blank.png
KörnyezetállóságSópermet tesztKorróziós szabványok

A sóköd tesztek körül még ma is számos kérdőjel merül fel, mivel a teszt során előállított környezeti terhelés és a valóság kapcsolata meglehetősen gyenge, de mégis komoly összefüggések támasztják alá a sóköd kamrában megfelelt termékek megfelelőségét a valós élettartam-terhelések között és fordítva. A nemzetközi és gyártói szabványok gyorsan szaporodnak, amelyek azt a hatalmas tapasztalati tőkét igyekszenek rendszerezni, ami a termékek valós és szimulált korrózióállóságával kapcsolatban rendelkezésre áll.

ASTM B117

Ez a szabvány pontos leírást tartalmaz a felszerelésre, fogyóanyagra és a teszt elvégzésére. Az eltérő tesztekhez különböző beállítások szükségesek, ezért kötöttek a sópermet, ecetsavas és rézzel gyorsított teszt beállításai és a felhasznált anyagok tulajdonságai. A szabvány hivatkozik az Apperdix X1 leírásaira, amely definiálja a készülék kiértékelését. A minta korrózióvédelme nem releváns, mérete illetve a tesztidő nincs meghatározva.


ISO 9227

A szabvány leírása szinte azonos az ASTM B117 szabvány leírásával, a meghatározott feltételek viszont szigorúbban vannak definiálva. Az eltérő megnevezés a régiókülönbség miatt van, hiszen az ISO európai az ASTM amerikai.


DIN 50021

Ebben a szabványban a kamra és a só minőségére vannak követelmények, viszont nincs meghatározva a tesztidő, a vizsgálás, a minta nagysága, előkezelése illetve a vizsgálat kiértékelése. A szabvány rugalmas keretek között ad lehetőséget szabványos vizsgálatra.


ASTM G85 ANNEX 2, ASTM G85 ANNEX 3

A fenti szabványokban a klasszikus 5%-os sóoldathoz tiszta ecetsavat, azaz etánsavat (CH3COOH) szükséges keverni, hogy a tesztek által kívánt pH 3.1-3.3-as savasságot a kihulló köd elérje. Az ecetsav maró hatású anyag, gőzei ingerlik a szemet, az orr és toroknyálkahártyát, a tüdőt, környezetéből vizet von le.


ASTM G85 ANNEX 4 kén-dioxidos sóköd teszt

A fenti szabványban zárt, külső palackból a felhasználó beállítása alapján a készülék kéndioxid gázt pumpál a kamratérbe. A kéndioxid gáz az emberi szervezetre súlyosan mérgező hatású. A kén-dioxid a szembe kerülve, nyálkahártyával érintkezve erős maró hatású kénes savvá alakul és mivel vízben kiválóan oldódik, a szemből, bőrről, vízzel nehezen eltávolítható.

 

Nem tudja miről szól a sóköd teszt? (Bővebben itt: Sópermet teszt)

Szeretné tudni milyen típusú sóköd kamrákatkülönböztetünk meg? (Bővebben itt: Sóköd kamrák)

Hogyan működik a sópermet kamra? (Bővebben itt: Hogyan működik?)Kapcsolat

1016 Budapest, Aladár utca 19.
Tel.: (+36 1) 319 1 319
Fax.: (+36 1) 319 22 84
info@atestor.hu
TÉRKÉP
Névjegy letöltése

SZERVIZ

VIZSGÁLAT