3AWater - Az XRF-elemzés új vizein

A Hitachi egyik legnépszerűbb mérőeszköz-szériája az X-MET 8000. Ezek a kézi XRF mérők számos iparágban nyújtanak mobilis és gyors megoldást, ha összetétel-elemzésről vagy épp a rétegvastagság méréséről van szó. Tekintve, hogy az anyagösszetétel vizsgálata a lehető legkülönbözőbb matériák esetén lehet szükséges, a gyártó is igyekszik folyamatosan fejleszteni a készülékei kapacitását. Ezúttal egy partneri együttműködésnek köszönhetően nyíltak új kapuk a méréstechnika területén. A 3AWater segítségével az X-MET 8000 meghódítja a vizeket is.

A 3AWater elemzés lelke és lényege egy szabadalmaztatott, high-tech nano-alapú „szűrő”, melynek fejlesztése éveket vett igénybe. Az eljárás lényege nem más, mint hogy az alkalmas XRF készülék segítségével a vízben feloldott, ám jelenlévő fémeket is észlelhessük és elemezhessük. Fontos, hogy a 3AWater csak a metódushoz szükséges kiegészítő készletet adja. Az együttműködés szerepe éppen az, hogy adott esetben a Hitachi X-MET 8000 készüléke a kiegészítő szett segítségével úgy is bekalibrálható, hogy kompatibilis legyen az eljárással és az alkatrészekkel.
 
A 3AWater-készlet minden olyan felszerelést tartalmaz, mely a vízben feloldott fémek elemzéséhez és azonosításához szükséges:
 
 • Masszív, mégis könnyű súlyú, párnázott hátizsák
 • Fecskendő-szivattyú (újratölthető akkumulátorral)
 • Sugárzás pajzs/mintatartó
 • XRF kalibráció (az XRF készülék nem alaptartozék!)
 • Frissítések 1 évre
 • Képzés (Teams-en keresztül) – külön díj fejében a személyes betanítás is kérhető 
 
A szetthez fogyóanyag-készlet is rendelhető, melyek egy-egy méréshez szükségesek. Ezek ára elsősorban a rendelt mennyiségtől függ.

A fogyóanyag-készlet tartalma:
 • Fecskendő
 • Előszűrő (0.45 μm) szilárd anyagokhoz
 • 3AWater nano „szűrő”
 
A feloldott fémek elemzése az X-MET 8000 és a 3AWater szettjének kombinációjával gyors, egyszerű és mobilis. A feloldott fémek koncentrációja percek alatt (nagyjából 7 perc) megállapítható a mintavétel után. Az eljáráshoz szükséges eszközök használata rendkívül egyszerű, nem igényel semmilyen különösebb képességet vagy komolyabb előképzettséget. A csomag könnyedén és kényelmesen szállítható a rá szabott hátizsákban, így lényegében probléma nélkül végezhetünk helyszíni méréseket, bárhol is legyünk.
 
A készlet segítségével olyan környezeti méréseket végezhetünk, melyek naprakész és fontos kérdésekre nyújthatnak választ. Eszköz lehet például az optimális víz- és környezetgazdálkodáshoz. A különféle környezetvédelmi előírások és rendszerek okán az ipari szereplők kíváncsiak lehetnek a vízhasználatukra vonatkozó információkra. A folyamatos mérések biztosítják, hogy megfeleljenek a szabályozásoknak és kontrollálni tudják a fogyasztásukat.
 
Sok esetben fordulhatnak elő ad hoc jellegű problémák, kivételes szituációk is. Ezek feltárása a készlet segítségével sokkal gyorsabb, mintha a hagyományos eljárásokkal próbálkoznánk. A probléma észlelése után könnyedén visszakövethető és megtalálható a probléma forrása, mely által azonnal reagálhatunk, hogy enyhítsük a károkat. Az intelligens mintavételi adatok minőségét és használhatósát is javíthatjuk például a mintavételi pontok meghatározásával a tényleges helyszíni adatok alapján. Ez átfogóbb és relevánsabb információkat biztosít a jövőbeli környezeti vízfelmérésekhez.
 
 
A 3AWater általános adatai egyszerűen összefoglalhatók:
 • Vizsgált fémek: Cu, Ni, Zn, Mn, Pb, U
 • Dinamikus mérési tartomány: 25-80 ppb (μg/l) … 10 ppm (mg/l) feloldott fémek esetén
 • Vizsgálati idő: ~7min (mind a hat fém egyetlen vizsgálatban)
 
 
Ha a felsoroltakon felül, vagy a jellemző működési tartományon kívüli méréseket szeretnénk végezni, mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot a gyártóval és/vagy a forgalmazóval. Adott esetben a külső tartományokban is végezhetők mérések, végezhető kalibráció, ezzel is jobban alkalmazkodva a specifikusabb felhasználási területekhez. A termék természetesen folyamatos fejlesztés alatt áll, további fémek kerülnek hozzáadásra és fokozatosan csökken az észlelési küszöb is.
 
További információk: https://www.3awater.com/

 
 

Akasel – a legújabb gyártó az Atestor portfóliójában

Cégünk folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek megragadásával még tovább fejleszthetők az általunk kínált megoldások, illetve szélesíthető a termékpaletta. Ezek a kedvező opciók pedig sokszor nem is konkrét készülékekben öltenek testet, hanem kisebb, de annál hasznosabb termékekben. Az Akasel érkezésével ezúttal kiváló ár/érték arányú metallográfiai fogyóanyagokkal bővült a kínálat.

bővebben

Az Év Pantone Színe 2023

A Pantone minden év decemberében meghatározza a következő évre jellemző divatszínt. 2023-ban ez a szín nem más, mint a PANTONE 18-1750 kódú 'Viva Magenta'. Üdv a Magentaverzumban!

bővebben

Új csomagolásvizsgáló berendezés az RDM-től

Cégünk kínálatában eddig is megtalálhatók voltak az RDM által gyártott különféle csomagolásvizsgáló és fóliahegesztő készülékek, ám a cél természetesen a folyamatos fejlődés és bővülés. Ennek szellemében a gyártó egy új készülékcsaládot dobott piacra, mely egy egyszerű módszert alkalmazva egy ehhez illeszkedő egyszerű készülékekkel segít elvégezni a csomagolásokra vonatkozó szivárgásvizsgálatokat.

bővebben

3AWater - Az XRF-elemzés új vizein

A Hitachi egyik legnépszerűbb mérőeszköz-szériája az X-MET 8000. Ezek a kézi XRF mérők számos iparágban nyújtanak mobilis és gyors megoldást, ha összetétel-elemzésről vagy épp a rétegvastagság méréséről van szó. Tekintve, hogy az anyagösszetétel vizsgálata a lehető legkülönbözőbb matériák esetén lehet szükséges, a gyártó is igyekszik folyamatosan fejleszteni a készülékei kapacitását. Ezúttal egy partneri együttműködésnek köszönhetően nyíltak új kapuk a méréstechnika területén. A 3AWater segítségével az X-MET 8000 meghódítja a vizeket is.

bővebben

Színérzékelés 4. rész - Az emberi tényező

A cikksorozat előző részeiben már számos olyan tényezőről esett szó, mely hatással van a színlátásunkra, illetve arról, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy pontos színeket lássunk. Fény, retinafáradás, illetve a színek háttere/környezete mind befolyásolhatják a befogadást. A sorozat záró részében az emberi szem és agy korlátait vesszük szemügyre és arról is szó lesz, hogy hogyan ismerhetjük fel ezeket a jellemzőket, különösen a színek értékeléséért felelős személyes esetében. SPOILER: a cikk végén egy teszt szerepel, mellyel kiderítheti, hogy mennyire pontos a színlátása.

bővebben

A CE-jelölés fontosságáról

A CE (korábban EC) jelölés az Európai Unióban értékesített bizonyos termékekre vonatkozó megfelelőségi jelölés, mely nélkül az adott áru hivatalosan nem hozható forgalomba. A jelölés megszerzése természetesen szigorú feltételekhez kötött gyártói és uniós szinten is. A visszaélések sajnos meglehetősen gyakoriak, így mindenképpen érdemes körültekintően eljárni a forgalmazók és a vásárlók részéről is.

bővebben