságaitól függ, hanem attól is, milyen fényben szemléljük őket...

bővebben

Megbízhatóság a változó piaci környezetben – Ügyfeleink tájékoztatása a Hermes Schleifmittel helyzetéről

Az elmúlt hetekben iparági körökben is nagy visszhangot keltett a hír, hogy a Hermes Schleifmittel GmbH, Európa egyik legnagyobb ipari csiszolóanyag-gyártója, csődeljárás alá került.

bővebben