A CE-jelölés fontosságáról

A CE (korábban EC) jelölés az Európai Unióban értékesített bizonyos termékekre vonatkozó megfelelőségi jelölés, mely nélkül az adott áru hivatalosan nem hozható forgalomba. A jelölés megszerzése természetesen szigorú feltételekhez kötött gyártói és uniós szinten is. A visszaélések sajnos meglehetősen gyakoriak, így mindenképpen érdemes körültekintően eljárni a forgalmazók és a vásárlók részéről is.

 

A CE-jelölésről röviden

 
Ahogy azt a bevezetőben említettük, a CE-jelölés az Európai Unión belül használatos megfelelőségi szimbólum, mely immár 1993 óta van jelen az áruforgalomban. A jelölés egyrészt a gyártó általi bevizsgálást igazolja, másfelől garantálja, hogy a forgalomba hozni kívánt termék megfelel a különböző uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak. Ezek többsége leginkább a vásárlókat védi, akik értelemszerűen arra számítanak, hogy az EU területén piacra kerülő, erre a minősítésre kötelezett termékek is maradéktalanul megfelelnek az előzetes elvárásoknak.
 
A CE-jelölés megléte természetesen nem minden esetben kötelező. Csakis olyan termékek esetén van szükség rá, melyekre vonatkozóan fellelhetők a jelölés feltüntetésére vonatkozó uniós termékszabályok. Egyes termékekre akár több ilyen is vonatkozhat, míg másokra egy sem. A CE-jelölés jogszabályokban előírt igazolása és elhelyezése minden esetben a gyártó feladata, olyan termékeken pedig eleve tilos feltüntetni, melyeknél azt nem követelik meg az előírások. A jelölésre vonatkozó pontos kritériumokat (méretek, pozíció, logó stb.) szintén az uniós direktívák tartalmazzák. A CE-jelölést ábrázoló képfájlokat a Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság honlapjáról lehet letölteni.
 

A CE-jelzés feltételei és megszerzésének módja

 
A jelölés alkalmazási feltételeit a 93/68 1993. számú Európai Bizottsági direktíva tartalmazza. E szerint a gyártó feladata a minősítéshez szükséges értékelés elvégzése, elkészítse a termékek (pl.: méréstechnikai berendezések) műszaki dokumentációját, kiadja a CE-megfelelőségi nyilatkozatot, illetve szabályosan elhelyezze a jelölést a termékeken. Ezek meglétét, illetve megfelelő alkalmazását jellemzően a fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzik. Sok terméknél fontos a biztonsági előírásokra vonatkozó kézikönyvek megléte, egyrészt a vásárlók, másrészt a szerviz szolgáltatók részére.
 
A termékeknek, köztük a méréstechnikai berendezéseknek is számos nemzetközi szabványnak kell megfelelnie, így ezek, illetve a termékre vonatkozó uniós szabályok pontos leírását a gyártók jellemzően belefoglalják a CE-tanúsítványokba. Ezek ellenőrzése mindenképpen fontos a vásárlók számára is, hiszen hiányuk máris gyanúra adhat okot, hogy a termék CE-minősítésének eredetisége kérdéses. A gyártó részéről a CE-jelölés megszerzésének módja lényegében négy feltételhez kötött, melyek a vásárlók számára is fontos információkkal szolgálhatnak. Ezek a következők:


 
  • a gyártó gondoskodik róla, hogy a termék megfelel minden uniós követelménynek
  • a gyártó megállapítja, hogy önállóan is értékelheti a termék megfelelőségét, vagy erre fel kell kérnie egy erre bejelentett szervezetet
  • műszaki dokumentációt kell összeállítania a megfelelőségről (az erre vonatkozó előírások külön elérhetők)
  • EU-megfelelőségi nyilatkozatot kell készítenie és hiteles aláírással ellátnia azt
 
A pontos előírások és szigorú szabályozások ellenére sajnos számos visszaéléssel találkozhatunk az árupiacon. Ezek kiszűrése a vásárlók jól megfontolt érdeke.
 

A CE-jelölésre vonatkozó visszaélések

 
A CE-minősítéssel való visszaélések napjainkban is valós problémát jelentenek, sőt, a kínai gyártók és a kínai piac térnyerésével a potenciális veszély egyre nagyobb. A probléma lényege persze evidens: a CE-jelölést olyan termékeken is elhelyezik, melyek nem teljesítik a vonatkozó feltételeket és nem felelnek meg az uniós direktíváknak sem. A gyártók változatos módokon próbálják kijátszani a rendszert. Példaként említhetők azok az esetek, mikor benyújtották ugyan az igazoláshoz szükséges dokumentációt, ám a gyártás során – költségcsökkentési megfontolásból – számos abban foglalt összetevőt kihagytak. Ennek köszönhetően a piacra kerülő termékek zöme a vizsgálatok során megbukott.
 
A visszaélések magát a CE-logót is érintik. Talán bagatell problémának tűnik, de egyrészt erre is vonatkoznak bizonyos előírások, másrészt ez sok esetben a vásárló megtévesztését szolgálhatja. Ami biztos, a technológia fejlődésével a hamisítási módszerek is egyre kifinomultabbá válnak. Épp ezért a gyártók és vevők közös érdeke, hogy a termékek ténylegesen megfeleljenek a CE-minősítés által támasztott követelményeknek.

 
 

Akasel – a legújabb gyártó az Atestor portfóliójában

Cégünk folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek megragadásával még tovább fejleszthetők az általunk kínált megoldások, illetve szélesíthető a termékpaletta. Ezek a kedvező opciók pedig sokszor nem is konkrét készülékekben öltenek testet, hanem kisebb, de annál hasznosabb termékekben. Az Akasel érkezésével ezúttal kiváló ár/érték arányú metallográfiai fogyóanyagokkal bővült a kínálat.

bővebben

Az Év Pantone Színe 2023

A Pantone minden év decemberében meghatározza a következő évre jellemző divatszínt. 2023-ban ez a szín nem más, mint a PANTONE 18-1750 kódú 'Viva Magenta'. Üdv a Magentaverzumban!

bővebben

Új csomagolásvizsgáló berendezés az RDM-től

Cégünk kínálatában eddig is megtalálhatók voltak az RDM által gyártott különféle csomagolásvizsgáló és fóliahegesztő készülékek, ám a cél természetesen a folyamatos fejlődés és bővülés. Ennek szellemében a gyártó egy új készülékcsaládot dobott piacra, mely egy egyszerű módszert alkalmazva egy ehhez illeszkedő egyszerű készülékekkel segít elvégezni a csomagolásokra vonatkozó szivárgásvizsgálatokat.

bővebben

3AWater - Az XRF-elemzés új vizein

A Hitachi egyik legnépszerűbb mérőeszköz-szériája az X-MET 8000. Ezek a kézi XRF mérők számos iparágban nyújtanak mobilis és gyors megoldást, ha összetétel-elemzésről vagy épp a rétegvastagság méréséről van szó. Tekintve, hogy az anyagösszetétel vizsgálata a lehető legkülönbözőbb matériák esetén lehet szükséges, a gyártó is igyekszik folyamatosan fejleszteni a készülékei kapacitását. Ezúttal egy partneri együttműködésnek köszönhetően nyíltak új kapuk a méréstechnika területén. A 3AWater segítségével az X-MET 8000 meghódítja a vizeket is.

bővebben

Színérzékelés 4. rész - Az emberi tényező

A cikksorozat előző részeiben már számos olyan tényezőről esett szó, mely hatással van a színlátásunkra, illetve arról, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy pontos színeket lássunk. Fény, retinafáradás, illetve a színek háttere/környezete mind befolyásolhatják a befogadást. A sorozat záró részében az emberi szem és agy korlátait vesszük szemügyre és arról is szó lesz, hogy hogyan ismerhetjük fel ezeket a jellemzőket, különösen a színek értékeléséért felelős személyes esetében. SPOILER: a cikk végén egy teszt szerepel, mellyel kiderítheti, hogy mennyire pontos a színlátása.

bővebben

A CE-jelölés fontosságáról

A CE (korábban EC) jelölés az Európai Unióban értékesített bizonyos termékekre vonatkozó megfelelőségi jelölés, mely nélkül az adott áru hivatalosan nem hozható forgalomba. A jelölés megszerzése természetesen szigorú feltételekhez kötött gyártói és uniós szinten is. A visszaélések sajnos meglehetősen gyakoriak, így mindenképpen érdemes körültekintően eljárni a forgalmazók és a vásárlók részéről is.

bővebben