A gyártási alapanyagok elemzésének fontossága a COVID-19 alatt és után

A globálisan megjelenő COVID-19 járvány évtizedek óta nem látott mértékben befolyásolta mindennapi életünket. Az, hogy meg kellett változtatnunk megszokott életvitelünket annak érdekében, hogy próbáljuk enyhíteni és idővel megfékezni a vírust, elvett tőlünk sok olyan dolgot, melyet addig természetesnek vettünk. A családi és baráti látogatások, a munkába járás vagy épp a gazdaság folyamatossága mind-mind áldozatul estek a nehezebb időszakoknak.

A gyártási folyamatokhoz kötődő globális ellátási láncok azelőtt soha nem látott mértékben sérültek. Egyes bányászati és gyártási tevékenységek teljes mértékben leálltak. A vállalkozások igyekeztek alkalmazkodni a drámaian megváltozott kereslethez és munkakörülményekhez. Sokuknak azonban új beszállítókat kellett találniuk a gyártósoruk ellátásához, vagy új termékek gyártásába kellett kezdeniük.

Ha korábban arról volt szó, hogy a gyártás során használt nem megfelelő alapanyagok milyen plusz költségekkel járnak vállalkozásunk számára, jelen körülmények között egy elfoglalt gyár számára a helyes alapanyagok használata létfontosságú. A bejövő nyersanyagok és alkatrészek megfelelő ellenőrzési folyamataival elkerülhető az utómunkálatokra, a termelés megszakítására és az anyagok selejtezésére fordított pénz- és időpazarlás. Hosszútávon ezzel megszüntethető a vásárlók által visszaküldésre kerülő, nem megfelelő termékek gyártása és a szerződések esetleges elvesztése is, melyek a vállalkozás eredményességnek és a hírnévnek is ártanak.

 

A gyártás reakciója az ellátási problémákra

 
Rövidtávon, a gyártók egyszerűen a túlélésre játszanak, a fókusz pedig a károk mérséklésén van. A megszokott termelésbe való visszatéréshez vezető út gondos megtervezése csak ezután következik. Általánosságban is igaz, hogy ezt minél gyorsabban, a lehető legkevesebb költséggel kell megvalósítani.

Miután szembesültek annak valóságával, hogy milyen törékenyek a globális ellátóláncok, számos gyártó új normákat kezdett megcélozni, úgy átalakítva az ellátóláncokat, hogy az alkatrészeket ezután több forrásból szerezzék be. Például Kína az Egyesült Államoktól vásárol nyersanyagot, hogy ellássa kiterjedt gyártási tevékenységét. Ugyanakkor az Egyesül Államok a kínai gyártási tevékenységtől függ olyan alapvető cikkek tekintetében, mint pl.: egészségügyi termékek. A jövőben ennek nagy valószínűséggel változnia kell. Ahogy a gyártók újra felépítik magukat, egyre komolyabb figyelmet fordítanak a költségekre. Mindenképpen minimalizálniuk kell a veszteséget és az újragyártást, így az „elsőre megfelelő” és a „hibamentes” stratégiák minden eddiginél fontosabbá válnak.

 

 

Az alapanyagok összetétel-elemzése nélkülözhetetlen szerepet játszik a gyártás újraindításában

 
Dióhéjban: minél több nyersanyag vagy alkatrész tesztelése fér bele, annál nagyobb szabadságunk lesz az anyagok beszerzésében, mivel mindent tesztelhetünk, mielőtt az a gyártásba kerül.
 
  1. Ha teljesen leállította a termelést
 
Az első feladat, hogy mindent számba vegyünk. A gyártás újraindítása hírhedt a különböző keveredésekről és a késztermékekbe kerülő nem megfelelő alkatrészekről. Az anyagösszetétel-elemzés (XRF vagy LIBS) segíthet a készleten vagy gyártás alatt lévő alapanyagok gyors azonosításában. A késztermékek akár többször is ellenőrizhetők, ezzel is biztosítva, hogy később nem kell majd kompenzálnunk a vevőket a gyártásba kerülő rossz alkatrészek miatt. Emellett pedig a belső utómunkák is jelentősen csökkenthetők csupán azzal, hogy az adott termékhez a megfelelő minőségű fémet használjuk.

Ha az ellátási lánc akadozása miatt kénytelenek vagyunk beszállítót váltani, szintén érdemes ellenőrizni a beérkező nyersanyagokat és alkatrészeket. Ebben is nagy segítségünkre lehetnek az olyan összetétel-elemzésre szolgáló technológiák, mint pl. az XRF, amellyel szinte bármilyen anyag összetétele azonosítható a rozsdamentes acéltól a petróleumig. Ez a fajta elemzés gyors, így új beszállítók esetén is azonnal eldönthető, hogy a beszállított alapanyagot elfogadjuk, vagy visszautasítjuk.

 
  1. Ha a termelés tovább zajlik, de a beszállító leváltására kényszerülünk
 
A közelmúltból számos olyan esetről tudunk - különösen a személyi védőfelszerelések esetében - amikor a vállalatoknak menet közben kellett beszállítót váltaniuk, hogy kielégítsék a keresletet, de azt kellett tapasztalniuk, hogy a leszállított termékek messze nem feleltek meg a specifikációnak. A gyártásban viszonylag egyszerű olyan lépéseket bevezetni, mellyel szabályozhatjuk a saját folyamatainkat. De ha egy ellátási lánc részei vagyunk, a beszállítók hibái is költséges minőségbeli problémákhoz vezethetnek, hacsak nem ellenőrizzük le a beérkező alapanyagokat.

Nyersanyagok és fém alkatrészek esetén az anyagtulajdonságok ismerete létfontosságú.  Előfordulhat, hogy képesnek kell lennünk különböző ötvöző-, kezelő- vagy épp maradvány anyagok összetétel-elemzésének elvégzésére, különösen vas, acél és alumínium esetén. Az öntöttvas, acél és alumínium számos különféle minősége miatt a gyors elemzés segít biztosítani azt, hogy az alapanyagok vagy alkatrészek megfelelnek az ötvözet minőségi előírásinak.

 

Az alkalmazott készülék jelentheti a különbséget

 
A „házon belüli” vizsgálatok esetén a lehetőség a saját kezünkben van és megkapjuk annak szabadságát, hogy bármikor kipróbáljunk, elfogadjunk vagy épp elutasítsunk új beszállítókat. Azonban fontos, hogy az elemzőkészülék is rendelkezzen pár specifikus tulajdonsággal annak érdekében, hogy megfelelő munkát végezhessünk:
 
  • Hatékonyság: az összetétel-elemzések során számos különböző anyag vizsgálatára kerülhet sor, épp ezért egy gyors, hatékony, hordozható készülék segítségével egyetlen nap alatt is akár több száz alkatrészt vizsgálhatunk meg.
 
  • Alacsony költségek: ne költekezzünk fölöslegesen. Egy megfelelő minőségű elemző tulajdonképpen saját magát fizeti ki, használata pedig költséghatékony.
 
  • Megbízható és pontos: az „elsőre megfelelő” gyártási elv okán egy olyan megbízható elemzőre lesz szükségünk, mely újra és újra pontos és konzisztens eredményeket szállít.
 
  • Adatkezelés: a vizsgálatok során hatalmas adatmennyiség keletkezik, így fontos, hogy készülékünk rögzítse, tárolja és szállítsa is az információkat, ezáltal könnyedén visszakereshetővé téve azokat, segítve a valós idejű döntéshozatalt.
 
  • Szerviz szolgáltatás: a készülék önmagában nem mindig elegendő. Fontos, hogy megfelelően gyors és költséghatékony műszaki támogatással is rendelkezzen, ha fontos a folyamatos termelés.
 
 

A Hitachi fémelemzők „eszköztára”

 
A Hitachi összetétel-elemzőinek segítségével a termelés gyorsan fellendíthető, miközben a hibák lehetőségét minimalizáljuk.

Vulcan széria
Az egyik leggyorsabb, lézeres összetétel-elemző, egy másodperces mérési idővel. Ideális a beérkező anyagok vizsgálatához, illetve a gyártás közbeni ellenőrzéshez. A mérések közben a másik kezünkben akár a mintát is tarthatjuk, így használata kényelmes és egyszerű

X-MET széria
Kézi röntgenfluoreszcens (XRF) elemzőkészülék, melyet vállalatok ezrei használnak világszerte. Teljes mértékben roncsolásmentes, ezáltal a késztermékek és beérkező alapanyagok vizsgálatához egyaránt ideális.

Adatkezelés
Az exTOPE Connect nagy mennyiségű adat kezelésére is alkalmas. Emellett feljegyzéseket is készíthetünk, illetve a vizsgált alkatrészekről és anyagokról kepi anyagot is rögzíthetünk. Minden adat egyetlen, centralizált helyen kerül tárolásra, mely bármilyen számítógépről elérhető, bárhonnan és bármikor.

 
                                                

 
 

Rétegvastagság-mérők az autóiparban és a prémium minőségű autóápolásban

Az autóápolás világában a ’detailing’ az autó külső, festett felületeinek szisztematikus tisztítását, fiatalítását és védelmét jelenti. Ennek elsődleges célja az új(abb) járművek megjelenésének megőrzésre vagy épp az idős(ebb), elhanyagolt autók kinézetének frissítése, felújítása.

bővebben

A gyártási alapanyagok elemzésének fontossága a COVID-19 alatt és után

A globálisan megjelenő COVID-19 járvány évtizedek óta nem látott mértékben befolyásolta mindennapi életünket. Az, hogy meg kellett változtatnunk megszokott életvitelünket annak érdekében, hogy próbáljuk enyhíteni és idővel megfékezni a vírust, elvett tőlünk sok olyan dolgot, melyet addig természetesnek vettünk. A családi és baráti látogatások, a munkába járás vagy épp a gazdaság folyamatossága mind-mind áldozatul estek a nehezebb időszakoknak.

bővebben

A korróziós vizsgálókamrák legújabb szériája - Ascott Atmosfär Premium

Az Atmosfär kamrák 2013-as bejelentése óta a legspeciálisabb autóipari igényeknek is megfelelő kamrák szinonimái lettek. A kamrák az elmúlt években a korróziós tesztszabványokkal együtt fejlődtek, hogy továbbra is megfeleljenek a legmagasabb igényeknek. Az Atmosfär széria kamrái pedig valóban a korróziós tesztekre használt készülékek élvonalába tartoznak világszerte.

bővebben

Megújult a DeFelsko PosiTector készülékcsaládja

A DeFelsko egy jelentős újítással zárta az előző, illetve kezdte meg az idei évet. A mérőszondáihoz tartozó univerzális készülék teljes újragondolásával egy jóval modernebb, a kor követelményeinek sokkal inkább megfelelő eszközt hoztak létre.

bővebben

Sópermet vizsgálat (korrózióvizsgálat) elérhető az ATESTOR-nál!

A sópermet kamrákban végzett korrózióvizsgálatok sokat változtak az elmúlt 15-20 évben, bonyolultabbak és összetettebbek lettek. Erre a változásra azonban szükség is volt, hiszen az egyszerű sópermet kamrás vizsgálatokhoz képest a ciklikus, gyakran klimatikus elemmel társított tesztek sokkal jobban hasonlítanak a valóságban a terméket ért behatásokra, mint az egyszerű sópermet kamrás vizsgálatok.

bővebben

Degradációs UVC teszt az Atlastól

A textileket, műanyagokat, festékeket és más termékeket is egyaránt károsítja a bakteriális fertőtlenítésre használt UV-C sugárzás, mely egyre népszerűbb megoldás a koronavírus-veszély elleni küzdelemben.

bővebben