Az élelmiszerek csomagolása és hatásuk az eltarthatóságra

A fogyasztók magas minőségű, friss ételeket szeretnének vásárolni. A gyártók számára folytonos kihívást jelent az élelmiszerek eltarthatóságának meghatározása és maximalizálása, melyek az ellátási lánc folyamatainak során különféle hatásoknak vannak kitéve. A csomagolás az eltarthatóság szempontjából is rendkívül fontos tényező.
 


Az eltarthatóság definíciója
 

Mi az eltarthatóság? A Kanadai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (CFIA) a következőképpen határozza meg az eltarthatóság fogalmát: „az előrecsomagolt termék kiskereskedelmi csomagolásának napjától kezdődő időszak, mely során az adott termék - megfelelő körülmények között tárolva - észlelhető romlás nélkül megőrzi normál fogyaszthatóságát, ízét, tápértékét és a gyártó által igényelt egyéb tulajdonságait.”
 


Az eltarthatóságot befolyásoló tényezők
 
Az élelmiszer egyéni igényeinek megértése kritikus pont a megfelelő, eltarthatóságot maximalizáló csomagolás kiválasztásához. A romlandó, hűtött/fagyaszott termékek esetén a csomagolás fő funkciója az, hogy védje a terméket, de szigetelő csomagolás például nem szükséges, hiszen ezeknél a termékeknél a fő romlást okozó tevékenység a mikroba/enzim aktivitás.

A polcra kerülő termékek esetén a csomagolás szigetelőképessége nagyban befolyásholhatja az eltarthatóságot. Például a krékerek esetén rendkívül fontos, hogy ne érje nedvesség a terméket, hiszen az hatással van a ropogósságára. Emiatt a nedvesség elleni szigetelés kiemelten fontos. Ha a termék magas zsírtartalmú (pl. burgonyachips) a zsír oxidációja befolyásolja az eltarthatóságot, tehát a csomagolás oxigénnel szembeni szigetelőképessége az elsődleges.

Az őrölt kávé esetén az aromák és illatanyagok megőrzése az fő szempont. Sok esetben fényvédelem szükséges. Enélkül pl. a tej hajlamos vitamintartalmának a csökkenésére és mellékízek is megjelenhetnek.  Az olyan technológiák, mint pl. a módosított légterű csomagolás és az aktív csomagolások (mint pl. etilén elszívók) használata megnövelik a romlandó termékek eltarthatóságát.
 
A csomagolás tehát az rendkívül fontos faktor az ételek eltarthatóságának szempontjából, de az ételek karakterisztikája és más belső faktorok is hatással lehetnek rá:
 
  • Kezdeti minőség – A romlandó ételek esetén a kezdeti mikrobiális telítettség fogja leginkább befolyásolni a termék élettartamát. Az olyan alapanyagok használata, melyek már romlásnak indultak (pl. régi olaj) vagy a túlzott feldolgozás káros hatással lehet a textúrára és a tápanyagtartalomra is (pl. C-vitamin).
  • A termék belső természete – A friss vagy romlandó ételek eleve rövidebb ideig tarthatók el, mint a többi termék.  Az olyan termékek alacsony vízaktivitása, mint pl. a rizs már alapból is hosszabb ideig eltarthatóvá teszik azokat.
  • Termék kiszerelése – Tartósítószerek vagy antioxidánsok hozzáadásával a termék eltarthatósága növelhető. A kiszerelésben történő változások – pl. savtípus váltás, nitrátok eltávolítása a feldolgozott húsokból, a hozzáadott sómennyiség változtatása stb. – megváltoztathatják a termékek élettartamát.
 
A csomagolás egy külső tényező, mely hatással van az eltarthatóságra. Ehhez hasonló külső tényezők például:

 
  • Feldolgozási módszerek – A hőkezelés csökkenti (pl. pasztörizálás) vagy kiirtja (pl. sterilizáció) a mikrobákat és megnöveli a termék eltarthatóságát. Az olyan egyéb módszerek, mint pl. a magas nyomáson történő feldolgozás szintén használható a belső mikrobiális szint csökkentésére.
  • Szállítási és tárolási körülmények – Az termékek az ellátási lánc során (beleértve a kereskedelmi szintet is) különböző hőmérsékletnek és páratartalomnak vannak kitéve, mely szintén hatással van az eltarthatóságukra. A fagyasztott termékek esetén az optimálisnál magasabb hőmérsékleten való tárolás felgyorsíthatja a mikrobiális növekedést. Ugyanez igaz az oxidációs folyamatokra is, mely szintén lerövidíti a termék eltarthatóságát.
  • Vásárlói használat – Az étel megvásárlásra és a boltból való hazaszállítása során előfordulhat, hogy magasabb hőmérsékletnek lesz kitéve. Adott esetben az is megeshet, hogy a vásárlók hűtőszekrénye az optimális tárolási hőmérsékletnél magasabb értékre van állítva. A csomagolás kinyitása után a gyártó által meghatározott szavatossági idő már nem érvényes.
 
Fontos tehát megérteni az ételek romlásának módjait és a termékek érzékenységét annak érdekében, hogy megfelelő csomagolást válasszunk, ezzel maximalizálva az eltarthatóságot. Az olyan egyéb faktorok, mint a kezdeti minőség, a termékek kiszerelése, a feldolgozási és tárolási körülmények szintén mind hatással vannak erre. Emellett a termékek fizikai védelme a megfelelő elsődleges és másodlagos csomagolásokkal, illetve a csomagolási költségek is fontos, számba veendő tényezők a csomagolástervezési folyamatokban.
 
Forrás: https://www.packageintegrity.com/post/2017/09/29/food-packaging-and-its-influence-on-shelf-life
 

 
 

Óriási űrszimulációs kamra került telepítésre Oxfordshire-ben

Az Egyesült Királyság eddigi és Európa egyik legnagyobb méretű űrszimulációs tesztkamrája került telepítésre az Oxfordshire-ben található National Satellite Test Facility (NSTF) területén. Az Angelantoni Test Technologies (ACS) által a Rutherford Appleton Laboratory (RAL) számára gyártott berendezés beüzemelésének első fázisa ezzel lezártnak tekinthető.

bővebben

Ascott - Mindig válasszuk az eredetit!

A kétes eredetű, hamisított termékek a kereskedelmi piac egészét behálózzák. A kisebb használati tárgyaktól, ruhaneműktől kezdve, a komolyabb értéket képviselő műszaki cikkekig - kis keresgélés után - gyakorlatilag mindennek megtaláljuk a töredék áron elérhető, ám silányabb minőségű mását. A kép azonban sokszor megtévesztő lehet, hiszen sok esetben a hamis termék a megszólalásig hasonlít eredeti társára, a "rafináltabbak" pedig akár a gyári logóval is ellátják az adott cikket, tovább nehezítve a laikus vásárlók dolgát. Azt gondolhatnánk, hogy ez a tendencia az olyan magas árkategóriát és műszaki összetettséget képviselő termékeknél, mint pl. egy klíma- vagy sópermet kamra, nem érvényes. Az Ascott figyelmeztetése azonban egyértelmű: a kamrák piacán is óvakodnunk kell a másolatoktól.

bővebben

Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülékek

Sokoldalú, költséghatékony Atlas XenoTest 440 napfényszimulációs készülék

bővebben

Klímakamra trend, avagy miért fontos fejlődni?

A különböző környezetszimulációs eszközök élettartama hosszú, ezáltal működésük során a megfelelő üzembiztosság mellett a mindenkori informatikai előírásoknak is meg kell felelniük, nem beszélve a felhasználói elvárásokról. Mindezekre nyújtanak kiváló megoldást az Angelantoni készülékei, az intuitív vezérlőfelület az új készülékekbe már egy beépített 10,1”-os érintőképernyőn is elérhető.

bővebben

Fenix 200 analóg telepített Rockwell keménységmérő

Itt az új FENIX 200-as család!   A FENIX 200-as család manuális és félautomata Rockwell/Brinell keménységmérőket tartalmaz. Egyszerű kezelés, kedvező ár/érték arány jellemzi. Tekintse meg keménységmérőinket!  

bővebben

PV1210 sópermet szabvány

PV1210 sópermet szabvány, avagy amiről érdemes tudni Magyarországon igen népszerű szabványnak számít a PV1210 (VW/Audi)) amely egy kvázi klimatikus elemet tartalmazó sópermet tesztet ír elő. Maga a szabvány nagyon hasonló a VDA 621-415 és az ISO11997 szabványokhoz (az áthivatkozások miatt a DIN 50 017 szabvány is ide sorolható). Miről is szól a PV1210?

bővebben